23 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Muzaffer KARAHİSAR

Bir ziyaret ve ziyafet


A+ | A-

Bazen bir bakış, bir tebessüm, bir selâm çok huzur verir, mutlu eder. Bu mutluluk ve huzuru insanlardan esirgememek için devamlı olarak yüzümüzden tebessümü, ağzımızdan güzel kelâmı ve selâmı eksik etmemeliyiz. Her yerde ve her zaman iyilik etmek, hoşgörülü, tatlı dilli, güleryüzlü olmak dinimizin, inancımızın, örf, âdet ve geleneklerimizin gereği olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.

Bir tatil günü huzurevinin mescidinde ikindi namazını kıldıktan sonra arkadaşıma çat kapı bir yaşlımızı ziyarete girmeyi önerdim. Birlikte seksen yedi yaşındaki Halime Teyze’nin odasına yöneldik. Kapısını çaldık, müsaade alarak içeriye girdik. O koltuğuna oturmuş elindeki tesbihi ile meşguldü. Bizi görünce ayağa kalktı ve odasında yer gösterdi. Biz bir taraftan otururken; bir taraftan da ziyafete geldiğimizi söyledik. Ben sesli olarak az önce kılmış olduğumuz namazın tesbihatına başladım. Temiz, nezih, ihlâslı, muttakî Halime Teyze’nin hem gönlünü almak, hem de odasını şenlendirmek, duâ etmek, sevap kazanmak maksadıyla tesbihatı okurken bir taraftan da Teyze’nin tavrına ve duruşuna nazar ediyordum.

Ellerini huşû ile açmış, boynunu gayri ihtiyarî hafifçe bükmüş, okunan duâlara âmin derken dudakları ve çenesi hafiften seyirmeye ve titremeye başladı. Tesbihatın ve İsm-i Âzam dualarının kalpleri fetheden lahutî derinlikleri onun gönül pınarını coşturmuş, lerzeye getirmişti. Yaşlı ve yorgun yüzündeki gözlüğünün altından gözyaşları, pembe yanağındaki kırışıklıkların üstünden damla damla silmeye başladı. Onun duygu yüklü, masum duruşu ile ellerini açmış, boynunu bükmüş vaziyette Cenâb-ı Hakka yönelerek okunan tesbihata, duaya ve Kur’ân-ı Kerime âmin, demesi bizleri de etkiledi. Bu ziyaretten onun memnuniyetine, mutluluğuna, huzuruna ve neşesine diyecek yoktu.

Sohbetimiz ve ziyaretimiz bitip de çıkarken yüzünden ve gözlerinden mutluluk saçan tebessüm fark ediliyordu. “Ziyafet dediniz, ama tam ziyafet oldu. Allah razı olsun” duâ ve temennileri ile bizleri uğurluyordu.

Her zaman okuduğumuz tesbihatı ilk defa duyan yaşlı bir insanda meydana getirdiği tesiri gözümüzle görmüş olduk. Aciz, fakir ve yaşlı bir insan kalbi, asra yakın ömrünün sonunda bütün umutları tükenmiş, sevmek beklediği nazarlar yüz çevirmiş, yakın bildikleri insanlar dünya telâşı ve sevdası ile vefasızlık göstermiş. Yaşlılık, hastalıklar ve yalnızlık içersinde muzdarip olmuş insan kalbine Allah’ın zatının, isimlerinin, muhabbetinin ve marifetinin haricinde derman olacak, teselli olacak başka ne olabilir ki. O’nun sevgili Resulü ve yüce kitabından başka hangi müjde o kırık kalbi tamir edip ferahlatabilir, fethedebilir?

Sohbet esnasında Halime Teyze’ye yüzünden eksik olmayan tebessümün, mutluluğunun ve hayata pozitif pencereden bakışının sırrını sordum. Kendinden emin, olgun ve rahat bir tavırla hayatının ve mutluluğunun sırrını hülasa ediverdi:

“Eşim Ömer Beyle mutlu bir evliliğimiz oldu. Devamlı huzur içerisinde yaşadık, O beni, bende onu hiç incitmedim. Bir defanın haricinde, hayatta hiç küsmedik, darılmadık. Beni hiç dövmedi, kovmadı, hakaret etmedi, kalbimi kırmadı. Hep iyi sözlerle hitap ederdi. Her konuda birbirimize destek olduk. Ondan Allah razı olsun. Çok muhterem bir insandı. Üç defa hacca götürdü. İbadetimizi hiç aksatmazdık. Zikirlerimizi, tesbihlerimizi birlikte çekerdik. Gece namazına kalktığı zaman beni de kaldırırdı. Yardıma muhtaç insanlara yardım ederdik. Ömrümüzü ibadetle, Allah’a kullukla süsledik. Vefat edeli üç yıl oldu. Allah bize hiç acı, keder, hastalık, dert yaşatmadı. Allah’a binlerce şükürler olsun.”

Bu kısa ziyaret sonrasında, bir hayat dersi daha alarak yolumuza devam ettik. Ölümlü, yalan dünyada basit ve önemsiz şeyler yüzünden insan kalbini kırmaya değmediğini anlamış olduk. Yapılan iyiliklerin devamlı iyilik, sevap ve duâlar getirdiğini; güzelikler ve hoşgörü ile kazanılan kalplerin mutluluğunun dışarıya yansımalarının rahatlıkla fark edildiğini gördük. Dinimizin insanlara bahşetmiş olduğu dünya ve ahiret saadetlerinin dünyadaki bir vechesine şahit olduk.

23.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.11.2010) - Efendimizin (asm) huzurunda

  (09.11.2010) - Ölümlü dünya

  (02.11.2010) - Bir göz açıp kapamak

  (26.10.2010) - Ölüm gerçeği

  (19.10.2010) - Akşamüstü

  (13.10.2010) - Sen dönerken aramıza

  (12.10.2010) - Sonbaharın hatırlattıkları

  (05.10.2010) - Sonbahar

  (28.09.2010) - Gece vakti

  (21.09.2010) - Göç


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.