Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Nine’ bulabilsek, dinleyeceğiz



Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, başta ‘grip’ olmak üzere ‘mevsim hastalıkları’nda artış görülüyor. ‘Koruyucu sağlık hizmetleri’nin yetersiz oluşu da ‘bulaşıcı’ hastalıkların daha hızlı yayılmasına yol açıyor.

Sağlık, son yılların en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Türkiye de bu sektörde yaşananlardan yana çok dertli. Bazı ilâç firmalarının ‘tedavi’ yerine, daha çok ilaç satmak maksadıyla ‘hastalık ürettikleri’ iddia edildi ki, buna ‘duyulması, yaşanmış olmasından daha beter’ demek lâzım. Üstelik bu iddia, Emniyetin raporunda dile getirilmiş. (Bugün, 3 Ekim 2006)

Sağlık sektöründe yapılan haksızlık ve yolsuzluklar da gündemden hiç düşmüyor. Türkiye’nin bu konuda yaşadığı sıkıntı, hükümetleri de bunaltmış durumda. Gerçekte, ‘fıtrat’a uygun tedavi metodlarını gözardı etmemizin sıkıntısını çekiyoruz.

İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Semra Çalangu, ‘grip’i değerlendirdiği açıklamasında şöyle demiş: “Ninenizin tenbihlerini unutmayın, emin olun daha az hastalanırsınız.” (Vatan, 14 Ekim 2006)

Pek çok konuda ‘ninelerimiz’ haklı olduğu halde, ‘menfaat şebekeleri’nin çalışması sonucu tecrübe ile sabit olan uygulamalar, “kocakarı ilâçları” diye küçümsendi. ‘Kocakarı ilâçları’ ile tedavi edilebilen hastalıklar, milyar dolarlık sektörler oluşturdu. ‘Meyve’ler yoluyla tabiî bir şekilde alınabilecek vitaminler, ‘kutu’lara girince değer kazandı. Prof. Çalangu, bu konuda da uyarıyor: “Ben vitamin hapı almanızı bile tavsiye etmem. Bir zararı yok, ama Türkiye bir meyve cenneti. Çeşit çeşit portakal var, mandalina, greyfurt var. Bunun biberi, domatesi var. Böyle doğalı dururken, hap almaya ne gerek var?” (agg.)

Peki, genel olarak Türkiye’deki çocuklar/aileler ‘nine’lerini dinleyebilecek durumda mı? Bulsalar belki dinleyecekler, ama ‘çekirdek aile’ denilmek suretiyle aileler de yalnızlığa mahkûm edildi. Çocuklar, ‘nine’ ve ‘dede’lerinden bir şekilde koparıldı. Maalesef, dede ve ninelerin dizinin dibinde büyüyen, onlardan ‘öğüt’ alan çocuklar sadece ‘hikâye’lerde kaldı.

Uzmanlar uyardığına göre, bari bundan sonra yanlıştan dönelim ve ninelerimizin/ dedelerimizin tecrübesini, ‘kocakarı ilâçları’ diyerek ters yüz etmeyelim!

*

‘Anadolu’nun nesi eksik?

“Ankara’nın havayolu yolcu kapasitesini yıllık 2 milyon kişiden 10 milyon kişiye çıkartacak olan Esenboğa Anatolia Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali’nin açılışı dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle yapıldı.” (Hürriyet, 13 Ekim 2006)

Bu haber neyin delili? Çok güzel ve gerekli bir yatırım yapılmış ve başşehir yeni bir ‘terminal’ binasına kavuşmuş. Peki, yılların Esenboğa’sına “Anatolia”yı eklemek neyin nesi? Hani, dilimizi koruyacaktık? Hani, yabancı kelimelerin istilâsından “Türkiye’yi idare edenler” de rahatsızdı? “Anadolu”nun nesi eksik ki, “Anatolia” diyorlar?

Körü körüne yabancı isim hayranlığını bıraksak iyi olacak...

15.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.10.2006) - ‘Nine’ bulabilsek, dinleyeceğiz

  (14.10.2006) - Fransa engeli

  (12.10.2006) - Boşa kürek çekmeyin!

  (11.10.2006) - Niye verdi?

  (10.10.2006) - Türbansız Türkiye özlemi

  (08.10.2006) - Sizi gidi 28 Şubat’çılar sizi

  (07.10.2006) - Buzağı arayanlar bitmez

  (06.10.2006) - Varsa vardır, yoksa yoktur

  (05.10.2006) - A(h)fganistan!

  (27.09.2006) - Müslümana da saygı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004