Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Tezkere sancısı



Hükümet canibinden ve AKP yönetiminden gelen sinyaller, Başbakanın önceden ABD’ye verdiği anlaşılan söze uygun olarak, Lübnan’a asker gönderme kararının alındığını gösteriyor. Şu anda yapılanlar, kamuoyunu bu karara alıştırma ve partideki aykırı sesleri susturma hazırlıkları.

Nitekim “Henüz karar vermedik” açıklamalarının yapıldığı günlerde, Başbakanın karşı çıkan milletvekillerini “ikna” görüşmelerine başlayacağı yönünde haberler de çıktı.

BM belgesindeki “Barış gücü gerekirse zor kullanarak silâhsızlandırma işini de üstlenecek” ifadesine ve Bush'un o yöndeki ısrarına rağmen böyle birşeyin söz konusu olmayacağına dair “güvence” veren Annan’ın 6 Eylül’de asker işini görüşmek için Ankara’ya gelecek olmasının dahi hükümet tarafından “Bakın, ne kadar önemli bir ülkeyiz, artık ayağımıza kadar geliyorlar” şeklinde bir “ikna argümanı” olarak kullanılacağı belli.

Batılı liderlerin, kendileri asker gönderme konusunda alabildiğine mesafeli ve çekimser davranırken Erdoğan’a peş peşe telefon ederek gaz vermeleri de aynı amaçla kullanılmadı mı?

Zaten Erdoğan’ın ve Gül’ün bu husustaki yaklaşımlarını ifade ederken başvurdukları en önemli gerekçe de “Türkiye ağırlığı olan bir ülke olarak bölgedeki gelişmelere seyirci kalamaz” söylemleriyle dile getirilmedi mi?

Açıkça görünen o ki, Erdoğan aylarca bekledikten sonra güç belâ kopardığı Beyaz Saray randevusuna, Bush’un talebini yerine getirmiş, yani Lübnan’a asker göndermiş bir ülkenin başbakanı olarak gitmek istiyor.

Gül’ün de, Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması durumunda başbakanlığın en kuvvetli adayı olma konumunu koruyabilmek için bu meseleye bu derece asıldığı yönünde iddialar var.

Tepe noktadaki iki belirleyici isim bu konuda bu kadar “angaje” olunca, AKP içinde farklı düşünenlerin etkili olma şansı ne?

Doğrusu, durum pek açıcı görünmüyor.

Parti içerisindeki tepki ve itirazlara rağmen “Bu kanun çıkacak, başka yolu yok” diyerek TMK’yı çıkarttıran Erdoğan’ın, aynı tavrı Lübnan’a asker tezkeresi için de sergilemesi ve netice alması ihtimali oldukça kuvvetli.

Artık seçim sath-ı mailine girildiği ve milletvekillerinin yeniden seçilebilmek için liderin gözüne girme kaygısını daha fazla hissettikleri bir süreçte, “direnme cesareti” gösterecek vekillerin sayısı da herhalde pek fazla olmaz.

Dolayısıyla, şu günlerde bazı AKP’li vekillerden aykırı sesler yükseliyor olsa dahi, tezkere Meclise geldiğinde reddedilmesi zor.

Gerçi 1 Mart tezkeresi de haddizatında reddedilmemiş, yalnızca kabulü için gereken sayıya erişilemediği için “reddedildi” muamelesi görmüştü. Lübnan tezkeresinde böyle bir sonuç çıkması ihtimali hayli zayıf görünüyor.

Bu durumda, sivil topluma büyük görev düşüyor. Lübnan’a asker gönderilmesine karşı öyle bir kamuoyu oluşturulmalı ki, hükümet de, Meclis de duyarsız kalamasın.

Ve kamuoyu muhalefeti “küllî bir dua” hükmüne geçerek nihaî sonucu belirlesin.

Irak tezkeresinde de öyle olmamış mıydı?

25.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.08.2006) - Küresel çeteler

  (23.08.2006) - Lübnan çıkmazı

  (22.08.2006) - Hakikat çekirdekleri

  (20.08.2006) - En önemli vazife

  (19.08.2006) - AB ve tabular

  (18.08.2006) - Diyanet nereye? (3)

  (17.08.2006) - Lübnan tuzağı

  (16.08.2006) - Fiyasko

  (15.08.2006) - Sıkışma

  (13.08.2006) - Ölüm gerçeği

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004