Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

Tarih bizi çağırıyor



Bazı milletler tarih yazar, bazıları da tarihin akışına göre yerini alır. Biz, yüzyıllardır tarih yazmış bir konuma sahipken her neler olduysa son yüzyılda tarihe yön vermek yerine tarihin yönlendirilmesine maruz kaldık. Bu gün gücümüzü küçümsemiyoruz, olduğundan fazla büyük de görmüyoruz ama tarihe yön verme misyonundan kaçtığımız ölçüde sanki tarih bizi eteğimizden tutuyor, çekiyor olmamız gereken yerlere. Ne kadar kaçmaya çalışsak da geçmişteki kimliğimiz ve konumumuz peşimizi asla bırakmıyor.

Hükümetin Lübnan’a asker gönderme kararını açıklamasının ardından bu düşünceler geldi aklıma. Bizim coğrafyamız çok geniş ve çok çeşitli. Kültürel yönden o kadar çok milletle irtibatımız ve mazimiz var ki bunları görmezlikten gelmek ve kayıtsız kalmak mümkün olmuyor. Evet denizaşırı ülkelerin ve pek de irtibatı olmayan milletlerin Lübnan’a barış gücü gönderdiği ortamda, kapı komşumuz sayılacak topraklara kayıtsız kalmamız, olayları kale arkasından seyretmek gibi bir şey.

Geçen yazılarımda ifade ettiğim gibi büyük devletler risk alan devletlerdir. Tabiî bu bir macera ve çılgınca bir kumara giriş riski gibi değerlendirilmemeli. Her şey enine boyuna incelenir, hesabı kitabı yapılır, şartlar gözden geçirilir ve diplomasinin ön planda olduğu bir strateji ile hareket edilir. “Bizim ne işimiz var? Bize ne?” diyerek gerçeklerden kaçarsanız yukarıda belirttiğim gibi tarih sizi eteğinizden çeker.

Dünya siyaseti, öyle hiçbir şeye karışmamakla olmuyor. Çünkü bu dünyanın içinde biz de varız ve er ya da geç birtakım gelişmeler, değişmeler bizim de kapımıza dayanacaktır. Nemelâzım diyerek bu dünyada yaşamak istiyorsanız, o zaman evinizin kapılarını kapatın, odanıza çekilin, perdeleri sımsıkı örtün ve kapınızı çalanlara da evde kimsenin olmadığını söyleyin. İnandırabilir misiniz?

Lübnan’a gidişimiz elbetteki emrivaki değildir. Kendi inisiyatifimizle ve şartları görüşerek gideceğiz. Dünya barışı için ve barışı tehdit edenlerin engellenmesi için gideceğiz. Bu arada her yönüyle ortak değerlerimizin olduğu bölgeye bizden önce Fransa, İtalya ve İspanya gibi daha az ortak değerleri olan ülkelerin gidişi de değerlendirilmeli. Bu ülkeler medeniyetler çatışması değil, medeniyetler arası diyalog taraftarı bir kamuoyu ve yönetime sahip ülkelerdir. Ortadoğu insanına ve özellikle İsrail devletine ve tarihsel süreç içindeki Yahudi kimliğine hiç de yabancı değillerdir. Bu ülkelerin dışında BM barış gücü dahilinde bölgeye gelecek diğer ulusların askerleri için de bir çok gerçeği görme fırsatı oluşturacaktır. En azından bölgedeki İsrail-Filistin çekişmesinin nasıllığı, niceliği ve fecaati konusunda dünya kamuoyunun kanaatini değiştireceği ihtimali için bile olsa önemli gelişmelere ve değişmelere kapı açacaktır.

Türkiye’nin kendisini doğrudan ilgilendiren konularda manevra yapabilmesi ve itimat telkin edebilmesi için Lübnan’a girişinde önemli kazanımlar mevcuttur. Bunları saymaya gerek görmüyoruz. Tarih, bu gün belki de arayıp da bulamadığımız önemli bir fırsatı sunuyor bize. Yarın başka bir fırsat sunmayabilir. Hem bölgesel hem de küresel çapta ve tam da bu zamanda bize yapılan çağrılara kulak tıkamak ve pasif kalmak, yarınki konumumuzu da zora sokacaktır. Evet tarih kapımızı çalıyor ve bizi çağırıyor. Karar yüce milletimizin ve meclisimizindir.

01.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.08.2006) - Öfke ve düşünce

  (18.08.2006) - Bölge Barış Gücü- 2

  (17.08.2006) - Bölge Barış Gücü

  (11.08.2006) - Savaşın adaleti

  (03.08.2006) - “Kana” ve kana kan

  (27.07.2006) - Bediüzzaman reytingi-3

  (20.07.2006) - Bediüzzaman reytingi II

  (13.07.2006) - Bediüzzaman reytingi (1)

  (06.07.2006) - Din kültürü de değil!

  (29.06.2006) - Hak yol İslâm yazanlar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004