Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Soykırım iddiaları kriter olamaz

Finlandiya Parlamento Başkanı Paavo Lipponen, Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu, AB üyeliğinin birliğe büyük bir yatırım olacağını söyledi.

Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Türkiye Üst Düzey Danışma Grubu üyesi bazı parlamenterler İzmir’e geldi. Aralarında Finlandiya Parlamento Başkanı ve Türkiye Üst Düzey Danışmanlık Grubu (HLAG) Başkanı Paavo Lipponen ve Yunanistan’ın PASOK Lideri George Papandreu’nun da bulunduğu parlamenterler İzmir’in tarihi ve turistik yerlerini gezecek.

Finlandiya Parlamento Başkanı Paavo Lipponen’i Adnan Menderes Havalimanı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu karşıladı. Türkiye ziyaretine İzmir gibi tarihi bir kentten başlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Lipponen, İzmir’in nüfusunun Finlandiya’nin nüfusundan biraz daha büyük olduğunu belirterek, sıcak karşılamadan dolayı teşekkür etti.

Avrupa Sosyalist Partisi üyesi parlamenterlerin Ankara’da üst düzey yöneticilerle görüşeceklerini belirten Lipponen, Türkiye hakkında çok şey öğrenmek istediklerini bildirdi. Türkiye’nin AB üyesi olması için kendi dönem başkanlığında önemli çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini belirten Lipponen, ‘’Zor bir durum, çok çalışıyoruz. Pürüzleri yok etmek için çok çalışıyoruz’’ dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Lipponen, Ermeni soykırım iddialarının bir kriter olamayacağını söyledi. Her ülkenin tarihi olduğunu, bunu reddetmenin mümkün olmadığını belirten Lipponen, soykırım iddialarının araştırılması için Türkiye’nin bir komisyon kurulmasını teklif ettiğini ifade ederek, bunun çok önemli olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Kıbrıs sadece AB meselesi

değil, BM’nin de meselesi

Her ülkenin geçmişinde bu tarz ön yargılar, iddialar bulunabileceğini belirten Lipponen, bunun sadece Türkiye’nin meselesi olmadığını vurguladı. Finlandiya Parlamento Başkanı Paavo Lipponen, Kıbrıs sorunuyla ilgili şunları söyledi:’’Kıbrıs, ilgilenilmesi ve önlem alınması gereken bir problem. Rumlar ve Türkler bir arada yaşamaları için neler yapılabilir? Ankara’da bu konularda önemli çalışmalar yapılacak. Ama bu çalışmaların BM ile aynı paralelde sürdürülmesi gerekir. Bizim dönem başkanlığımız sırasında 25 üyenin katılımıyla ilgili bazı çalışmalar yapılıyor. Çok karışık bir durum. Türkiye’nin AB’ye katılımı için önemli ilerleme yapmamız lazım. Finlandiya büyük bir enerjiyle bu amaç için çalışıyor. Tarafların bu konuda başarılı olması lazım ve eğer başarılı olunmazsa taraflar kaybeder, Türkiye, AB, Kıbrıs, Rum tarafı, Türkler herkes kaybeder. Limanların serbestçe kullanımı hem Türklerin, hem Rumların yararına bir şekilde düzenlenebilir. Herkesin çok çalışması lazım. Kıbrıs sadece AB meselesi değil, BM meselesidir de. Önümüzdeki hafta Lefkoşe’ye Finlandiya Parlamenterler grubu olarak bir gezimiz olacak.’’

/ İZMİR

09.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En zengin yüzde 5, en fakiri 25’e katladı

  GÜÇLÜ TÜRKİYE BARIŞA YARAR

  Kardaş: Asker denetlenemiyor, AKP yalpalıyor

  Erdoğan: Onlar konuşuyor, biz Amerika'da iş yapıyoruz

  Arınç: Halk 2007’de farklı karar verebilir

  Soykırım iddiaları kriter olamaz

  1 milyon 300 bin gencin eğitim hakkı gasp edildi

  Hollandalı turistler Nevşehir’de iftar yaptı

  Peygambere saygısızlık dünyaya barış getirmez

  RTÜK’ten yarışma programlarına uyarı

  Köydeki yangın korkuttu

  Pakistan depreminde ölenler anılıyor

  Gribe yakın takip

  Verimli topraklar çölleşiyor

  Çevreyi kirleten fabrikaya son şans

  Bartın ırmağında balık ölümü

  Zehirli varillerin gönderilmesi vatandaşları sevindirdi

  Akdeniz’de 350 fok kaldı

  Antep’te erozyonla mücadele

  Türkiye’deki kuş türleri azalıyor

  Tabiata 15 bin sülün salınacak

  Mersin Körfezinde kirlilik arttı

  Sivas’ta atık su arıtma projesi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004