Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Türbansız Türkiye özlemi



İrtica tartışmalarıyla birlikte ‘başörtüsü’ yeniden gündeme geldi. Tunus’u ziyaret eden bazı gazeteciler, aktardıkları ‘not’larla, “başörtüsüz Tunus”u örnek göstererek “başörtüsüz Türkiye” hasretini dile getirdiler.

“Türbansız Tunus” başlıklı haberde şöyle denilmiş: “Tunus’u baştan sona dolaştık, ancak tesettürlü kadına rastlayamadık. Çünkü siyasal İslâmı temsil edecek şekilde tesettüre girmek yasak. Hem Cumhurbaşkanı Binali, hem de laik iktidar, kadın haklarını korumak ve özgürlük adına tesettüre karşı.” (Hürriyet, 7 Ekim 2006)

Türkiye’de uygulanan ‘kanunsuz başörtüsü yasağı’nı savunmak için Tunus’u örnek göstermeleri, ‘yerli yasakçı’ların çaresizliğini göstermiyor mu? Başka konularda Tunus’u örnek görmeyen ve göstermeyenleri, başörtüsü yasağı konusunda onları örnek görmesi ve göstermesi tam bir çelişki.

Tunus’un Türkiye’nin ‘şartları’ ayrı olabilir, ama ortada ‘ortak’ bir payda var. Haberden de anlaşıldığı üzere Tunus’da uygulanan yasak da ‘zorla’ tatbik ediliyor. Tunus sokaklarını baştan başa dolaşanlar, “Kadınlar kendi istekleriyle başörtüsü takmıyor, tesettür tercih edilmiyor” demiş olsalardı, belki bu anlamsız sevincin bir mânâsı olabilirdi. Anlaşılan Tunus sokaklarında gezen kadınlar, kendi istedikleri için değil, ‘zorla’ başları açık olarak dolaşıyor. Peki bu durum, temel bir insan hakkını ihlâl anlamı taşımıyor mu? Sokakta başörtülü dolaşmayı yasaklamakla ‘medenî/çağdaş’ olunuyorsa, ‘muasır medeniyet seviyesi’ne ulaşan bütün ülkeleri—başta Avrupa olmak üzere—’çağ dışı ilân etmek’ gerekmez mi?

Haberin devamında, insan hakları örgütlerinin, türban yasağı sebebiyle kız öğrencilerin zulüm gördüklerini söyledikleri de ifade edilmiş. Demek ki tartışma Tunus’da da devam ediyor ve edecek.

Tunus’u Türkiye’ye örnek gösterenlerin hedefi, başörtüsü yasağını Türkiye’de de sokaklara taşımaktı. Nitekim, bu düşüncesini beyan edenler de çıkmıştı. Dönemin Millî Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, “İsteyen evde takabilir, evlere karışmıyoruz” anlamında “Türban sadece evde serbest” demişti. (Sabah, 28 Şubat 2002) O zaman da, bu zaman da bu ifade, yasakçıların asıl niyetini ortaya koyması bakımından orjinalliğini koruyor.

Başörtüsünün ‘zorla’ taktırılmasına karşı çıkanların, ‘zorla’ açtırmak istemesi ve bunu yapanları da savunması her halde ‘ahir zaman alâmeti’ olsa gerek. ‘Zorla’ başörtüsü taktırmakla bu işler olmayacağı gibi, başları ‘zorla’ açtırarak da bir neticeye varılması mümkün değildir.

Kalıcı başarı, ancak ve ancak kalpleri fethetmekle mümkündür. Yasakçıların bunu anlaması için Türkiye ‘nice yıllar’ını kaybetmek zorunda mı?

*

Tahammülsüzler

Kanunsuz başörtüsü yasağını savunanların bir özelliği de tahammülsüz oluşlarıdır. Televizyonlarda sabah programı yapan bir san'atçının, programa gelen misafirinin hediye olarak getirdiği başörtüyü ‘5 dakika’lığına takması ve programı bu şekilde devam ettirmesine hayli tepki göstermişler.

“Yasakçılara da bu yakışırdı” mı diyelim?

10.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.10.2006) - Sizi gidi 28 Şubat’çılar sizi

  (07.10.2006) - Buzağı arayanlar bitmez

  (06.10.2006) - Varsa vardır, yoksa yoktur

  (05.10.2006) - A(h)fganistan!

  (27.09.2006) - Müslümana da saygı

  (26.09.2006) - Duâya zaman kalsın

  (25.09.2006) - Namazla uğraşmayın!

  (24.09.2006) - Zihniyet değişmeli

  (23.09.2006) - Çocuklarımız neler okuyor?

  (21.09.2006) - Okulları ‘çöp’e atmayalım!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004