27 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Vartaya dikkat!


A+ | A-

Referandum sürecinde gündeme gelen konulardan biri de başörtüsü yasağının kaldırılması oldu. Ancak ne yazık ki insan haklarının ve inancını yaşama hakkının en temel unsurlarından biri olan başörtüsü hakkı da diğer hak ve özgürlükler gibi polemiklere kurban edildi.

Gerçek şu ki Türkiye’de kılık ve kıyafet yasağı, özellikle 12 Eylül ihtilâli sonrasında hukukî kılıfa büründürülmüş. Bu antidemokratik dönemde evvela 22.07.1981 tarihli “Millî Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik”le başörtüsü yasağı getirilmiş. 12 Eylül darbesinin bir ürünü olan ve “darbe anayası”nda güvence altına alınan YÖK’ün başörtüsü yasağı dayatması, bu hiçbir yasaya dayanmayan “yasadışı yasak”tan türemekte.

Kısacası, aynı Anayasanın 24. maddesindeki “din ve vicdan hürriyeti” hakkına ve 42. maddesindeki, “kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmüne; ve bu hükme bağlı devletin “eğitim görevi ve ödevi”ne göre, başörtüsünden dolayı eğitim hakkının engellenmesi, öncelikle mevcut Anayasal suçtur…

“MİLLETLERARASI ANLAŞMALAR”DA…

Keza inanç özgürlüğünü esas alan ve Anayasa’da yer alan temel hak ve özgürlüklere ilişkin “milletlerarası anlaşmalar”ı, insan hakları beyannamelerini hiçe saymaktır.

Türkiye’nin imza attığı milletlerarası anlaşmaları “kanun hükmünde” kabul eden, bunlar hakkında “Anayasaya aykırılık düşüncesiyle Anayasa Mahkemesine başvurulamayacağı” hükmünü getiren 90. maddeye göre, başörtüsü yasağı -faraza- kanunda yer alsa bile nazara alınmaz. Zira mezkur maddeyle, “temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaş hükümleri esas alınır.”

Böylece, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında kadınların kılık ve kıyafetlerini yasaklayan bir hüküm bulunmamakta. Sözkonusu yasak, tamamen indî ve tepeden inme olarak hiçbir kanuna dayanmayan keyfî yasaklamalardan ibâret kalmakta.

Kaldı ki, “milletlerarası anlaşmalar”da din, inanç ve ibadet özgürlüğü teminat altına alınmakta. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi “Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir” cümlesiyle başlayan ve bu hakkın açık veya özel biçimde ibadet, öğretim, uygulama ve tören yapmak suretiyle tek başına veya toplu olarak dinini ve inancını açıklama özgürlüğünü ihtiva ettiği”ni bildiren 9. maddesi, bunun en bâriz belgesi.

İnancı yaşama hakkının bir gereği olan başörtüsü yasağı, Avrupa İnsan Hakları Ek Protokolü ikinci maddesindeki, “Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz; devlet, eğitim ve öğretim ile ilgili üzerine aldığı görevleri yerine getirirken, -anne ve babaların çocuklarına- vatandaşların dinî ve felsefî inançlarına uygun olan bir eğitim ve öğretimin verilmesini isteme haklarına saygı gösterir” temel kriterine zıttır.

“İnanç hakkı”nın “eğitim hakkı”yla takası, ayrıca Türkiye’nin müzâkere sürecinde olduğu “AB Müktesebatının Üstlenmesine İlişkin Ulusal Programı”nın başında taahhüd ettiği siyasî kriterleri hiçe saymakta. “Vatandaşların felsefî inanç ve dinine bakılmaksızın, tüm insan hakları ve temel özgürlüklerden tam olarak yararlandırılması, düşünce, vicdan ve din özgürlüklerinin temini” vaadiyle çelişmekte.

YASASIZ YASAĞA YASA!

Yine Türkiye’nin “ulusal program”da taahhüd ettiği, “Bütün bireylerin-vatandaşların, herhangi bir ayırım yapılmaksızın ve dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî görüş, felsefî inanç veya dinine bakılmaksızın, tüm insan hakları ve temel özgürlüklerden tam olarak yararlandırılması; düşünce, vicdan ve din özgürlüklerinin sağlanması” başlığı altında “Avrupa insan haklarını ve ana hürriyetleri korumaya dair sözleşme”yle hak ve özgürlükleri tanıyan ve “ayırımcılık yasağı”nı yasaklayan “inancını yaşama hürriyeti”, başörtüsünün bir diğer teminatı… Esasen, halkın yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede, İslâmın temel kitabı Kur’ân-ı Kerim’in açık âyetleriyle ve Peygamberimizin hadisleriyle “Allah’ın emri”; ve devletin din işleri”yle ilgili yetkili anayasal kurumu Diyanet’in Din işleri Yüksek Kurulu’nun fetvâ kararlarıyla tesettürün tamamlayıcısı olarak “dinî bir vecîbe” olduğu kesin olan başörtüsünü tartışmak, siyasetin işi ve haddi değil. Yasa da gerekli değil. Çünkü, inanca dair bir gerçek ve gerek, siyaseti ve politik mülâhazaları aşar. Siyasetin yapacağı, başta Kitap (Kur’ân) ve Sünnet (Peygamberimizin yaşayışı, ve hadisleri) olmak üzere dinî nas referanslarda “bir vecîbe” olduğubelirlenen, on dört asrı aşkındır bütün İslâm âlimlerinin ittifakıyla tesettürün bir parçası olarak görülen başörtüsünün dinî yönünü, farziyetini ya da şeklini tartışmak değil, hak ve özgürlüklerin yaşanmasının önünü açmaktır.

Bundandır ki Anamuhalef Partisinin “başörtüsü yasağını kaldırma” görüşüne karşı iktidar partisi sözcülerinin, yasadışı yasağın kaldırılması hakkında, “Samimiyseniz Meclis’e yasa teklifi verin” söylemi, şimdiye kadar olduğu gibi yasağı devam ettiren vâhim bir vartadır.

Yasadışı yasağı âdeta “yasallaştırıp” azdıran ve yaygınlaştıran bu vartadan vazgeçilmelidir…

27.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.09.2010) - Tartışılacak değişiklikler…

  (24.09.2010) - “12 Eylül’ü yargılama” karmaşası…

  (23.09.2010) - Statüko nasıl aşılacak?

  (22.09.2010) - Sıra “uyum yasaları”nda…

  (05.09.2010) - Leyle-i Kadrin duâsı ve dâvâsı…

  (04.09.2010) - Bediüzzaman’ın hâdiseleri tefsiri…

  (03.09.2010) - Ramazan, işgal ve zulüm… (3)

  (02.09.2010) - Ramazan, işgal ve zulüm… (2)

  (01.09.2010) - Ramazan, işgal ve zulüm… (1)

  (31.08.2010) - Terör şantajıyla “özerk Kürdistan” şartı…


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.