Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

İğneyi kendimize mi?



İslâm dünyası son iki yüz yıldır binbir türlü badireler içinde bir çok devletlerin ve milletlerin zulmüne maruz kalmıştır. Özellikle Devlet-i Âliye-i Osmaniyye’nin inkirazı sürecinde ve bu sürecin sonrasında imâmesinden kopmuş tesbih taneleri gibi her bir yana dağılarak zayıf ve çaresiz durumda her türlü siyasî ve sosyal etkileşime ve müdaheleye maruz kalmışlardır. Milenyum çağında da maalesef bu durum daha girift ve karmaşık bir şekilde sürüp gitmektedir.

İslâm dünyası son yüz yılda ne eğitim, ne kültür ve ne de teknoloji alanında hemen hiçbir şey yapmamış, sadece önceki yüzyıllardan tevarüs eden kültürel kimlik çatışmalarını ve meslek ihtilaflarını tavizsiz bir şekilde bu günlere taşımasını başarabilmiştir.

Herkes kendini değiştirmeden ve yanlışlarından vazgeçmeden başkalarından değişim ve taviz bekleme durumunda kalmıştır. Oysa değişim isteyenler, değişimi öncelikle kendilerine uygulamalıydılar. Ve bunu yaparken başkalarının değişimini beklemeden yapmalıydılar.

Bunun içindir ki İslâm dünyasında sürekli şikâyet ve hayıflanmalar dile getirilmekte, çözüm ve uygulama konusunda ise hiçbir hareket görülmemektedir. Değişimin kendini tekzip ve inkâr; yaklaşım ve hoşgörünün de karşıyı haklı görme olarak algılandığı ve neticede bir din değiştirme gibi addedildiği bir atmosferde İslâm cephesinde yeni bir şey yok demekten başka bir ifade tarzı da kalmamaktadır.

Problemlerin dışarıdaki kaynaklarını tanımlamanın yanında, içerdeki kaynaklarını da ele almak lâzım gelirken her nedense işin kolayına kaçmak veya uğraşacak güçten ve kapasiteden aciz oluş sebebiyle hep dış kaynaklar hedef olarak gösterilmektedir. İç meseleler üstün körü geçiştirilmektedir. Söz gelimi bu gün İsrail devletinin zulmü ve gaddarlığı konusunda hemen herkes lânet okumada müttefiktir. Hemen herkes İsrail’in bir gün bu zulmün altında kalacağı ve yerle bir olacağı inancını taşımaktadır. Yapılan her saldırı ve taarruzdan sonra Yahudi milletinin durdurulması, cezalandırılması gerektiği talepleri de ortak paydamızdır. İşin garip taraflarından birisi İsrail zulmünü durdurması için başvurulan kuvvetlerin ve devletlerin İslâm dünyası dışındaki güç ve kuvvetler olması, diğeri ise gayrı müslim konumundaki bu kuvvetlerden İslâmî hassasiyetle dolu bir adalet anlayışının talep edilmesidir. Kendi inanç ve kimliğimizle, kendi dindaş, kardeş veya vatandaşımıza göstermediğimiz ince adalet anlayışını başkalarından beklememiz ve onca çaresizlik içinde yüzmemize rağmen “Durdurulsun, adalet sağlansın, cezalandırılsın!” şeklinde sağdan soldan birilerinin müdahele isteğimizi tekrarlayıp durmamızdır.

Müslümanların İsrail zulmüne karşılık adalet beklentileri hep neticesiz kalırken bunun iç plandaki sorgulaması de hep akim kalmaktadır. Başka bir deyişle Müslümanlar kendi aralarında bir Hz. Ömer (r.a) adaletinin ne kadarını gerçekleştirebilmişlerdir? Bir Müslüman, diğer bir Müslümana ne kadar şefkatli ve hoşgörülü davranabilmiştir? Ya da İslâm dünyasında Müslüman devletlerin, grupların, cemaatlerin ve fertlerin birbirlerine yaptıkları zulüm, haksızlık, kayırmacılık İsrail zulmünden ne kadar farklıdır ve ne kadar haklı gerekçelerle doludur? Son 20 yılda siyasal ve mezhepçilik eksenli iç çatışmalarda ve cepheleşmelerde İslâmın adalet anlayışıyla nerede ve ne zaman muamele ettiğimizi tam olarak hatırlayanımız var mıdır acaba?

Kendimize iğneyi unutup başkalarına çuvaldız batırmak nereye kadar sürecektir?

14.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.09.2006) - Dışardan görünüm

  (01.09.2006) - Tarih bizi çağırıyor

  (24.08.2006) - Öfke ve düşünce

  (18.08.2006) - Bölge Barış Gücü- 2

  (17.08.2006) - Bölge Barış Gücü

  (11.08.2006) - Savaşın adaleti

  (03.08.2006) - “Kana” ve kana kan

  (27.07.2006) - Bediüzzaman reytingi-3

  (20.07.2006) - Bediüzzaman reytingi II

  (13.07.2006) - Bediüzzaman reytingi (1)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004