18 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yeni Asyadan Size

AİHM’deki Yeni Asya dâvâları


A+ | A-

12 Ekim 2010 tarihli Yeni Asya’nın Tahlil köşesinde, önceki hafta vefat eden eski Kara Kuvvetleri Komutanlarından e. Org. Necdet Öztorun’un şu manidar sözlerine yer verilmişti:

“Ben mahkeme kararı olmadan kitap toplatılmasına ve yasağına karşıyım. Komutanlığım döneminde yasaklayabilseydim, Said Nursî’nin düpe düz laiklik aleyhtarı olan kitaplarını yasaklatırdım. Ama onları bile soruşturdum, mahkemelerde aklanmış. Yapacağım birşey kalmadı.” (Milliyet, 22.7.1987; Köprü, Ağustos-1987, s. 4)

Yazıda bu sözler aktarıldıktan sonra şu yorum yapılmıştı:

“Bu anekdot, Nur hizmeti için verilen mücadelenin başından beri hukuk zemininde yürütülmesinin ne kadar önemli olduğunu bir defa daha gözler önüne seriyor. Öztorun’un sözleri, bu tavrın, karşıtlarını bile hukuk duvarına çarparak geri çekilmek mecburiyetinde bıraktığının çok çarpıcı bir örneği...”

Risale-i Nur hizmeti açısından, Türkiye’nin çok ağır ve despot bir tek parti diktatoryası ile yönetildiği yıllarda olduğu gibi, ihtilâl dönemlerinde de geçerliliğini koruyan bu hakikat, Risale-i Nur’un medyadaki dili olarak 41 yıla yakın zamandır hizmet veren Yeni Asya’da da hükmünü icra ediyor.

28 Şubat sürecinde hakkımızda verilen mahkûmiyet kararlarının birer birer Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden dönmesi, bunun canlı, taze ve aktüel örnekleri.

Bu örneklerden biri, bilindiği gibi, “Deprem İlâhî ikazdır” dediği ve şu günlerde yine gündemde olan başörtüsü yasağını eleştirdiği için hapse mahkûm edilip 276 gün cezaevinde tutulan gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular hakkındaki karardı. Bu kararda AİHM, haksız bulduğu Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Daha sonra, aynı yönde bir karar, yine depremi İlâhî ikaz olarak niteleyen yazıları sebebiyle hapse mahkûm edilen ve cezasının infazı için iki defa gözaltına alınıp tutuklanarak cezaevine konulan, ama ilgili kanundaki değişiklikler sebebiyle hakkındaki yargılama süreci devam ettiği için, avukatlarımızın itirazıyla serbest bırakılan yazarımız Cevher İlhan hakkındaki mahkûmiyet kararının da AİHM’den dönmesiydi.

(Gerçi AİHM’in bu kararına rağmen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dâvânın temyiz aşamasında Yargıtay’a verdiği mütalâada, ceza kararında ısrar edilmesini istedi ve böylece bizim yargıdaki direnişin hangi boyutlarda olduğunu bir kez daha gösterdi... Dileriz, Yargıtay, Başsavcılığın bu talebine itibar etmez.)

AİHM’e giden bir başka dâvâmız da, Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz hakkında, e. Org. Doğu Aktulga ile ilgili olarak yazdığı bir yazıdan dolayı hükmedilen tazminat kararı.

AİHM’den verilen bilgiye göre, gelinen aşamada Türk hükümeti, bu dâvâda “dostane çözüm” teklifinde bulundu. Yani, mahkemenin verdiği tazminat kararını savunmuyor ve uzlaşmak istiyor. Buna karşı avukatımız Turgut İnal, karar sebebiyle ödemek zorunda kaldığımız tazminatın iadesinde ısrarlı olduğumuzu mahkemeye bildirdi.

Şimdi nihaî karar bekleniyor. Ama Türk hükümetinin söz konusu kararı savunamaması dahi başlı başına önemli bir hadise. Bize haksızlık yapıldığının tescili niteliğinde. Dileriz, AİHM’den çıkacak kararla, bu haksızlığı telâfi etmenin yolu açılır.

Sonuç: Herşeye rağmen mücadeleyi hukuk zemininde kalarak vermek belki zor ve sabırla beklemeyi gerektiren bir süreç. Ama yukarıda aktardığımız örneklerde görüldüğü gibi, olumlu neticesini er veya geç veriyor.

***

Yeni Asya 40. hizmet yılına girerken yapılan yorum ve değerlendirmelerde, Risale-i Nur’u matbuat lisanıyla konuşturma hedef ve idealiyle çıkılan yolda çetin engel ve zorluklar aşılarak önemli mesafeler kat edildiği; “Risale-i Nur’un medyadaki dili” nitelemesine yakışan olgun bir kimlik, üslûp ve söylemin de büyük ölçüde inşa edildiği vurgulanarak, bundan sonra gazete için her alanda önünün açılacağı bir sürecin başlamakta olduğu tesbiti dile getirilmişti.

Bu tesbiti doğrulayan gelişmelerin hızlanarak devam ettiğine şahit oluyoruz. Yakın zamana kadar ısrarla görmezlikten gelinip yok sayılan Yeni Asya’nın, iktidar ve anamuhalefet partileriyle farklı kurum ve kuruluşlarca tertiplenen toplantılara çağrılması, yayınlarının değişik mahfillerde dikkatle izlenmesi, bunun göstergelerinden yalnızca birkaçı.

Bir aylık Türkiye turunu Beyazıt finaliyle taçlandıran Bediüzzaman TIR’ının gördüğü hüsnü kabul de bu mânâyı perçinledi.

Hep birlikte daha nice hedeflere doğru...

18.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.10.2010) - Risale-i Nur’un medyadaki dili

  (04.10.2010) - “Yeni Asya-ABD” ne zaman?

  (27.09.2010) - Enstitü, yeniden

  (20.09.2010) - Yeni hizmet dönemi

  (13.09.2010) - Referandumun ardından

  (06.09.2010) - Bayramda kalpler birleşiyor

  (30.08.2010) - Bediüzzaman Hizmet Tır’ı

  (23.08.2010) - Yeni Asya ve referandum

  (16.08.2010) - Kur’ân kampanyamız devam ediyor

  (09.08.2010) - Ramazan haftası


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.