10 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Değişikliğin akıbeti


A+ | A-

Salonda 30-35 kişilik oturma yeri ya var ya yok. Ancak öyle bir kalabalık toplandı ki, salonda bırakın oturacak yer bulmak, ayakta duracak yer bile bulmak neredeyse imkânsızdı.

Bahsettiğimiz salon Meclis Anayasa Komisyonu toplantı salonu. Salonda hükümet adına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, siyasî partilerin grup başkanvekilleri, bazı ihtisas komisyonlarının başkanları ile Anayasa Komisyonu üyesi olmayan çok sayıda milletvekili vardı. Çok sayıda basın mensubu da toplantıyı takip etti. Sadece milletvekillerinin sayısı 60’ı aşıyordu. Bir de CHP tam kadro komisyona gelmekten vazgeçmeseydi tam bir kargaşa yaşanacaktı.

Peki, bu kalabalık anayasa değişikliğinden duyulan memnuniyetten mi, yoksa “bu paket yeterli değil, daha demokratik hale getirmek için çalışalım” diye düşündükleri için miydi? Ne yazık ki değildi. Herkesin komisyonda bulunuş amacı farklıydı. AKP’nin hazırladığı ve başbakan ve bakanların da imzaladığı 265 imzayla Meclis’e gönderdiği teklifin komisyondan kısa zamanda geçip genel kurula gelmesi, muhalefet partileri paketi engellemek, basın mensupları da günlerdir süren tartışmaların ilk raundunda bir şey kaçırmak istemedikleri için bulunuyorlardı.

Toplantı, Adalet Bakanı Kuzu ile Kamer Genç arasında “yer tartışması” ile başlarken, CHP ve MHP paketin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. CHP paketten üç maddenin ayrılmasında ısrarcı olurken, MHP’li Faruk Bal, “Bu teklif külliyen anayasaya aykırıdır. Teklif kargaşa, kaos ve kavgaya gebedir” demesi, paketin gerek komisyonda gerekse de genel kuruldaki görüşmelerinin normal seyrinde gitmeyeceğini göstermiş oldu.

Neticede tamamı üzerinde gece geç saatlere kadar süren ve 10 buçuk saatlik bir maratonun ardından paketin maddelerine geçilmesi kabul edildi. Üçü geçici olmak üzere toplam 30 maddeden oluşan paketin maddeleri dün itibariyle Adalet Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

Bu aşamaya gelinceye kadar AKP’nin 265 imzayla verdiği anayasa değişikliği paketinin başına gelmeyen kalmadı. Acemilik ya da oldu-bittiye getirildiği iddialarını doğrularcasına 7.5 yıldır üzerinde konuşulan paketin komisyona gönderilmesinde sıkıntılar yaşandı.

Meclis’te geçen hafta patlak veren “imza krizi” hafta başında anayasa paketinin geri çekilmesi ve değiştirilmesiyle sonuçlandı. CHP’nin anayasa mahkemesine gitme gerekçesi olarak gösterdiği imzalar yenilendi ve teklif Başbakan Erdoğan ve bakanlar dahil 265 imzayla Meclis Başkanlığına gönderildi. Bu kez vekiller isimlerini kendileri yazıp tek tek imzaladı.

AKP paketi sundu, ama CHP yeni bir iddia ortaya attı. İlk teklifin hâlâ geçerli olduğunu iddia ediyor. CHP ayrıca paketten 3 madde çıkarılırsa geri kalan maddelere destek vereceğini ortaya attı. “Cumhurbaşkanı yargıyla ilgili üç maddeyi referanduma sunacağını açıklasın diğer maddelerde uzlaşma ararız” dedi. AKP bunu “sulandırma, karıştırma, ortada bırakma ve ciddiyetten uzak” olarak değerlendirdi.

MHP, kapılarını tamamen kapattı. Paketi samimî bulmadıklarını, bu yüzden de maddeleri tartışılır görmediklerini söylüyor. BDP, önerge vereceklerini önergeler kabul edilmezse pakete destek vermeyeceklerini açıkladı. Bu aşamadan sonra da artık paketin 330’un üzerinde bir oyla geçip geçmemesini, AKP’nin fire verip vermemesini, diğer partilerin tavırlarının bundan sonra nasıl olacağını konuşmaya başlayacağız.

Peki, anayasa değişikliğinin muhtevası ne zaman tartışılmaya başlanacak? Oysa içeriğine bakılırsa HSYK’da Meclis’in devre dışı kaldığı, Anayasa Mahkemesi’nin üye seçiminde 17 üyeden sadece üçünün Meclis tarafından seçilmesinin tam da demokratikleşmeyi karşılamadığını göreceğiz. YAŞ kararları yargı denetime açılacak fakat HSYK’nın bütün kararlarının yargı denetimine açılmadığı görülecek. Ümit ediyoruz ki, gerek komisyonda gerekse de genel kurulda hiç değilse bu ve benzerî eksiklikler giderilir.

Neticede paket bu haliyle, (belki üzerinde birkaç değişiklikle) genel kurula gelecek. Bu haliyle geçse 1982 ihtilâl anayasasının ruhu değişmeyecek. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, “bundan önce yapılan ve şimdi yapılacak değişiklikle anayasanın saf ruh yapısını kaybettiğini” iddia etse de; bu, gerçeği değiştirmeyecek. Sadece, demokratikleşme yolunda bir adım daha atılmış olacak.

Yazımızı Adalet Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun şu cümlesiyle bitirelim: “Bu anayasa değişikliği 17. değişiklik olacak. Bugüne kadar 90’a yakın maddesi değişti. Önümüze gelen metin, en azından, devam etmeye çalıştığımız o parçalı şekildeki anayasa değişikliği yönteminin devam ettirilmesi usûlünün sürdürülmesidir. Bu metot, anayasayı biraz daha yamalı bohçaya çeviriyor. Zaten dili çok kötü olan anayasayı, çok daha sıkıntıya sokabiliyor, ama birtakım ilerlemelere de sebep oluyor.”

Bizim de dediğimiz bu… Sivil anayasa yapmak varken bir yama daha atmak çözüm olmadı, olmayacak. Ancak bir adım olacak…




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

10.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (09.04.2010) - Yargıda “sorun” nerede?

  (04.04.2010) - Ankara’nın havaları “serin”

  (03.04.2010) - Zararlı alışkanlıkları bırakmanın zamanı gelmedi mi?

  (02.04.2010) - ‘İleri bir adım, ama yeterli değil…’

  (28.03.2010) - Farkında mıyız?

  (27.03.2010) - Çözümsüzlüğü kabullenmemek

  (26.03.2010) - Arkeolojik kalıntılar çok var

  (21.03.2010) - Akıbeti hayrola…

  (20.03.2010) - “Televizyonları kapatıp kitap okuyalım”

  (19.03.2010) - Tahta oy sandığı tarihe karışıyor da…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl