Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Ambargo değil, yardım



İslâm dünyasının pek çok yerinde hicran yaşanıyor, ama Filistin’deki hicran bir başka. Hak, hukuk ve adalet tanımayan İsrail yönetimi, Filistinlilere her şeyi çok görüyor. “Hem suçlu, hem güçlü” pozisyonundaki İsrail, Filistinlilere karşı uyguladığı baskıyı son günlerde iyice arttırmış durumda.

Hatırlanacağı üzere Filistin’de bir seçim yapıldı ve seçimleri HAMAS kazandı. HAMAS’ın kurduğu hükümeti tanımak istemeyen İsrail, bu bahane ile bütün Filistinlilere ‘ambargo’ uygulamaya başladı. Bununla da yetinmedi, bütün dünyayı Filistin’e ambargo uygulamaya çağırdı ve çağırmaya da devam ediyor.

Tarihî arkaplan bir yana bırakılsa bile, Filistinlilerin bugünkü sıkıntılarını dahi yeterince anlayabildiğimizi zannetmiyorum. Taş atanlara silâh atan İsrail yönetimi, yüzde yüz haksız olduğu konularda dünyayı yanıltmaya çalışıyor. Tabiî ki tek suçlu İsrail değil. En büyük suçlu ya da suçlular, İsrail’in yanlışlarına açıkça ya da susarak destek verenlerdir. Meselâ, dünyanın jandarması olduğunu ilân eden Amerika’yı suçluların başında saymak gerekir. Şu veya bu sebeplerle Filistin’e yardım etmeyen ya da edemeyen İslâm dünyasını da suçlular arasında saymamız gerekecek...

İsrail, dünyadaki tepkilere de kulak tıkayarak, Filistin’de ‘utanç duvarı’ örmeye devam ediyor. Hedefi ve maksadı, Filistin’i bir ‘açık hava hapishanesi’ne çevirmek. Bununla da yetinmeyen İsrail, HAMAS yönetimi sonrası Filistin’e her konuda ambargo uygulamaya başladı ve bütün dünyayı da ambargo uygulamaya çağırıyor. Ne yazık ki bazı ülkeler bu çağrıya ‘müsbet’ cevap verip, daha önce Filistin’e ulaştırmaya söz verdikleri yardımlara son verdiler.

“Filistin’e ‘ambargo uygulayalım” çağrısına verilecek en güzel cevap, Filistin’e yardım etmektir. İHH İnsanî Yardım Vakfı “Filistin’e (ambargo değil) yardım” diyerek güzel bir kampanya başlatmış. İsrail, ‘ambargo uygulayalım’ diyorsa, İslâm ve insanlık dünyasına düşen; Filistin’e yardım etmek olmalıdır.

İHH, kampanyayı tanıtırken yardımseverlere şöyle seslenmiş: “(Filistinlilerin) Önce toprakları işgal edildi. Sonra kan ve gözyaşı içerisinde dört bir yana göç ettirildiler. Son seçim sonuçlarıyla beraber uygulamaya konulan ekonomik ambargo ile de Filistin hayattan tecrit edildi. İşsizlik oranının yüzde 60’ları aştığı, fakirlik oranının yüzde 80’lere dayandığı Filistin’de, kitlesel cezalandırma siyasetiyle binlerce masum çocuk ve sivil, dolaylı bir ölüme itilmektedir. Filistin toplumunun son yıllarda uğradığı kaybın maddî faturası 20 milyar doları aşmıştır. Biz sahip olduğumuz ortak din, tarih ve kültürel bağlar ile insanlığın bize yüklediği sorumluluğun gereği olarak ulusal bir kampanya başlatarak gerek acil gıda yardımı gerekse kalıcı projeler ile Filistin halkına desteğimizi sürdüreceğiz.” (Kampanya ile ilgili bilgi için: www.ihh.org.tr * Tel: 0212- 631 21 21)

Filistin’deki işsizliğin yüzde 60’lara, fakirliğin de yüzde 80’lere ulaşmış olmasında elbette İslâm dünyasının da büyük sorumluluğu vardır. Bu bakımdan, açılan ‘yardım’ kampanyası bir fırsat olarak değerlendirilmeli ve Filistin hicranına kalıcı çözümler aranmalı...

04.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.06.2006) - Doğruya doğru, yanlışa yanlış

  (01.06.2006) - Kim azınlık?

  (31.05.2006) - ‘Yasak’ devam ediyor mu?

  (30.05.2006) - İstanbul fethedilmemiş miydi?

  (29.05.2006) - Bu yanlış, kılıfa sığmaz!

  (28.05.2006) - Yanlışın biri bin para

  (27.05.2006) - Andıç medyasının şikâyeti

  (26.05.2006) - Niçin ‘it dalaşı?’

  (25.05.2006) - Rivayetler muhtelif

  (24.05.2006) - Yasak hukukî değil

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004