Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevat ÇAKIR

“Mega ölümler yüzyılı”



Zbigniev Brezinski 20. yüzyılı bu şekilde adlandırıyor. Dün ve bugün yapılan savaşlara baktığımızda bu hükmün doğru olduğunu görmekteyiz. Hitlerin tek başına sebep olduğu cinayetlerde 17 milyon insan, Stalin’in katlettiği insan sayısı ise 25 milyon. Mao’nun sebep oluduğu cinayetler 29 milyon insan, birinci dünya savaşında 13 milyon, ikinci dünya savaşında ise 20 milyon civarında insan katledilmiş.

11 Temmuz 1995 yılında Srebnitsa’da 8000 kişi. Körfez savaşında binlerce insan öldü. Irak’ta ise 2003’den buyana 655 bin ikinin öldüğünü gazateler yazdı. Evet yılda silâha harcanan para 1 trilyon dolar olunca bu silâhlar bir yerlerde kullanılacak ve kullanılıyor da. Dünyanın mamur edilmesi için kullanılması gereken bu paralar insanın soyunun tüketilmesi için kullanılması çok acı.

Dünyayı idare edenlerden, artık kılıçların kınına girmesini ve sulh-u umumiyi istiyoruz. Yoksa bu silâhlanma yarışında insanlık kendi eliyle kendi sonunu mu getirecek? Nitekim insanlığın korkulu rüyası olan nükleer silâhlar patlamaya başladı bile. Bu bilgi ve teknoloji çağında insanlığın yararına olan ilimlerde bir yarışma olması gerekir ki, bu bütün toplumların yararına olacaktır. Daha insanlığın önünde keşfedilmesi gereken bir çok gizli hazine vardır. Hani Hz. Süleymanvari uçmalar? Hani Hz. İsavari ölüme çare bulmalar?

*

Dünyayı tüketenler

Tüketimi bir ‘ibadet’ şeklinde algılayan Batı düşüncesinde aşırı tüketim dünyayı bitirme noktasına getirmiştir. Bu konu ile ilgili olarak çevre konusunda duyarlılığıyla tanınan İngiliz Independent gazetesinde Çevre Örgütü Dünya Politika Enstitüsü’nden, Victoria Markham şunları söylemiş: “ABD, hayat tarzıyla, boğaz düşkünü halkıyla, tabiî kaynakları tüketimiyle ‘süper beden’ bir ülke haline geldi. Amerikan halkı dünyanın doğal kaynaklarını hızla tüketirken, bu hızlı tüketimin ABD’ye yansımasının da su sıkıntısı, trafik sıkışıklığı, çöp yığınları, aşırı avlanma ve ithal petrole bağımlılık olarak kendini göstermektedir.

ABD nüfusu dünyanın yüzde 5’ini oluşturuyor. Ancak küresel enerji tüketiminin 23’ü, kâğıt tüketiminin yüzde 28’i, et tüketiminin ise yüzde 15’i bu ülkede gerçekleşiyor. Bir ABD’li günde 2.5 kilo çöp üretiyor. Dünya ortalaması 400 gram. Dünyadaki motorlu araçların yüzde 37’si ABD’de. 24 milyonu, aşırı benzin tüketen cipler. Dünyada üretilen her 7 varil petrolun 1 varilini Amerikalı sürücüler harcıyor. 54 milyon ‘obez/şışman’ bulunan ABD’de yılda 300 bin kişi obeziteye bağlı sebeplerle hayatını kaybediyor. Kişi başına düşen karbondioksit üretimi 19.8 ton, dünya ortalaması 3.9 ton”.

ABD bu gerekçelerden dolayı Kyoto sözleşmesini imzalamıyor. Bu sözleşmeyle ülkeler karbondioksit salımını belirli bir seviyeye indirmeleri gerekiyor. Tabiî ki, bir yerde tüketimi de kısmak anlamına geliyor. Bu alışkanlıklarından vazgeçemediklerinden dolayı, bütün dünya insanlarını etkileyen aşırı tüketime devam etmektedirler. Aslında insanlığın sağlığı için ortak akılla alınan bir karardır. Yoksa bu aşırı tüketimle insanlık kendi ürettiği çöplükde boğulacak gibi.

16.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.10.2006) - “Gizli afet”

  (16.09.2006) - Su ve Türkler

  (31.08.2006) - Kara leke

  (07.08.2006) - Bağdaş kuran ağaçlar

  (24.07.2006) - Karıncalar savaşı

  (17.07.2006) - Cami için boğa dövüştürmek

  (10.07.2006) - Toprağın kokusunu duyduğum gün

  (03.07.2006) - Çevre ödülleri

  (26.06.2006) - “Göze görülmeyen düşman”

  (12.06.2006) - Bir milyon varil

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004