Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Verimli topraklar çölleşiyor

Manisa’nın Akhisar ilçesi Sazoba köyünde, yıllar önce meydana gelen sel, bir zamanlar mısır, karpuz, pamuk ekilen ve üzüm bağlarıyla kaplı 10 bin dönümlük verimli araziyi, rüzgâr erozyonunun da etkisiyle Arabistan çöllerine dönüştürdü.

Sazoba Köyü Muhtarı Çetin Karabulut, yıllar önce, aşırı yağışların etkisiyle köy sınırları içinden geçen Kumçay’ın yatağının değiştiğini, dere sularının verimli arazinin bulunduğu alana aktığını söyledi. Yazın aşırı sıcaklar sebebiyle kuruyan dere yatağındaki kumların rüzgârın etkisiyle mısır, karpuz, pamuk ekilen ve üzüm bağlarıyla kaplı olan 10 bin dönümlük araziyi örttüğünü belirten Karabulut, şöyle konuştu: ‘’30 yıl önce meydana gelen sel afeti nedeniyle, rüzgâr erozyonunun da etkisiyle verimli topraklarımız kum tepelerine dönüştü. Köylülerimizin geçim kaynağı olan topraklarımız tarım arazisi olmaktan çıktı. Bazı köylüler buna karşı önlem almaya çalıştı. Üzüm bağları sahipleri 2 metre boyunda asma direkleri dikti. 3-4 yıl içinde bu bağ direkleri de kuma gömüldü.’’

Çaresiz kaldıkları için 1998 yılında dönemin TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca’yı köylerine çağırdıklarını belirten Karabulut, Karaca’nın arazide incelemelerde bulunduğunu ve çölleşen arazinin etrafına akasya, çam ağaçları diktirdiğini anlattı. Bu sayede çölleşmenin ilerlemesini durdurabildiklerini dile getiren Karabulut, ‘’Ancak, yine de arazinin büyük bölümü çöl gibi ve eski haline dönebilmesi için 10-15 yıl daha geçmesi gerektiği söyleniyor’’ dedi.

Kum ocakları açıldı

Karabulut, verimli toprakların Arabistan’ı andıran çöllerdeki kumlara dönüşmesinin bazı çevrelerin iştahını kabarttığını anlatan Karabulut, bölgede kum ocakları açıldığını, dikilen ağaçlar sayesinde bölgenin eski verimli halini almasını beklerken, kum ocaklarının bu süreci olumsuz etkilediğini kaydetti. Karabulut, ‘’Ocaklardan kum alınırken rüzgâr sebebiyle savrulan kumlar, verimli toprağın ortaya çıkmasını engelliyor’’ dedi. Sazoba köyü, ortaya çıkan çölleşmenin duyulması üzerine, çöl sahnelerinin yer aldığı filmler için adeta tabiî plato haline geldi. Çöl görüntüsü sebebiyle ‘’Genç İndiana Jones’’ adlı filmin çöl sahnelerinin çekimleri, köyün söz konusu arazisinde gerçekleştirilmiş.

/ İZMİR

09.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En zengin yüzde 5, en fakiri 25’e katladı

  GÜÇLÜ TÜRKİYE BARIŞA YARAR

  Kardaş: Asker denetlenemiyor, AKP yalpalıyor

  Erdoğan: Onlar konuşuyor, biz Amerika'da iş yapıyoruz

  Arınç: Halk 2007’de farklı karar verebilir

  Soykırım iddiaları kriter olamaz

  1 milyon 300 bin gencin eğitim hakkı gasp edildi

  Hollandalı turistler Nevşehir’de iftar yaptı

  Peygambere saygısızlık dünyaya barış getirmez

  RTÜK’ten yarışma programlarına uyarı

  Köydeki yangın korkuttu

  Pakistan depreminde ölenler anılıyor

  Gribe yakın takip

  Verimli topraklar çölleşiyor

  Çevreyi kirleten fabrikaya son şans

  Bartın ırmağında balık ölümü

  Zehirli varillerin gönderilmesi vatandaşları sevindirdi

  Akdeniz’de 350 fok kaldı

  Antep’te erozyonla mücadele

  Türkiye’deki kuş türleri azalıyor

  Tabiata 15 bin sülün salınacak

  Mersin Körfezinde kirlilik arttı

  Sivas’ta atık su arıtma projesi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004