Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

Dışardan görünüm



Nihayet karar verildi ve Türkiye Lübnan’a asker gönderme konusunda iradesini belirledi. Bundan sonrası uzun ince bir yoldur artık. Kimse kısa yollu bir süreç beklemesin. Yol uzun da olsa, doğru ise eğer, kısa sayılır. Bundan böyle, bu yolda ilerlerken adımlar dikkatli ve temkinlice atılacaktır. Lübnan’a turistik bir geziye gitmiyoruz. Ne kadar gerilerde, barışçıl bir konumda ve çatışma olmayacak bir mevkide bulunsak da, nihayetinde gönderilen tüm kuvvetler gibi, bizim de kuvvetlerimizin adı “Silâhlı Kuvvetler”dir. Çatışma çıkması muhtemel bölgedeyiz. Bizim için şu anda önemli olan barışın tesisi için uluslar arası kurallar çerçevesinde üzerimize düşeni yapmak ve gelişmeleri beklemektir. Bu yol eğer tıkanırsa ya engeller kaldırılacaktır, ya da hedefe ulaşma uğrunda yeni yollar bulunacaktır.

Lübnan tezkeresi konusunda görüldüğü kadarıyla, başta hükümet ve milletvekilleri olmak üzere, çoğunluğun kafası, 1 Mart tezkeresindeki gibi karışık değil. 1 Mart tezkeresindeki yanılgılar ve bu yanılgıların getirdiği kısa ve orta vadeli kayıplar, siyasîlerimize siyasî manevralar konusunda ufuk açmış olmalı ki, Lübnan tezkeresi oylaması daha kolayca geçti.

İşin ilginç olanı, her iki tezkere arefesinde terör ve sabotaj kokan olayların birden artması, duygusallık unsurlarının öne çıkması ve barış söylemlerinin her zamankinden daha çok sıklıkta ve sertlikte dile getirilmesidir. Lübnan tezkeresinin Mecliste görüşülme günü yaklaştıkça şehit cenazelerinin trajik biçimde gündem oluşturması, bazı medya organlarında oylamanın geçmesinin kışkırtıcı kelimelerle ve argolu biçimde verilmesi gibi bir çok sinir bozucu ve tamamen tahrike dayalı çabalar dikkat çekiciydi. Aczimendi olaylarına benzer bir takım tarikat kanallarından gelen zamansız (zaten bütün ölümler zamansızdır) suikastlar, Türkiye’nin dışarıdan içerisi okunan bir ülke olduğu izlenimini uyandırdı. Ayna galiba dışarıda gibi. Bakabilmek ve görebilmek için dikkat lâzım.

CHP milletvekili Canan Arıtman’ın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a yazdığı yazı da dışarıdaki bazı olayların içimizi nasıl gösterdiğinin bir belgeseli gibi. “Ordumuzun bu ihanet ve gaflet, dalâlet zamanında herkese ve her şeye karşı cumhuriyeti koruma görevi”nin derhal devreye girmesini isteyen bu yazı, demokrasimiz açısından içler acısı bir durumu belgelemektedir. Seçilenlerin atanmışlara bu şekilde hitap etmesi ve kendisini o makama çıkaran demokrasi kurallarından bu derece uzaklaşması gösteriyor ki, dışarıdan ziyade içerideki problemler bizi tehlikelerle dolu bir mıntıkaya sürüklemektedir. Faraza bu mektubu bir yabancı kişi ciddiye alarak okumuş olsa, Türkiye’nin asker kökenli generallerce idare edildiği ve genel kurmay başkanlarının görev devir/teslim törenlerinin de kralların tahta geçiş törenleri olduğu zehabına kapılması işten bile değildir. Bereket versin Büyükanıt Paşa ve diğer komutanlarımız üçüncü dünya ülkelerindeki askerler gibi değiller.

Osmanlı padişahlarının, devletin selâmeti uğruna, kardeşlerini katletme fetvasını alarak milletin menfaati için ve milletine zarar gelmemesi için kardeş acısını göze alması, siyaset dünyasında yeniden incelenmesi gereken tarihî bir tez konusudur. Büyük düşünen devletler aslında hep buna benzer risklere ve acılara katlanmasını bilmişlerdir. Kaldı ki siyaset duygusallık kaldırmaz. Siyaset duygularla yürütülemez. Burasını hatırlamakta yarar vardır.

Sayın başbakan başta olmak üzere, yürütme ve icraat makamındaki şahsiyetlerin sözlerinin binbir türlü yorumlara sürüklenmeye çalışılması da pek sağlıklı bir davranış değildir. Sözgelimi, “askerliğin yan gelip yatma olmadığı” ifadelerinin şehit ailelerine cevap ve onların acılarını küçümseme anlamına çekmek pek akılcı bir yaklaşım sayılmaz. Bir ülke başbakanın kendi milletine karşı böyle hitap etmesi düşünülemez. Askerlik mesleğinin, sahip olduğu silâhlı güç itibariyle, zaten rahat değil zahmet ve hizmet mesleği olduğu anlamında söylenmiş sözler olarak anlamak da mümkündür. Kaldı ki, orduların içten ziyade dışa yönelik güvenlik birimleri olduğunu, hemen her devlet ve her asker çok iyi bilmektedir. Bu gün sadece PKK terörü konusunda içteki suikastlerin doğrudan ve öncelikle askerlere yöneltilmesi de boşuna değildir. Çünkü öncelikle silâhlı kuvvetler muhatap olmaktadır bu tip iç saldırılara. Üstelik bu saldırıların dıştan/dışarıdan yönlendirildiği de bir gerçektir. Bu durumda askerlerin rehavet içinde olması, dışarıdaki gelişmelere bigâne kalması ve silâhını sadece içerdeki sivil olaylar ve sivil şahsiyetlere yönlendirerek meşgul olması, ordu olmanın misyonuyla pek de bağdaşmamaktadır. Bu, Mecliste bir kısım milletvekilinin silâhla oylamaya girip, kürsüde konuşmak ve fikir açıklamak yerine silâhlarını konuşturmaları gibi bir şey olur. Demokrasiyle idare edilen ülkelerin hiçbirinde böyle tuhaflıklar olmaz. Yani bir ülkenin askeri yetkilileri içerdeki kendi vatandaşlarına değil, dışarıdaki silâhlı düşmanlarına karşı sert tavır ve askerce duruş sergilerler.

Netice, Lübnan aynasında daha bir çok mesele görüntüye gelecek gibi.

10.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.09.2006) - Tarih bizi çağırıyor

  (24.08.2006) - Öfke ve düşünce

  (18.08.2006) - Bölge Barış Gücü- 2

  (17.08.2006) - Bölge Barış Gücü

  (11.08.2006) - Savaşın adaleti

  (03.08.2006) - “Kana” ve kana kan

  (27.07.2006) - Bediüzzaman reytingi-3

  (20.07.2006) - Bediüzzaman reytingi II

  (13.07.2006) - Bediüzzaman reytingi (1)

  (06.07.2006) - Din kültürü de değil!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004