Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Tatil değil, bayram



11 ayın sultanı Ramazan ayını hayırlısıyla uğurladık ve ‘bayram’ı idrak ediyoruz. İslâm dünyası, her türlü sıkıntı ve problemlere rağmen, bayramı idrak etmenin hazzını yaşıyor.

Türkiye’de son yıllarda yanlış bir anlayış gelişti ve bayramlar ‘uzun tatil vesilesi’ yapılmaya çalışıldı. Aslında böyle bir tavrın doğru olmadığını ‘tatil’e çıkanlar da biliyor. Çünkü bayram; eş, dost ve akrabalar başta olmak üzere başka zamanlarda görüşemediğimiz, ziyaretlerine gitme imkânı bulamadığımız büyüklerimizle buluşma ve kaynaşma günleri olmalı. Aylarca kapısı çalınmadık eş, dost, komşu ve akrabalarımız varsa, onların kapılarını bu vesile ile çalmak ve hayır duâlarını almak,bayramın maksadına uygun en iyi davrarış olur.

Yayınlanan bayram mesajlarında da, bayramların ‘tatil’ olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, mesajında şöyle diyor: “Bayramların, her yıl gelip geçen sıradan tatil günü değil, insanî ve dinîi güzelliklerin birlikte yaşandığı, birlik, beraberlik, sevgi ve saygının güzel örneklerinin sergilendiği, toplumun bütün kesimlerinin birbiriyle kaynaştığı paylaşma ve dayanışma günleri olduğunu bilelim.” (AA, 22 Ekim 2006)

Siyasîlerin bayram mesajlarında da benzer ikazların yer alması, inşallah bir ‘uyanış’a sebep olur. Bayramların ‘tatil’lerle birlikte hatırlanmasından artık vazgeçilmeli.

Bayram günlerinde; hasta, fakir ve kimsesizleri de unutmamalıyız. Kapımızı çalan çocuklara küçük hediyeler vererek bu vazifemizi yaptığımızı düşünmeyelim. Asıl olan, kapımıza gelemeyecek durumda olan hasta ve yaşlıları bulundukları mekânda ziyaret edebilmek. Çocuk yuvaları, yaşlıların misafir edildiği yurtlar ile hastahaneler ziyaret konusunda ihmal edilmemeli.

Unutmamamız gereken nokta, ‘bayram’ın sadece ‘tatil’ yapabilecek maddî imkâna sahip olanların değil; herkesin hakkı olduğudur. Bayramların ‘tatil’ değil, kaynaşma ve yardımlaşma günleri olduğunu unutmayalım...

*

Mescid yoksa balkon var

Otellerde ‘mescid’ olmaması, paparazziler açısından ‘iyi bir haber’e sebep olmuş. Vatan’ın haberine göre, bayram tatili için Antalya’ya giden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, konaklamak için ‘beş yıldızlı otel’i tercih etmiş.

Anlaşılan ‘beş yıldızlı otel’in ‘bir mescid’i yokmuş ki, bakan Coşkun, otelin balkonunda namaz kılmış. (Vatan, 22 Ekim 2006) ‘Olay’ı görüntüleyen foto muhabirlerinin haberleri, gazetelerde farklı başlıklarla yayınlandı. Bazı gazetelerdeki üslûp, sanki ‘suç üstü hali yaptık’ der gibiydi.

Balkonlarda namaz kılınmasını istemeyenler, vakit kaybetmeden otellerde ‘mescid’ açar. Otellerde mescid olmaması bir eksiklik değil mi? Otellerin Ramazan’da açtıkları ‘geçici mescid’ler lütfen kalıcı hale gelsin!

23.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.10.2006) - İşkenceye karşı olmak

  (20.10.2006) - Yatırım: 1, Faiz: 3

  (19.10.2006) - 301. dert, hepimizin derdi

  (18.10.2006) - Eğitimin geleceği

  (16.10.2006) - Geç kalmayalım

  (15.10.2006) - ‘Nine’ bulabilsek, dinleyeceğiz

  (14.10.2006) - Fransa engeli

  (12.10.2006) - Boşa kürek çekmeyin!

  (11.10.2006) - Niye verdi?

  (10.10.2006) - Türbansız Türkiye özlemi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004