Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB’ye giremezsek önümüz karanlık

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB ile ilgili yapılan reformların uygulamasına geçilmesinin zamanının geldiğini söyleyerek, “düzenlemelerin gerçek hayatta uygulanması, bundan sonraki dönemin belki de en kritik unsuru olacaktır” dedi.

Meclis’te yaptığı konuşmada AB ilişkilerinin bundan sonraki dönemde iki önemli hatta yürüyeceğini ifade eden Babacan, şunları söyledi:

“Bunlardan bir tanesi, siyasî reformlardır. Siyasî reformlar, özellikle demokratikleşme, insan hakları, özgürlükler konusunda şimdiye kadar yapmış olduklarımızın bir bakıma derinleştirmesini içeren çalışmalar olacaktır. Aynı zamanda, uygulama, yine siyasî reformlar konusunda çok temel bir unsur olmaya devam edecektir. Siyasî reformlar konusunda pek çok yasal düzenleme yapılmıştır ancak bu düzenlemelerin gerçek hayatta uygulanması, bundan sonraki dönemin belki de en kritik unsuru olacaktır.”

AB müktesebatına uyumun ikinci önemli hat olduğunu belirten Babacan, fiilî müzakerelerle devam edecek çalışmaların yıllarca devam edeceğini hatırlatarak, “Kendi mevzuatımız ile AB arasındaki farkları ortaya koymuş olacağız ve daha sonra da, her bir fasıl için bu farkları nasıl kapatacağımızla ilgili çalışmaların startını vermiş olacağız” diye konuştu.

AB konusunda hiçbir zaman merkezî bir yapılanmayı öngörmediklerini vurgulayan Babacan, “Küçük bir ekibin Brüksel’e gidip, AB müktesebatını anlayıp, gelip kuruluşlarımıza anlatması, tanıtması, empoze etmesi şeklinde bir yapılanmayı kesinlikle tercih etmedik. Ne yaptık? Türkiye’de işin sorumlusu kimse, kimin eli taşın altındaysa, o kişiler bizzat gittiler Brüksel’e” dedi. Babacan, bundan sonraki fasıllarla ilgili yasal düzenlemelerin gündeme geleceğini ve 2006-2007 için gündemin daha da yoğunlaşacağını söyledi.

AB'YE GİREMEZSEK ÖNÜMÜZ KARANLIK

Başmüzakereci Babacan, Kanal 7’de yayınlanan Sözün Özü programında Nazlı Ilıcak’ın sorularını da cevaplandırdı. Ali Babacan, Türkiye’de sivil asker ilişkilerinde de çok önemli mesafeler kaydedildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Türkiye zor dönemlerden geçti. Her dönemi kendi içinde değerlendirmek lazım. Ama Türkiye artık normal bir ülke haline geliyor. Bazen ülkelerin iç dinamikleriyle köklü değişiklikler yapmaları mümkün olmuyor. Bazen dışsal faktörler önem taşıyabiliyor. Bu süreç bizim için bir manivela. Türkiye gibi zor bir coğrafyadaki ülkenin, AB perspektifini geri çekin, Türkiye’nin bundan 10 yıl sonra nasıl bir ülke olacağının garantisi yok. AB perspektifini kesinlikle kaybetmemiz gerekiyor. AB’de zaten Türkiye’nin bu süreçten kopmasına izin vermez. 17 Aralık, 3 Ekim, 12 Haziran’da yaşanan süreçte Türkiye’nin AB için önemini kavrayan herkes Türkiye’nin büyük destekçisi oldu. Sürecin aksaması Tüm bölgeye derin etkileri olur. İslamiyet- Hıristiyanlık, doğu-batı ilişkileri sekteye uğrar. Dar ve basit konularda AB kilitlenirse, büyük vizyonunu kaybederse zaten kendi kendine yazık eder. Böyle küçük konulara takılıp da, Türkiye’nin üyeliği gibi önemli bir projeyi kaybedebiliyorlarsa, zaten AB’nin geleceğinden şüphe edilmeli, peşine de hiç düşmeyelim bu konunun.”

Kemal BENEK / ANKARA

17.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asker sivil otoritenin emrine girmeli

  Tasarı kanunlaşsın talimatı

  AB’ye giremezsek önümüz karanlık

  AB, düşünceden eyleme geçecek

  Yasaklı ÖSS yarın

  ÖSYM öğrencileri tedirgin etti

  Şiddete prim yok

  Müzakereler durursa durur

  İyi polis insan haklarına saygılı polistir

  “Reformları ertelemek krizlere yol açar”

  Sağlık Bakanlığından sınav

  Bunun adı savaş suçu

  Zarfı veren cezasız kalmayacak

  STK’lar: Tasarı darbe girişimi

  Cumhurbaşkanını Erdoğan tarif etti

  Danıştay’a x-ray cihazı alındı

  Grizu patlamasında başmühendis tutuklandı

  Ombudsmanlık geliyor

  Bursa’ya ikinci üniversite gerekli

  Eğitimciler: Yasaklar kalksın

  Türkçe Olimpiyadlarında final bugün

  Piknikte buluştular

  Sınava 1 gün kala

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004