Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

İsrail'deki derin çürüme



İsrail’in 20 yıl sonrasını görmesi gerçekten de sürpriz olabilir. Son yıllarda şaibesiz hiçbir siyasî ve askerî lideri kalmadı. Hepsinin muhakkak bir şaibesi var. Aslında, İsrail ahlâken yozlaşmış, bitmiş, tükenmiş ve iflas etmiş durumda. Ahlâksızlık girdabına batmış durumda. Sadece iskeleti zorla vücudunu taşımaya çalışıyor. Son yıllarda cumhurbaşkanlarını alt alta sıralayın ve karıştıkları şaibe ve yolsuzlukları bir şerit gibi gözünüzün önünden geçirin. Haim Herzog, Weizman sırasıyla hepsi de Moşe Katsav’ın geçtiği yoldan geçti. Ezer Weizman da son dönemlerinde yolsuzluklarla alâkalı soruşturma geçirmişti (Bak. Herald Tribune, Tuesday, April 26, 2005). İsrail’in altıncı cumhurbaşkanı Haim Herzog da aynı yolun yolcusuydu. Başbakanlara baktığımızda durumun değişmediğini görüyoruz. Olmert, aynen selefi Şaron gibi, emlâk alım satımından dolayı ve gayr-i meşru zenginlikten dolayı suçlanıyor. Ehud Barak da şaibelerden kendisini kurtaramamıştı. Olmert’in en güçlü rakiplerinden kabul edilen Netanyahu ise, hükümeti dönemindeki kaçamaklarından ve başka hususlardan dolayı soruşturma geçirmişti. Savunma bakanlarına baktığımızda da, aynı manzarayı görüyoruz. Hizbullah’ın iki İsrailli askeri kaçırmasından sonra, Dan Halutz borsadaki yatırımlarıyla oynuyor. Daha önceki savunma bakanlarından Irak asıllı Mordahay da bugünkü müstafî Adalet Bakanı Haim Ramon gibi, elinin altındaki kadınlara tacizde bulunmuştu. Moşe Katsav ise, anlaşılan yapılanlara tam tüy dikmiş. Hakkında bir değil, birden fazla suçlama var. İki eski çalışanı bayan Katsav’ın kendilerine sarkıntılık yaptığını ifşa ettiler. Onları iskat etmek için şantaja başvurmuş ve ağızlarını sıkı tutmazlarsa işlerinden kovulabilecekleri tehdidi savurmuş. İsnat edilen suçlar da bir değil. Bazı kadınlar cinsel taciz suçlamasında bulunurken, bazıları da akçeli işlerden dolayı kendisini suçluyorlar. Mahkûmları serbest bırakma karşılığında rüşvet aldığını ileri sürüyorlar. Bu da İsrail toplumunun topyekûn infisah ettiğini çürüdüğünü gösteriyor. Geriye dönüp Moşe Katsav’ın vukuatlarına baktığımız zaman, özellikle yerli ve yabancı bayan gazetecilerin onun huzurunda farkında olmadan büyük bir badire ve tehlike atlattıkları anlaşılıyor. Besbelli adam tekin birisi değilmiş. Bu suçlamalar bir değil bin değil. Sözgelimi İsrail Başsavcısı Menachem Mazuz, Kadima Partisi’nin bir diğer önemli ismi Tzachi Hanegbi hakkında usûlsüzlük yapmak, rüşvet vermek ve yeminli ifadesinde yalan söylemek suçlamalarıyla dâvâ açılmasını kararlaştırdı. İsrail yargısı bu kadar şaibenin altından nasıl kalkacak? Ya yargısı da sivil ve askerleri gibi ise? Ayıkla pirincin taşını…

***

İsrail devlet olarak da güvenilmez. Adamı tam yarı yolda koyar. Geçmişte yine AKP üzerinden bir zamanlar Şam’da deşifre edildikten sonra idam edilen ve Ben Dan adıyla hayatı kitaplaştırılan eski ajanının kemiklerinin teslimi için Türkiye’yi Şam nezdinde devreye sokmuştu. Tabiî ki sondajlardan bir sonuç çıkmadı. Lübnan’a sözde iki askerini kurtarmak için giren İsrail bunu askerî yollarla başaramayınca şimdi de amacına, başkalarını kullanarak diplomatik yollardan ulaşmaya çalışıyor. Ama gizli tutulması gerektiğini söylediği temasları yine kendisi ifşa ediyor. Bu bir ahlâkî zaafa bulanmış diplomatik hastalıktır. İsrail bu oyunlarıyla Türkiye’yi muhatapları veya diğer ortakları nazarında güvenilmez kılıyor. Veya en azından güven zedeliyor. Türkiye’yi işbirlikçisi veya ortağıymış gibi gösteriyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Bakan Gül’ün kaçırılan İsrailli askerlerin aileleriyle görüşmesinin duyulmasını istemeyen tarafın İsrail olduğunu, ancak daha sonra da medyaya bu bilgiyi sızdırmasının ilginç olduğunu söylemiştir. Aileleriyle görüşülmesi ve arabuluculuk yapılması talebinin İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan geldiğini belirten Sözcü Tan, “Madem bilinmesini istiyorlar o zaman bütün unsurlarıyla bilinmesi gerekir. Biz de neler bilinmesi gerekiyorsa söyleriz” diye tehdit kokan tepkisini ortaya koyuyor.

***

İsrail’in sadece sivil yöneticileri veya askerî bürokrasisi değil, aynı zamanda istihbaratı da çökmüş. Galiba görüntüyü kurtarmak için Türkiye gibi ülkelerden gelen vizeli gazetecileri saatlerce sorguda tutuyorlar. Öbür taraftan da Nasrallah diye Baalbek’li bakkal Nasrallah’ı yakalıyorlar. Yani adamların istihbaratı da sakar. İsrail’le yedekler kazan kaldırıyor, ordu krizde. Hükümet krizde ve cumhurbaşkanlığı makamı krizde. Krizde olmayan bir kurum var mı? Yok... Öyleyse İsrail nasıl ayakta duruyor? Bu, olsa olsa komşularının marifeti ve kerameti olsa gerek!.

25.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.08.2006) - Kana-Kerbala

  (23.08.2006) - Rumî mi, Belhî mi?

  (22.08.2006) - Irak’ta Şiî, Lübnan’da Sünnî olmak

  (21.08.2006) - İki amazon

  (20.08.2006) - Mi'rac ve namaz

  (18.08.2006) - İsrail inişe geçti

  (17.08.2006) - Tetikçi olmadan gitmek

  (24.07.2006) - İbni Teymiyye meselesi

  (23.07.2006) - İsrail, Suriye’yi de vuracak mı?

  (21.07.2006) - Ortadoğu’da aktör aranıyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004