21 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

S. Bahattin YAŞAR

“Okuma oranı düştükçe, vak'a sayısı artar”


A+ | A-

NT kitap Şanlıurfa şubesinde okuyucularımızla buluştuk. Doğrusu üç kitabımız olmasına rağmen, ilk kez bir imza programımız oluyordu. Okuyucu yazar buluşmasını da ilk kez bu kadar sıcak yaşıyorduk.

Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü NT kitap mağazasındaki imza programımızda ilginç enstantaneler vardı. Daha çok camiamızın dışındaki insanlarla yaptığımız bu imza programında, halkın nabzını tutma, birbirinden farklı sosyal hayattan kesitler görme imkânı buluyorduk.

Öğrenci, öğretmen, esnaf, memur, asgarî ücretle çalışan, büro elemanı gibi farklı sınıflardan okuyucuların, hayatı nasıl yaşadıkları dikkatimi çekti.

Orta yaşlardaki hanımefendinin soru soruş tarzı ve aramızda geçen diyalog görülmeye değerdi.

-Bu kitap ne anlatıyor, bana anlatır mısınız?

-Hayatın pozitif penceresine dikkatleri çekiyor.

-Ya yaşananlarda pozitif bir durum yoksa?!

-Böyle bir şey olamaz. Yaşananlardaki pozitifliği görememek, perdeleri çekmek demektir. Pozitifliği görememek, insanın pozitiflik programını bozması demektir. Programı kullanamamak, kullanamayan için geçerli bir durumdur. İşte bu kitap, pozitif perdeyi aralayanlardandır.

-O zaman imzalayın lütfen! Mailinizi falan da yazın!

-İlginize teşekkürler.

***

Oduncular pazarı esnaflarından olan Demirpençe, Takı ve Varlık soyadını taşıyan beyefendilerin imzalattıkları kitapların ilginç bir özelliği vardı. Bu imzalatılan kitaplar ablalara, ağabeylere, kardeşlere ve esnaf arkadaşlarına hediye ediliyordu. Konum bu da değil, asıl dikkat çekmek istediğim ve çok önemsediğim ise, sayın beyefendilerin kulağıma eğilip söylediği cümlelerdi. Sanki bir sosyolog gibi yapılan tesbit, insanlarımızın olaylara nasıl imanlı nazar ettiğinin bir göstergesiydi. Yani insan ne kadar imanlı ise, olaylara bakışı ve olayları yorumlaması o nispette sağlıklı oluyordu. İşte bir taraftan kitap imzalarken, diğer taraftan kulağıma fısıldanan cümlelere bir bakın:

“Hocam, toplumda yaşananlara karşı bir bütün halinde hepimizin duyarlı olması lâzım. Esnaf komşumun mutluluğu/huzursuzluğu beni de ilgilendiriyor. Komşudan duyduğum güzel cümle beni de olumlu; negatif bir cümle ise, beni de negatif etkiliyor. Onun için ben de bu pozitif kitapları komşularıma hediye olarak imzalatıyorum.”

Bir başka okur, Halis öğretmenin cümleleri bize birer ders niteliğinde idi;

“Hocam dikkatimi çeken şey, toplumların okuma oranlarına baktıkça, toplum içerisinde meydana gelen olaylar dikkat çekiyor. Dünyada hangi ülkede okuma oranı yüksekse, o ülkede meydana gelen vakıa sayısı azdır. Ama hangi ülkede de vakıa sayısı yüksekse, o ülkede veya bölgede okuma oranı ciddî boyutlarda düşüktür.”

Doğrusu insanların ne okuduğu da önemli, ama her halükârda okuma oranları konusundaki yorum oldukça dikkat çekici. Bu gözle, ülkeleri, bölgeleri, şehirleri gözden geçirdiğimizde, olaylarla okuma oranları arasındaki bağlantı tam isabetli bir yaklaşım içeriyordu.

Bir diğer dostumuz ise, “Hediye deyince ne bir çiçek, ne de bir kap kacak düşünüyorum. Benim hediye deyince aklıma kitap geliyor. Onun için ben de, oğlumun sınıf arkadaşına, onun adına bir kitap imzalatıyorum.” diyordu.

“Okuma oranı düştükçe, vakıa sayısı artar; okuma oranı yükseldikçe, vakıa sayısı azalır.” Bu, hayatın ta orta yerinden gelen bir derin tesbit idi.

O zaman ne yapıp etmeli, bireysel ve toplumsal uyanışlar için kitaba dönüşü hızlandırmalıyız. Kitaba dayanmayan bir yükseliş yoksa, kitapsız yükselişler beklemek abestir.

Düzenlenen kitap okuma kampanyalarının bir rüzgâr gibi esip geçmesi değil, en az beş yıllık bir zaman dilimindeki ayakları düşünülmelidir. Hiç değilse, kampanya tertip eden ilgililerin, yetkililerin kampanya noktalarındaki hareketi, geri dönüşümü, kimlerde, nasıl bir değişim meydana getirdiğini görmekte fayda var.

Bizzat kendimin gözlemlediği bir valilik kitap okuma kampanyasında, sorularımız muhatapsız kalıyordu. İlgilinin odasındaki göstermelik kitaplar, adeta hüzünlü duruşu ile göstermelik süreçlerin arka planındaki yalnızlıklarını fısıldıyorlardı.

Kitapla, kampanyası ile ilgilenenlerin; kitapla ilgilenen kişilerden seçilmesi gerekir. Kitabın içinden gelenin, kitabın işinden anlayacağı açıktır.

Kitaba karşı biraz daha saygılı ve samimî tavırlar taşımak lâzımdır. Artık modern dünyalarda, insanların, toplumların kalitesi, okudukları kitapların sayısı ile ölçülüyor. Toplumlar okudukları kitaplara göre değerlendirmeye alınıyor.

Nitekim insanların bir ruhu ve bilinci olduğu gibi, toplumların da bir ruhu ve bilinci vardır. Bugün şikâyetçi olduğumuz bütün problemler, toplum ruhunun bir göstergesidir. Toplum ruhunun bozulması ise, birey ruhunun bozulmasından geçmektedir.

O zaman yeniden kitaplara bir sefer başlatılmalıdır. Medeni dünyayı yakalayabilmek için, başka kazanılacak cephe kalmamıştır.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

21.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (14.03.2010) - Elemsiz zevk ve lezzet nerededir?

  (28.02.2010) - Zararlıdan uzak durmak, aklın gereği

  (21.02.2010) - İnsan, yaşarken affeder

  (15.02.2010) - Bu asrın yüz akı insanlar!

  (07.02.2010) - Gençlerin ölüm gündemi

  (31.01.2010) - Kim demiş, ‘kayak merkezlerimizde okuma programları olamaz’ diye!

  (17.01.2010) - Kitap hayatı, hayat kitabı besler

  (20.12.2009) - Ya amelimiz hebâ olursa!

  (13.12.2009) - Hatıralar hatırlanır

  (06.12.2009) - Biz durunca, hayat durmuyor

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl