12 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Türkiye İsrail’in OECD’sine katılıyor!


A+ | A-

Türkiye’nin terörle mücadele yurtdışına asker göndermesi ve Kuzey Irak operasyonlarına dair “hükûmet tezkeresi”nin Meclis’te görüşüldüğü sırada, dış politikada gârip gelişmeler olmakta.

Referandum sürecinde söz verilen ve ardından bizzat Başbakan Erdoğan’ın ikrarıyla rafa kaldırılıp ötelenen “yeni anayasa” ve “başörtüsü yasağı” tartışmaları ortasında, bütün tumturaklı söylemlerin aksine İsrail’le işbirliği tam gaz sürmekte. AKP hükûmeti, İsrail’i bir defa daha ödüllendirmekte. Davos’taki “One minute” çıkışı ve özellikle dokuz vatandaşın katledildiği Mavi Marmara baskını akabinde yoğun iç gündemle perdelenen ve göz ardı edilen garâbetlerden biri de, İsrail’in Kudüs’te ısrar ettiği Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) toplantısına Türkiye’nin katılacak olması.

Bilindiği gibi, öncelikle başta Filistin olmak üzere İslâm dünyasının ve insan hakları alanında çalışan birçok sivil toplum kuruluşunun, İsrail’in Gazze’deki insan hak ve özgürlükleri ihlâllerini nazara verip itirazlarına rağmen, Müslüman bir ülke olan Türkiye İsrail’in OECD’ye girmesini onaylamıştı.

Gelinen noktada, İsrail askerlerinin uluslararası sularda el koyduğu ve yüzlerce vatandaşı tutuklanıp günlerce maddî ve psikolojik işkenceye tabi tutan İsrail’in bu gasbını “haydutluk” ve “korsanlık” olarak niteleyen Ankara, Telaviv’e bir “kıyak” daha yapmakta…

“KUDÜS, İSRAİL’İN BAŞKENTİ” İLÂNI

İç ve dış kamuoyu, “One minute”den ve bilhassa Mavi Marmara küstahlığından sonra İsrail’in hiçbir hak ve hukuk tanımayan ve en son Yahudi yerleşim birimlerini serbest bırakan işgal politikalarını, OECD’nin tek Müslüman üye ülkesi olan Türkiye’nin reddetmesi bekleniyordu.

Bunun içindir ki bölgenin tek nükleer silâha sahip İsrail’in OECD üyeliğindeki rolünün stratejik önemine Türkiye’nin açık tavrını göstermesi ve en azından “Filistin sorunu çözülene kadar “hayır” demesinin gerektiği uyarısı yapıldı.

Ne var ki AKP hükûmeti, bu fırsatı değerlendirmedi; bu husustaki ikazların hiçbirini nazara almadı. İsrail’i ikaz etmek ve gaddarâne zulmünden caydırmak bir yana, işgal, zulüm ve saldırıyı mükâfatlandırdı.

Telaviv’e şart koştuğu “saldırıdan dolayı özür dilemesi”, “maktullerin âilelerine tazminat ödenmesi” ve “BM komisyonunu kabul etmesi” şartlarından hiçbirini kabul etmemesine karşı, Kudüs’ün fiilen İsrail’in başkenti ilânı anlamına gelen, OECD toplantısının katılmasına karar verdi. Üstelik İsrail’in üstelik delik deşik ettiği Mavi Marmara gemisini ancak 73 gün sonra ancak iâde etmesinin peşinden…

Özetle AKP hükûmeti, “Kudüs’ün fiilen İsrail’in başkenti olarak tanınmasına yol açacağı” için OECD’de krize yol açan, hatta boykot edilen İsrail’in 20-22 Ekim tarihli konferansına katılacak.

Oysa OECD toplantısının Kudüs’te yapılmasının “Kudüs’ün İsrail’in başkenti anlamına geldiği” bir yorum değil, İsrail’in resmen iddiası.

“Bütün Filistinlilerin imhası”nı isteyen aşırı Siyonist İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın “Evimiz İsrail” partisinden olan İsrail Turizm Bakanı Stas Misezhnikov, açık açık, “Toplantı, plânlandığı gibi Kudüs’te gerçekleştirilecek. Bu konferans, başkentinin Kudüs olduğu resmî bir şeklide tanınan bir ülkeye sahip olduğumuz gerçeğini mühürlü bir onaylama ve maksatlı bir deklarasyon olacak” diyor.

AB, BM KARŞI, ANKARA KAYITSIZ!

Keza İsrail parlamentosu Knesset, BM’nin 1947 tarihli kararına rağmen 30 Temmuz 1980’de Kudüs’ü tek taraflı olarak başkenti ilan etmişti. “Kudüs Yasası” olarak bilinen bu “temel yasa”da, Kudüs’ün “bütün ve birleşik olarak” İsrail’in başkenti olduğunu belirtiliyor.

Halbuki Kudüs, Birleşmiş Milletler Paylaşım Plânı uyarınca “corpus separatum”, yani bölünmüş gövde statüsünde. Bu sebeble BM, İsrail’in kararı için “geçersizdir, kanunî bağlayıcılığı yok ve vakit kaybetmeden iptal edilmesi gerekmektedir” diyor.

Budandır ki BM, bütün üye devletlere İsrail’e yaptırım uygulamak amacıyla Kudüs’teki büyükelçiliklerini çekmelerini talep ediyor. Bu sebeple bugün Kudüs’te hemen hiçbir ülkenin büyükelçiliği yok.

Yine bundandır ki başta İngiltere ve İspanya olmak üzere bazı AB ve Batılı ülkeler toplantıya katılmıyor, çoğu Latin Amerika ülkelerinin sırf “Kudüs’ün İsrail’in başkenti” anlamına geldiği için delege göndermeme kararı alıp itirazla boykot ediyorlar.

Bu açıdan ilk defa Paris’in dışında yapılacak olan Kudüs’teki İsrail toplantısına Ankara’nın itirazsız iştiraki, dikkat çekici.

OECD Sekreteryası bile duruma müdahil olup en azından toplantının Kudüs’ün Batı yakasında yapıldığı konusunda güvence isterken; ve Doğu Kudüs’e geçmedikçe toplantının Kudüs’te yapılması İsrail’in başkenti olma statüsünün tanınması anlamına geldiğini yazılı bir açıklamayla ikaz edip toplantının iptalini gündeme getirirken, Ankara’nın bu hususa kayıtsız kalışı ibret verici…

12.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.10.2010) - İktidarın stratejisi yok...

  (09.10.2010) - Yasağa karşı yine yanlış…

  (08.10.2010) - Yine “yeni anayasa” çarkı…

  (06.10.2010) - “Medrese ve mescidde defile”ye izin! (2)

  (05.10.2010) - “Medrese ve mescidde defile”ye izin! (1)

  (02.10.2010) - Tuzağa karşı demokratik irâde…

  (30.09.2010) - Çözüm belli…

  (29.09.2010) - Başörtüsü yasağı ve siyaset…

  (28.09.2010) - “Dinî vecîbe”ye bigâne…

  (27.09.2010) - Vartaya dikkat!


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.