Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Ana gündem cumhurbaşkanlığı



TBMM olağan çalışmasının açılışını bugün yapacak. 22. dönem 5. yasama yılı açılışında Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanı olarak son kez Meclis’e hitap edecek. Sezer’in konuşması merakla bekleniyor. “Veda” konuşmasında “ciddî” uyarılarda bulunacağı ifade ediliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın olmayacağı açılış töreninde Sezer’in yapacağı konuşma kadar TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın konuşması da merakla beklenmeli…

*

Başbakan Erdoğan üç günü kapsayan ABD ziyaretine dün başladı. Başbakan bir dizi çalışmanın ardından bugün Washington’a geçecek. Erdoğan’ın yarın da Beyaz Saray’da ABD Başkanı Bush ile bir araya gelerek uluslar arası terörizmle mücadele, terör örgütü PKK’ya yönelik mücadelenin ABD’den beklentileri, Türkiye’nin AB üyeliği, Kıbrıs, Ortadoğu’da özellikle İsrail, Filistin ve Lübnan’da yaşanan gelişmeleri gündeme getireceği söyleniyor.

Erdoğan, temaslarının ardından Washington’dan İngiltere’nin başşehri Londra’ya hareket edecek, 3 Ekim’de İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yapacağı görüşmeden sonra Türkiye’ye dönecek.

Her ABD ziyareti sırasında Musevî cemaati ile yapılan toplantılar anlaşılan bu kez gerçekleşemeyecek. Çünkü, Yahudilerin bayramı olan Yom Kippur’da (Kefaret Günü) Erdoğan’ın ABD’de olduğu tarihlere rastladı.

Bilindiği gibi Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül’ün Başbakanlığı döneminde “AKP Genel Başkanı” sıfatı ile Bush’la Beyaz Saray’da görüşmüş, Bush tarafından “sıcak” bir şekilde karşılanmış, daha sonra da başbakan olmuştu. Şimdi de “Bush’la görüşmesinin ardından cumhurbaşkanlığı yolu açılacak” demiyoruz ancak “siyasî analistler” bu görüşmeden sonra hem Erdoğan’ın, hem de Bush’un hareketlerinden, mimiklerinden, oturuşlarından, giydiği elbise ve kravatının renginden bir mânâlar çıkarıp, önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilişkilendirecektir.

*

Mayıs 2007’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine daha 8 ay olmasına rağmen Sezer’in bugün yapacağı konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı tartışmaları da başlayacak. Adaylar konusundaki tahminler gazete sütunlarını, televizyon ekranlarını dolduracak.

Başbakan Erdoğan’ın veya bir başkasının cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışılacak, kafalarda oluşturulacak adaylar, herkesin kendi kıstasına göre değerlendirilecek.

Daha şimdiden Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığının önünü kesmek için çalışmalar yapılmaya başlandı. Ana muhalefet partisi CHP, bu çalışmaların öncüsü rolünde.

“Ön kesme” çalışmalarına katkı sağlayan tekliflerden biri de eski lideri aylardır hastahanede olan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’den geldi. Başbakan Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasını engellemek için bir formül geliştiren Sezer, bir milyon kişiyle çıkıp bir miting yapma önerisini CHP’ye iletmiş. Sezer, bu mitingin adını da koymuş “duyarlılık mitingi…” Siyasete böyle “yön” verileceğini söylüyor Sezer…

Her Türk vatandaşı gibi Erdoğan’ın da cumhurbaşkanlığına adaylığını koyma hakkı var. Ancak, “ön kesmecilerin” öne sürdükleri gerekçeler düşündürücü: Eşinin başı örtülü olanlar cumhurbaşkanlığına aday olamaz…

Ülke yönetiminin tepesinde bulunan üç isimden birisi olan, protokolde ikinci sırada yer alan Meclis Başkanı Arınç ve üçüncü sırada yer alan Başbakan Erdoğan’ın eşlerinin başlarının kapalı olması “sunî krizcilerin” tartışmaları dışında önemli bir ekonomik krize veya bir sıkıntıya sebep olmuş değil. O zaman eşi başörtülü olan birisi niye Cumhurbaşkanı olamasın? Bu sorunun cevabını kimse veremiyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylığını eşinin başörtüsüne bağlamak kadar abes bir düşünce ancak Türkiye’de olur herhalde…

Cumhurbaşkanı Sezer’in bugün Meclis’te yapacağı konuşma ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın yarın Harp Akademileri’nin açılış töreninde yapacağı konuşma Çankaya tartışmalarını daha da alevlendireceğe benziyor.

Bakalım bu konuşmalar birilerinin söylediği gibi yeni bir sürecin başlangıcı mı olacak, yoksa gündem normal seyrinde mi devam edecek?

Anlaşılan önümüzdeki 8 ayda Ankara’nın ana gündemi cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak…

01.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.09.2006) - Hadi canım sizde!

  (24.09.2006) - Neler oluyor?

  (23.09.2006) - Muamma ve muallâk

  (20.09.2006) - “Her sondajdan petrol çıkmaz...”

  (17.09.2006) - Meclis’in AB mesaisi...

  (16.09.2006) - AB'nin hassasiyeti

  (10.09.2006) - Başörtüsü ve “irtica”

  (09.09.2006) - Belirsizlik sürüyor

  (03.09.2006) - Kafa karışıklıkları giderilmeli?

  (02.09.2006) - Memuruna “cimri” ülke

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004