Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Peygambere saygısızlık dünyaya barış getirmez

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ‘’1.5 milyar müminin en mukaddes abide şahsiyeti olan peygamberi rencide etmek dünyaya asla barış getirmez. Bunun mazereti yoktur’’ dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun İstanbul The President Hotel’de verdiği iftar a, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile semavî dinlerin temsilcileri katıldı. İftar yemeğinden sonra konuşan Aydın, din adamlığının her zaman duyarlılık ve sorumluluk istediğini, çünkü dinlerin hâlâ topluluklar üzerinde ciddi olarak etkili olduğunu söyledi.

Aydın, insan onuruna saygılı olmanın, insanın temel değerleriyle çatışmamak, kültürel farklarına, tarihî tecrübelerine ve inanç dünyalarına saygılı olmak anlamına geldiğini vurguladı.

İnsanların kutsal saydıkları şeylere karşı saygının sadece dindar olmanın değil, aynı zamanda medeni olmanın da vazgeçilmez bir şartı olduğunun altını çizen Bakan Aydın, şunları kaydetti: ‘’Bu bakımdan İslâm dünyası bu bir sene içinde birkaç kere ciddî mânâda üzüldü. Gönül arzu ediyor ki inançları ne olursa olsun din mensupları böyle incinmeler, incitmeler karşısında tek olsunlar ve bunun doğru olmadığını, yanlış olduğunu yüksek sesle haykırsınlar. Bedeli ne olursa olsun. Dindar olmanın bir özelliği de riski göze alabilmektedir. Söylenmesi gerekeni söylenmesi gereken zamanda, şartlarda ve ton içinde söylemektir. Bunu yapanlar var. Bu türden incinme ve incitmelerin ne dünya barışına katkısı olabilir, ne de medeniyetle ilgisi olabilir.’’

‘’ORTAK SESE İHTİYAÇ VAR’’

Konuşmasında dış dünyaya da mesaj veren Bakan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Benim mesajım size değil, dış dünyayadır. Kalkıp da 1.5 milyar mü'minin en mukaddes abide şahsiyeti olan Peygamber’i rencide etmek dünyaya asla barış getirmez. Bunun mazereti yoktur. Bunun mazereti basın özgürlüğü de düşünce özgürlüğü de değildir.’’

Toleranssız insanların, başkalarının kutsallarına saldıranların kendi kutsallarından emin olmayanlar olduğunu dile getiren Aydın, herkesin ‘’ağzından çıkanı kulağının duymak zorunda olduğunu’’ belirtti.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, dinlerin farklı olduğunu kimsenin inkâr edemeyeceğine işaret ederek, ‘’Gelecek yıllarda önce karikatür krizi, daha sonra da Papa’nın ifadeleri gibi zorluklarla karşılaşırsak ortak sese ihtiyaç vardır. Bunun yanlış olduğunu açık açık ifade etmek mecburiyeti vardır’’ diye konuştu.

FENER RUM PATRİĞİ

Yemeğe katılan diğer semavî dinlerin temsilcileri adına konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos da birçok siyasî ve ekonomik çatışmanın yaşandığı, dini bir perde veya farklılıklar ardına saklanmaya çalışıldığı günümüz dünyasında dini liderlerin karşılıklı gerçekleştirdikleri bu ziyaretlerin cemaatler açısında öneminin büyük olduğunu söyledi.

21. yüzyılın hiç de hoş olmayan gelişmelerle başlamış bulunduğunu anlatan Bartholomeos, tüm bu dalgalanmaların içinde sevgi, barış ve diyaloğu yaşatmak için sarf edilmesi gereken çabanın da arttığını kaydetti.

Bartholomeos, ‘’Cemaat ve mü'minlerimize dünya üzerinde diğer dinlerin mensuplarıyla barış içinde bir arada yaşamamız gerektiği yönünde telkinlerde bulunmakta ve din adamları olarak bunu yapmamızın bilhassa içinde bulunduğumuz dönemde öncelikli vazifelerimizden biri olduğuna inanmaktayız’’ şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

09.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En zengin yüzde 5, en fakiri 25’e katladı

  GÜÇLÜ TÜRKİYE BARIŞA YARAR

  Kardaş: Asker denetlenemiyor, AKP yalpalıyor

  Erdoğan: Onlar konuşuyor, biz Amerika'da iş yapıyoruz

  Arınç: Halk 2007’de farklı karar verebilir

  Soykırım iddiaları kriter olamaz

  1 milyon 300 bin gencin eğitim hakkı gasp edildi

  Hollandalı turistler Nevşehir’de iftar yaptı

  Peygambere saygısızlık dünyaya barış getirmez

  RTÜK’ten yarışma programlarına uyarı

  Köydeki yangın korkuttu

  Pakistan depreminde ölenler anılıyor

  Gribe yakın takip

  Verimli topraklar çölleşiyor

  Çevreyi kirleten fabrikaya son şans

  Bartın ırmağında balık ölümü

  Zehirli varillerin gönderilmesi vatandaşları sevindirdi

  Akdeniz’de 350 fok kaldı

  Antep’te erozyonla mücadele

  Türkiye’deki kuş türleri azalıyor

  Tabiata 15 bin sülün salınacak

  Mersin Körfezinde kirlilik arttı

  Sivas’ta atık su arıtma projesi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004