22 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Sıra “uyum yasaları”nda…


A+ | A-

Bayram tatilinin ardından Türkiye’nin gündemi aynen duruyor. Referandum öncesinden kalma ülkenin demokrasi, hukuk, insan hakları ve hürriyetlerinde düğümlenen problemlerine çâreler aranıyor.

Mâlûm “Anayasa değişikliği”nin 12 Eylül’de kabul edilmesi ile birlikte gözler, “mini paket”te yer alan düzenlemelerin ne zaman ve nasıl uygulanacağına çevrildi.

Meclis açılmasıyla “paket”teki değişikliklerin uygulamasının ele alınması gerekiyor.

Değişikliklerin demokratikleşme ve özgürlüklerde neyi getireceği, maddelerle ilgili “uyum yasaları”nın çıkarılması sürecinde bâriz bir biçimde ortaya dökülecek.

Âdeta “seçim provası”na dönüştürülen siyasî rant çıkarları ve günübirlik demagojik sathî popüler politik polemikli politikaların sonucu ortada.

Gündemin hayhuyu arasında güme gitmeyecek, önyargılardan uzak, hâdiselerin arka plânını iyice okuyabilen, medyada ve kamuoyunda estirilen yapay rüzgârlara karşı durabilen muhtevalı ve etraflı dirayetli tahlil ve değerlendirmelerin haklılığı görülecek.

Dünden bugüne tartışılanlar, şüphesiz “referandum oylaması”nı da aşan Türkiye’nin gerçek gündemi.

Şimdiye kadar 17 kez, yarısına yakın 100’den fazla maddesi değiştirilerek paçavraya çevrilen yırtık darbe anayasası yerine, siyasetin “yeni demokratik sivil anayasa” irâdesini ortaya koyması beklentisi, gün geçtikçe katlanıyor.

Aksi halde, yetersiz yeni yamalarla Anayasanın jakoben, tepeden inmeci ve dayatmacı vesâyetten kurtulamayacağı meydanda…

İŞİN GERÇEĞİ…

Referandum sürecindeki kırılmalarla bu vâziyet daha belirgin bir biçimde tezâhür etti.

Örneğin, Anamuhalefet Partisi’nin gündeme getirdiği, “başörtüsü yasağı sorununu çözme” görüşüne karşı AKP sözcülerinin, “Samimiyseniz (13 Eylül günü) Meclis’e yasa teklifi getirin” polemikli tepkisi, yıllardır çözüme ulaştırmayan, yasadışı yasağı yasallaştırmakla kalmayıp daha da azdırıp yaygınlaştıran çıkmaza göz göre göre dâvetiye çıkarmakta.

Görünen o ki önümüzdeki dönemde, referandum sath-ı mailindeki peşin hükümlü tepkisel atışmalara mukabil işin gerçeği tebâyün edecek.

Meselâ, değişikliklerin en iddialı maddelerin başında gelen, “memurların ve diğer kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkı” hakkındaki değişikliğin, memurlara “toplu sözleşme hakkı”nı ne derece sağladığı, bu husustaki yasanın çıkarılmasıyla açığa çıkacak.

Zira “grev hakkı”nın olmadığı garâbetinin yer aldığı “toplu sözleşme”de uyuşmazlık çıkması halinde, “toplu sözleşmenin kapsamı, istisnaları, yapılma şekli usûlü ve yürürlüğü, emeklilere yansıtılması”, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na bırakılmış.

Bu “kurul”un tıpkı diğer kurullar ve komisyonlar gibi yürütmenin ve siyasî iktidarın uhdesine verilip verilmeyeceği yine buna dair yasayla olacak. “Kamu çalışanlarının toplu sözleşmelerinde hükûmet değil, ‘Hakem Kurulu’ karar verecek” propagandasının ne derece doğru yahut yanıltıcı olduğu belli olacak.

Keza birden fazla sendikaya aynı anda üye olabilmenin toplu iş sözleşmelerinde yol açacağı kargaşa ve tıkanma bir yana, madde metnindeki açık ibâreyle adı geçen Kurul’un “kararlarının kesin ve toplusözleşme hükmünde olması”, sendikaların -kamu görevlilerinin, yürütmeye karşı- şimdiye kadar kullandıkları- yargıya itiraz haklarının ellerinden alınmasıyla, bu hususta geriye gidildiği, ortaya çıkacak…

DEĞİŞİKLİKLERİN AKIBETİ…

YSK’nın açıklamasına göre, 52 milyon 51 bin 828 kayıtlı seçmenden,13 milyon 682 bin 575’inin oy kullanmadığı, buna ilâveten çeşitli sebeplerden 725 bin 963 oyun geçersiz sayılmasıyla toplam seçmenin yüzde 41.8’ine tekâbül eden “kabul”le “yasal” ama toplumun büyük çoğunluğunun mutâbık kalmadığı ve baştan beri üzerinde uzlaşıl(a)mayan “Anayasa değişiklikleri”, tek tek analiz edildiğinde, benzer kırılmalarla karşılaşılacak.

Yine geçici 15. maddenin kaldırılmasının neyi temin ettiği, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması, YAŞ’a dair değişikliklerin neye yarayacağı ve mağdurların nereye dâvâ açacağı, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruların AİHM’de hak aramanın önüne bent olup olmayacağı gibi belirsizliklerin netleşmesiyle, atılan “demokrasi devrimi!” manşetlerinin “sahiciliği” su yüzüne çıkacak.

Özetle “paket”in demokratikleşme ve özgürlüklerde ne denli “iyileştirmeler”e kapı açacağı ya da iddia edildiğinin aksine 12 Eylül ve 28 Şubat’tan kalma mevcut “statüko”yu örtülü bir biçimde sürdüren yanıltmalardan ibâret kalacağı, “paket”teki maddelerin vatandaşların kullanımına açılması için yapılacak yasal düzenlemelerle anlaşılacak…

Bu çerçevede “güncel”i ve gündemi tahlile devam…

22.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.09.2010) - Leyle-i Kadrin duâsı ve dâvâsı…

  (04.09.2010) - Bediüzzaman’ın hâdiseleri tefsiri…

  (03.09.2010) - Ramazan, işgal ve zulüm… (3)

  (02.09.2010) - Ramazan, işgal ve zulüm… (2)

  (01.09.2010) - Ramazan, işgal ve zulüm… (1)

  (31.08.2010) - Terör şantajıyla “özerk Kürdistan” şartı…

  (30.08.2010) - Kitap ve Kültür fuarları…

  (29.08.2010) - “Görüşme” ya da “pazarlık” ve akıbeti…

  (27.08.2010) - Siyasetin dine saygısı…

  (26.08.2010) - “Türban raporu”


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.