29 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Vehbi HORASANLI

Müjdeli bir haber


A+ | A-

Eski meslektaşlarımdan ve şimdi de bir yayınevinin müdürü olan bu arkadaşımdan yıllardır uğraşılan, fakat bir türlü kabul edilmeyen tevafuklu Kur’ân’ın, nihayet Diyanet İşleri Başkanlığı’nca onaylandığı haberini aldım. Nasıl ki Bediüzzaman Hizmet Tır’ı Anadolu’yu dolaşarak güzel haberler veriyor, ben de bu güzel haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şimdi bilmeyenleriniz olabilir, tevafuklu Kur’ân nedir ve bununla ilgili ne gibi gelişmeler yaşanmıştır? isterseniz biraz bundan bahsedeyim.

Kur’ân-ı Kerim, Cenâb-ı Allah’ın sözü ve kelâmı olduğu için içerisinde mühim sırlar, mu’cizeler bulunmaktadır. Peygamber Efendimizin de (asm) en büyük mu'cizesidir. İşte Kur’ân’ın kırk mu'cizesinden bir tanesi de tevafuktur.

Tevafuk kelimesi; uyma, uygun gelme, rastlamak, münasebet, birbirine denk gelme anlamına gelmektedir. İşte Kur’ân’ın en büyük âyeti olan “Müdayene âyeti” sahifeler için, İhlâs ve Kevser Sûreleri de satırlar için bir ölçü olarak kabul edilerek yazıldığında bu tevafuka rastlanmaktadır. Öyle ki Kur’ân’ın bütün sayfalarında âyet bittiğinde sayfa da bitmektedir. Yarım kalmış âyet satırına rastlanmaz. Aynı zamanda güzel bir kafiye ile âyet sona ermektedir. Bu ise onun bir insan işi olamayacağına, hele hele Peygamberimiz (asm) gibi ümmi bir zatın (asm) kendi sözü olmayacağına apaçık bir delildir.

Allah lâfzı ve Rabbimizin diğer güzel isimleri Kur’ân’da öyle bir sayı ve düzende dizilmişlerdir ki, hiç mânâsına dikkat etmeyen sadece gözü ile bakan kulaksız, kalpsiz ve ilimsiz insanların dahi bunun bir insan işi olmadığını, Rabbimizin kelâmı olduğunu anlamasına yol açmaktadır. Bediüzzaman, bu güzel tevafuku görmüş, kendi Kur’ân nüshasına işaretler koyarak meşveretle neşredilmesini sağlamıştır.

Kur’ân’da Allah’ın güzel isimlerinin sayıları bir intizam içerisindedir. Bu intizam bir kasıt ve Cenâb-ı Allah’ın iradesini göstermektedir. Allah lâfzı Kur’ân’da 2806, Rahman ismi 159, Rahim ismi 220, Gafur 61, Rab ismi 846, Hâkim ismi 86, Âlim ismi 126, Kadir ismi 31 ve Hu yani “O” lâfzı da 26 defa geçmektedir. Kur’ân-ı Kerim’in 6666 âyeti bulunmaktadır. En çok zikredilen Allah, Rahman, Rahim, Gafur ve Hâkim isimlerinin toplamı 3332 adettir. Yani yarısından bir eksiktir. Keza; Allah, Rahman, Rahim, Âlim ve Hu lâfzının toplamı 3337 adettir. Yarısından 4 fazladır. Yüksek rakamlarda küçük farklılıklar bulunması kelâmın meziyetlerine zarar vermez. Ayrıca buradaki birkaç rakamın başka anlamları, hikmetleri vardır.

Kur’ân’daki Allah’ın güzel isimlerinin bir nizam halinde bulunması sûrelerde de göze çarpmaktadır. Allah lâfzı ile âyetlerin sayısı tevafuk etmektedir. Demek ki bu vaziyet gösteriyor ki, Allah isminin adedine tesadüf karışmamıştır. Bir hikmet ve intizam ile adetleri tayin edilmiştir.

Evet, Allah’ın güzel isimlerinin Kur'ân’daki yerleri öyle intizamlı olarak yerleştirilmiştir ki, sadece gözü ile olaylara bakan insanlara dahi onun hak kelâm olduğunu göstermektedir. Bunu tevafuklu Kur’ân’ın sayfalarında gayet güzel bir şekilde görebilirsiniz. Bir sayfadaki Allah ismi karşıki sayfada veya arkasında simetrik bir şekilde ve hat çekilse, aynı hat üzerinde olduğu görünmektedir. Bütün bunlar bir hikmeti ve intizamı hissettiren güzel şekildedir.

İşte, Bediüzzaman ve Nur Talebeleri, bu tevafuku bütün insanlara duyurabilmek için hattatlara Mushaf yazdırmışlar, tefavukun hakikî intizamını göstermeye muvaffak olmuşlardır. Bunun daha güzel bir şekilde görünmesi için de Kur’ân’da geçen Rabbimizin güzel isimlerini kırmızı renk ile belirtmişlerdir.

Fakat gelin görün ki Diyanet İşleri Başkanlığı bu tarz Kur’ân’ı bir türlü kabullenememiş, resmî olarak mühürlemeye yanaşmamıştır. Kırmızı renk kullanılmadan basılan Kur’ân’lar mühürlendiği yani onaylandığı halde hiçbir farkı olmayan sadece Rabbimizin isimlerinin kırmızı renk ile yazıldığı Kur’ân’lar mühürlenmemiştir.

Yıllarca verilen emek nihayet sonuçlanmış, 2010 yılında resmî onay verilmiştir. Bu sebeple başta Diyanet İşleri Başkanı olmak üzere tevafuklu Kur’ân için emek veren ve ilgilenen bütün kardeşlerimizi kutlamayı bir borç telâkki ediyorum. Allah ebeden razı olsun.

İsra Sûresi’nde Rabbimiz “De ki: And olsun eğer bu Kur’ân’ın benzerini getirmek için insanlar ve cinler bir araya toplanıp da hepsi birbirine yardımcı olsalar, yine de onun benzerini getiremezler” buyurmuştur.

Kur’ân, İsm-i Azam’a mazhar olan Peygamberimizin (asm) pek büyük ve parlak olan imanını göstermektedir.

Kur’ân, kutsal bir harita gibi dünya ve ahiretin yüksek hakikatlerini beyan eden ve kâinatın yaratıcısı olan Rabbimizin hadsiz izzet ve haşmetiyle hitabını ifade etmektedir. Bütün insanlar bir araya gelseler onun değil sûresinin, bir âyetinin dahi taklidini yapamazlar.

Rabbimizden son nefesimize kadar Kur’ân’a ve onun bu asırdaki en güzel tefsiri olan Risâle-i Nur’a hizmet etmeyi nasip etmesini, niyaz ediyorum.

29.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.09.2010) - Hükümetten beklenen

  (21.09.2010) - Zaman istişare zamanıdır

  (19.09.2010) - Nurcu olmak suç mudur?

  (15.09.2010) - Hükümete büyük görev düşüyor

  (13.09.2010) - İnançsızlık alevlerine karşı duyarsız kalmayalım

  (10.09.2010) - Hong Kong’ta ehl-i kitap düşünceleri

  (31.08.2010) - Hong Kong’ta bir Cuma namazı

  (29.08.2010) - Çin yollarında

  (24.08.2010) - Çin’de Ramazan

  (22.07.2010) - Kardak krizinin aslı neydi?


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.