21 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Terör ateşinin düşündürdükleri


A+ | A-

Cumartesi sabahından bu yana içimizde bir ateş. Sönmek bilmiyor. Ateş düştüğü yeri yakmadı bu kez, hepimizin yüreğini yaktı. Şehitler gönderildikleri memleketlerindeki halkı galeyana getirdi, öfkeler haykırışlara dönüştü.

Türkiye bir anda uzun süredir unuttuğu terör kâbusunun içinde buldu kendisini. Bu olay turnosal kâğıdı gibi Ankara’daki siyasilerin gerçek düşüncelerini ortaya koyuyor. Açılım kapanıyor, savaş tüccarları zafer çığlıkları atıyor, hükümetin terörü iç ve dış olaylarla ilişkilendiren yorumları ses kalabalığında kaybolup gidiyor.

Burada birkaç tesbit yapmak istiyoruz.

Birincisi; terör örgütü Kürt sorununa yönelik her türlü çözüm çabasının içinde önemli bir etken olduğunu ispatlama gayretine girdi. Kısa ömürlü hafızamızla önceki acı olayları unutmuş politikacıların ‘terörün kökü kazınıyor’, ‘son çırpınışları’ sözlerine kanıp, Güneydoğu gerçeğini, kanlı terör örgütünü besleyen sorunlar bataklığını unutuvermiştik. Örgüt ‘ben varım’ demek için, belli mihraklardan aldığı talimatla yeniden kan gölüne çevirmeye başladı Güneydoğuyu. Korkarız bu ateşin Batıya yayılması, büyük şehirlerde insanları yılgınlığa ve dehşete düşürecek eylemlerin yapılması için çok beklenmeyecek.

İkincisi; artık kamuoyu güvenlik güçlerinin yönetim, yerleşim, taktik, korunma ve mücadele yöntemlerini sorgulamaya başladı. 250 kişilik bir grubun sınıra gelişini, bölgedeki stratejik noktalara yerleşmiş gözcülerimizle, insansız neronlarla, uydu istihbaratıyla ve hatta çıplak gözlemlerle nasıl belirleyemediğimiz sorgulanıyor. 250 kişilik bir grubu düşünün. “Bu kadar kişinin nakli, iaşesi, alana yerleştirilmesi, yönetimi ve geri çekilmesi sessizce ve hiç dikkat çekmeden yapılabilecek bir iş midir?” sorusu zihinlerde. Demekki bir yerlerde hata yapmaya devam ediyoruz.

Üçüncüsü; bölgemizdeki gelişmelerle terörün artışı arasındaki bağlantıyı artık herkes görüyor. İsrail’le ilişkilerin bozulması, İran’a yaptırım kararına ‘hayır’ deyişimiz, ABD’nin hâlâ kara listede bulundurduğu Suriye ile kardeşlik ilişkilerimiz, hem İsrail’i hem de Amerika’yı çok rahatsız etti. PKK üzerinde hem İsrail’in hem de ABD’nin etkisinin önemli olduğunu artık sağır sultan bile biliyor. Müttefikimizin bu çirkin politikasının bedelini masumlar ödüyor.

Dördüncüsü; yalnızca Batı halkı değil, Doğu ve Güneydoğu halkı da terör olaylarının artışından çok rahatsız. Açılımla gülen yüzler, terör olaylarıyla yeniden asıldı ve kaygılar zirveye ulaştı. Zira terör ateşi en çok onları yakıyor. Bir çok kamu hizmeti güvenlik sıkıntısı yüzünden duruyor, piyasa bozuluyor, insanlar ticaretlerini yapamaz hale geliyor, köylerde hayat bir yandan sık sık gelip ellerinde ne varsa alıp giden PKK’lılar, bir yandan onların peşindeki güvenlik güçlerinin arama, tarama ve ‘neden onlara yiyecek verdiniz?’ kuşkulu soruşturmalarıyla cehenneme dönüyor. Batıya göç yeni baştan hızlanıyor.

Beşincisi; karanlık odalarda bu senaryoları, artık onlarca yılın deneyimi ile ustalıkla yazıp yöneten, ülkenin kontrolünü yeniden ele geçireceği heyecanıyla, ses kayıtlarına filan aldırmadan haince planlarını yapmaya devam edenler, halka rağmen, millet iradesiyle seçilmiş parlamento ve hükümete rağmen faaliyetlerini tırmandırarak sürdürüyor.

Çok bilinmeyenli denklemin daha bir çok yönü var. Hepsi de yüreğimizi burkacak cinsten. Ortada yanlış giden bir şey var. Terörle mücadelede asıl sorumluluğu üstlenmesi gerekenlerin rahat tavırları bizi rahatsız ediyor. Hain komploları planlayanların birkaç gün içinde yeniden sokağa salınması bizi rahatsız ediyor. Kürt halkını temsil ettiğini söyleyenlerin, halka rağmen kanlı terör örgütünün sözcüsü gibi konuşmaları bizi rahatsız ediyor.

Velhasıl çok rahatsızız. Yüreğimiz kanıyor. Soğukkanlı bir şekilde olaylara hakim olacağına inandığımız makamların hazırlıksız, telâşlı ve öfkeli görünmesi umudumuzu kırıyor. Rabbimizin bütün bu kirli oyunları bozmasını, bu güzel ülkemizin kısa zamanda terörsüz, huzurlu ve barış dolu günlere kavuşmasını umut ediyor ve dua ediyoruz.

21.06.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.06.2010) - İsrail’in bağımsız (!) Araştırma Komisyonu

  (15.06.2010) - Yaptırım kararı sonrası ABD ile ilişkiler

  (14.06.2010) - Kırgızistan’da kardeş kanı akarken

  (10.06.2010) - İran’a yeni yaptırım kararının amacı ne?

  (09.06.2010) - Asyalı liderlerin İstanbul zirvesi biterken

  (08.06.2010) - İsrail dünyaya karşı inadını sürdürecek mi?

  (07.06.2010) - Papa’nın Kıbrıs ziyareti

  (05.06.2010) - Terör yeniden tırmanırken

  (04.06.2010) - ABD ve BM’nin İsrail sınavı

  (02.06.2010) - Obama’nın İran mektubu


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.