06 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Suna DURMAZ

Arap elbiseli İran Devrim Muhafızları!


A+ | A-

Kıyafet deyip geçmemek lâzım. Kıyafet izzet ve şereftir. Kıyafet kuvvetli bir iradeye işaret gibi, aynı zamanda onurlu bir dik duruşa da işaret eder. Kıyafet insanı örten ve süsleyen bir libas olmanın yanı sıra, kişinin belli bir coğrafyaya, belli bir millete ve kültüre, hatta belli bir dinî inanışa mensup olduğunu gösteren semboldür.

Dünya yüzünde yaşayan her bir milletin kendisine has kadın-erkek, hatta çocuk kıyafetleri vardır. Ancak, 18. yüzyılın son yarısından itibaren bütün dünyaya yayılan Avrupa kaynaklı modern hayata geçiş sürecinde, sosyal hayatta bir çok şey değiştiği gibi, kıyafetler de değişmiştir. Bu kıyafet değişiminden en çok erkek kıyafetleri etkilenmiştir. Günümüzde, farklı milletlerden milyonlarca erkek bir Avrupa kıyafeti olan pantalon, ceket, gravat, gömlekten oluşan takım elbise giymeyi tercih etmektedirler. Bununla beraber, geleneksel kıyafetlerine sımsıkı bağlı olan milletler de yok değil. Pakistanlılar, Afganlılar, Senegalliler ve Arap yarımdasında yaşayan Arapları geleneksel kıyafetlere bağlı kalan milletler arasında gösterebiliriz. S. Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Oman ve B. Arap Emirlikleri erkekleri hâlâ geleneksel Arap kıyafetleri olan dijdâşe, bişt, ğatra ve ikaal giymeye devam etmektedirler.*

20.9.2010 tarihli Kuveyt el-Vatan gazetesinde yayınlanan bir fotoğraf kıyafeti siyaset meydanına taşıdı. İran Devrim Muhafızlarına bağlı olan BESİC Direniş Gücü askerlerinin geleneksel Arap kıyafetleri ile askerî geçit töreni yapmış olmaları, Araplar arasında merak ve endişeye sebep oldu. Politikacılar ve yazarlar fotograf üzerine çeşitli yorumlar yaparak, İran iç ve dış siyaseti üzerine görüşlerini açıkladılar.

Kuveyt Ünv. Siyasal Bilimler Fak. Öğr. Üyesi Prof. Abdullah el-Şayci ye göre, sayıları 3 miyon olup gerektiğinde daha da artan BESİC kuvvetlerinin Arap kıyafeti ile askerî geçit yapmaları ile İran “İrandaki Arap asıllı İran vatandaşları herhangi bir ayrıma tabi tutulmamaktadır. Onlar da diğer vatandaşlar gibi İran’a ve Humeyni’nin İslâm Devrimine bağlıdırlar” mesajını vermek istemiştir.

Abdullah Şayciye göre, Saddam Hüseyin de Irak’taki kabile ve aşiret reisleriyle toplandığı zaman geleneksel Arap kıyafeti giyerek aslının Arap olduğunu beyan eder, böylece kuvvetine kuvvet katmak isterdi.

Arap asıllı olan Saddam haklı olabilirdi. Ancak İran’ın vermek istediği mesaj aldatıcıdır. 8 milyon Arabın yaşadığı Arap Körfezinin doğu kıyısı olan Ahvaz bölgesi (Arabistan) 1925’den beridir İran işgali altındadır. Ahvazlılar bir çok hak ve hukuktan yoksundurlar. Çocuklarına Arap ismi koymakta dahi zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Dolayısıyla Ahvaz Arapları İran’a kuvvet olamazlar.

Kuveyt Ünv. Siyasal Bilimler Fak. Öğr. üyesi Dr. Meryam Hasan ise fotografı şöyle youmluyor:

“İran, elleri silâhlı BASİC kuvvetlerine Arap kıyafeti giydirmesi ile Filistin gibi Arap meseleleri ile yakından ilgilendiğini ve bu konuda bütün kuvveti ile Arapların yanında yer aldığını gösteriyor. Hatta bütün dünyaya “Biz de bir şekilde Arabız (!!)” demek istiyor. Ancak İran’ın bu hareketi, 11 Eylül olayları akabinde zedelenen Arap ve İslâm imajını düzeltmeye çabalayan Araplara zarar vermektedir.”

Bahreynli Şiî yazar Sameera Rajab ise olaya daha farklı bakıyor. Rajab’a göre, İran Sasâniler döneminden beridir Arap meselelerinin hiçbirinde esaslı bir rol üstlenmemiştir. İran tarih boyunca sadece kendi egemenliğini arzulamıştır.

Günümüzde ise, Kudüs’ü kurtama iddiaları hakikat dışı olup vehimden ibarettir. İran Arap körfezindeki 3 adayı istilâ ederek, bölgedeki etkin kuvvet bakımından, kendini “Büyük Şeytan” dediği Amerika ile baraber aynı kefeye koymaktadır. İran’ın ana hedefi İslâm Devrimini yaymaktır. Tahran, Bağdat, Şam ve Beyrut üzerinde kıvrılan “İran hilâli” Körfez ülkeleri ve Yemeni içine alacak kadar büyüyüp “Dolunay” olmuştur. (21.9.2010 Kuveyt el-Vatan)

*Dijdâşe: Entâri. Bişt: (Pelerin, abâa), Ğatra: (erkeklerin beyaz baş örtüsü) İkaal: (baş örtüsünün üstüne konan siyah halka)

06.10.2010

E-Posta: [email protected]@hotmail.com


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.09.2010) - İsrail ve İran

  (22.09.2010) - Kuveyt'te fitne ateşini kim körüklüyor?

  (15.09.2010) - İslâma saldırmakla şöhret olmaya çalışanlar

  (08.09.2010) - Kur’ân’ın koruyucusu Allah’dır!

  (01.09.2010) - Bir Ramazan nostaljisi ve Kuveyt’in Ramazan âdetleri

  (25.08.2010) - Can Pakistan! Pakistancan!

  (18.08.2010) - Müslüman kemikleri üzerine “Hoşgörü Müzesi!”

  (08.08.2010) - MOSSAD ajanları Lübnan’da yakayı bir bir ele veriyorlar

  (03.08.2010) - Filistin Direniş Kahramanı: Şeyh Râid Salah

  (29.07.2010) - Annemin doğurmadığı kardeşlerim


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.