18 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Füze kalkanı” derin müzakereleri…


A+ | A-

Başörtüsü tartışmaları ve resepsiyon polemikleri karambolunda, ABD’nin tıpkı Afganistan işgalini sürdürmede olduğu gibi İran’a karşı Türkiye’de NATO perdesinde “füze kalkanı sistemi” kurulması görüşmeleri el altından yapılıyor.

İşin aslına bakılırsa, geçtiğimiz hafta Brüksel’deki son NATO zirvesi toplantısın öncesinde Amerikan Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO politikalarından sorumlu üst düzey yetkilisi Jim Townsend’in “ABD’nin İran’a karşı konuşlandırmak istediği füze kalkanı sisteminin Türkiye’de kurulması gerektiği ve Türkiye’yi dahil ettikleri” açıklamasına kadar konu Türkiye kamuoyundan gizlendi.

Ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in “Avrupa mobil füze kalkanı projesinin, bütün NATO üyelerini kapsaması gerektiğini belirerek “İran tehdidi açıktır, NATO olarak buna karşı füze kalkanı sistemini kurmalıyız” diye Türkiye’den destek istemesiyle ancak mesele gündeme geldi.

Aslında Townsend’in “Türkiye ile de görüşüyoruz. Türkiye çok yardımcı bir rol oynadı. Türkiye ile çok iyi, derin görüşmelerimiz oldu. Şimdi Ankara füze savunma sistemini üstlenmeye bir karar verecek” cümlesi, her şeyi ortaya koymaktaydı.

LİZBON’A HAZIRLIK…

Nitekim peşinden Brüksel’deki NATO Bakanlar toplantısına giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun “Yapılacak olan füze savunma sisteminin plânlanmasıdır” ifâdesi, Türkiye’nin İran’a karşı “kalkan” edilmesi, projesi resmen açığa çıktı.

Ve Davutoğlu ile Millî Savunma Bakanı Gönül’ün Brüksel’de ABD’li meslektaşları Hillary Clinton ve Robert Gates’le yaptıkları “dörtlü zirve”de Türkiye’ye kurulması planlanan “füze kalkanı”nın ele alınmasına dair Gates’in ve Gönül’ün açıklamalarıyla açıkça anlaşıldı.

Gates’in Türkiye’ye kurulması planlanan füze savunma sistemi hakkında, “Füze kalkanı için diyalog içindeyiz. Konuyu geniş kapsamlı olarak ele almaya çalıştık. Lizbon zirvesinden çıkacak sonuçlar ile ilgili artık somut beklentilerimiz bulunuyor” sözleri ile Gönül’ün “Şu anda müzâkere aşamasında karşılıklı görüşler ortaya konuyor. Çekince değil ama karşılıklı görüşler ortaya atılıyor. Müzakere Lizbon Zirvesi’nde neticeye ulaşacak” ifâdesi, bu hususta alınan mesâfeyi su yüzüne çıkardı.

Görünen o ki Bush Yönetimiden kalma bir “Amerikan projesi” olan “füze kalkanı”nın Rusya’nın itirazıyla Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde kurulmasından vazgeçilmiş. Eylül 2009’da “füze savunma plânı”nı değiştiren Obama yönetimi, tamamen Irak’ı ve Afganistan’ı işgal eden ABD ve bölgedeki en ileri ortağı İsrail’in hegemonya ve çıkarlarını savunmak hesabına özellikle İran’ı hedef alan “füze kalkanı projesi”ni bir “NATO projesi”ne çevirerek “model ortak” Türkiye’ye kurmayı kararlaştırmış.

ABD Yönetimi’nin hazırladığı Füze Savunma Sisteminin Türkiye topraklarında konuşlanması, 19-20 Kasım’da Lizbon’da düzenlenecek NATO Zirvesi’nde, “yeni stratejik konsept toplantısı”nda karara bağlanacak. Brüksel’deki bakanlar toplantısı buna bir hazırlık…

KAMUOYUNU ALIŞTIRMAK…

Kamuoyunu alıştırmak ve gazını almak için ileri sürülen “Türkiye’nin özellikle İran ve Suriye gibi komşularına kuşatılmışlık hissi vererek rahatsız edecek çekinceleri” ise, “minare doğrultma” kabilinden “hedef ülke” olarak “İran”ın çıkarılmasıyla güya aşılacak!

Bunun için Lizbon zirvesine kadar “Türkiye’nin füze kalkanına sıcak bakmadığı, Ankara’nın İran’ın isminin kararda geçmesine itiraz ettiği” propagandası yapılacak. Ayrıca “Türkiye’nin füze kalkanının ABD değil NATO tarafından yönetilmesi gerektiği” medyada yer alacak. “Türkiye’nin NATO içinde buna mecbur olduğu” gerekçesi bol bol işlenecek…

Yani Türkiye’yi “çantada keklik” gören ABD ve NATO, “ölümü” gösterip sözde “sıtmaya râzı edecek.” İran ve başka bir ülkenin hedef gösterilmemesi”yle icâd edilen “kontrollü kriz” aşılacak. Sözü edilen “pazarlık” bunun üzerinde dönüyor…

Oysa herkes biliyor ki füze kalkanı nükleer enerji üretimine çalışan İran’a karşı. AKP iktidarında Amerikan savaş uçaklarının başta İncirlik olmak üzere Türkye’deki üslerden havalanıp Müslüman komşu Irak’ı bombalamasına “izin” ve destek veren Ankara, şimdi de Müslüman komşu Irak’a karşı “füze kalkanı”na “ikna” edilecek…

Bir diğer husus, Dışişleri ve Millî Savunma Bakanları Brüksel’de “füze kalkanı müzâkereleri”ni yapıp karar için Lizbon’u işâret ederken, Başbakan Erdoğan’ın Ankara’nın Kazan ilçesinde Füze Kalkanı Projesiyle ilgili soruya, “Bize yapılmış bir teklif yok. Bir talep olmadığı için de şu anda herhangi bir açıklama yapmayı gereksiz görüyorum. Lizbon zirvesinde böyle bir emr-i vakiyle karşı karşıya kalmamız mümkün değil” cevabını vermesi…

Başbakan’ın, bakanlarının “füze müzâkeresi”nden haberi mi yok? Yoksa bu da “pazarlık” ve kamuoyunu oyalamanın ve alıştırma taktiğinin bir parçası mı?

18.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.10.2010) - Politik ikiyüzlülük ve çarpıklıklar…

  (15.10.2010) - Çelişkili dış politika arızaları…

  (13.10.2010) - Türkiye, İsrail’in OECD’sine katılıyor! (2)

  (12.10.2010) - Türkiye İsrail’in OECD’sine katılıyor!

  (10.10.2010) - İktidarın stratejisi yok...

  (09.10.2010) - Yasağa karşı yine yanlış…

  (08.10.2010) - Yine “yeni anayasa” çarkı…

  (06.10.2010) - “Medrese ve mescidde defile”ye izin! (2)

  (05.10.2010) - “Medrese ve mescidde defile”ye izin! (1)

  (02.10.2010) - Tuzağa karşı demokratik irâde…


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.