Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Kırılma noktası



Bush’un ikinci döneminde yapılan ara seçimler Amerikan tarihinde küllî bir kırılma noktasını temsil ve teşkil ediyor. Dumur, çekilme ve ricata doğru evrilen yolda en önemli kritik aşama. Elbette ricat maratonu yeni başlıyor, ama gelişimi hızlı olacak. 11 Eylül’den sonra saldırgan politikalar ne kadar hızlı ve seri oldu ise, aynı şekilde ricat maratonu da öyle hızlı gelişecektir.

Çekilme dönemi de ancak bir altı yıl sürebilir. Yeniden hamle gücünü kaybeden Amerikan askerî kompleksi muhtemelen 6 yıl içinde büyük çapta Ortadoğu’yu boşaltmış olacaktır. Bu da ortalama olarak 2012 yılına tekabül eder. Ondan sonraki maraton da İsrail’in çekilmesiyle devam edecektir. Onunkisi de o tarihten itibaren bir 12 yıl sürer. Bu itibarla, Bush’un ikinci dönemindeki ara seçimler tarihî olmuştur. ‘Turning point’ olarak ifade edilen dönüm noktası bir aşamadır ve izleri kalıcı olacaktır. Bundan sonraki toparlanma stratejileri de sonuç vermeyecek ve gün be gün çekilmeye ve ricata doğru evrilecektir.

Neoconlar yüzünden ABD Soğuk Savaş sonrası dönemi ve altın fırsatı, liderliğini pekiştirme noktasında saldırganlıkla heba etmiştir. Ve şimdi bu utanmazlar çetesi Bush’u suçlayıp, sütten çıkmış ak kaşık gibi kendi köşelerine çekiliyorlar. Bu saldırgan politikanın mimarı olan Rumsfeld gitti ve diğerleri de can çekişiyor. Rumsfeld orkestra şefiydi Neoconlar ise stratejistler. Perle ve Wolfowitz stratejik orkestra şefleri gibiydiler. Michael Leeden İran stratejistiydi, Bolton ise Suriye’ye bakıyordu ve ABD’nin BM’deki daimî temsilciliğini yürütüyordu. Rumsfeld’ten sonra o da topun ağzında ve Bush son mevzii olarak ona kol kanat germeye çalışıyor. Bush ona kol kanat gerse de Demokratlar kellesini almakta kararlılar.

***

Bolton da görevine veda ederse ABD’nin Suriye’ye yönelik politikaları daha da yumuşayacaktır. Irak çalışma Grubu, Suriye ve İran’la doğrudan görüşme teklif ediyor. Hatta bu doğrudan görüşme teklifi Kuzey Kore’nin nükleer güç olmasını ilân etmesinden sonra daha fazla seslendirilir oldu. NWTimes’ın kimi yazarları ‘Kuzey Kore nükleer kulübe girdi ve onun diyalog teklifleri dinleyici buluyor ve ABD bundan imtina etmiyor. Öyleyse İran ve Suriye’ye bu ayrım niye?’ diye soruyorlar. Bu ayrımın nedeni İsrail’dir. Bush’un bu tarihî hezimetinden sonra durum değerlendirmesi için Washington’a giden Olmert ve İsrailliler, bu ekip tamamen tasfiye olmadan önce son barutunu da İran’a karşı kullanmasını istiyorlar. Bunun için de kışkırtmalarını daha da sistematik ve kapsamlı hale getireceklerdir.

Beyt Hanun katliamının veto edilmesinde olduğu gibi gerçekte Amerikan politikaları bir gün, bir gecede değişmeyecektir. Ama gidişat kat’i bir biçimde değişmesi yönünündedir. Ve bu genel iradeyi İsrail dahil dünyada kimse kıramaz. Hatta D’Alema’nın temenni ettiği gibi er geç sıra İsrail’in şahinlerine gelecektir. İsrail şahin kalsa bile Amerikan şahinleri olmadan bir şey yapamaz. Bundan dolayı İsrail için vakit daralmış ve kısalmış bulunuyor. Bunu değerlendirmek için ellerinden geleni ardlarına koymayacaklardır. Nitekim İsrail Savunma Bakanı Ephraim Sneh: “Mecbur kalırsak son seçenek olarak İran’ın nükleer tesislerini vurabiliriz. Bazen son seçenek tek seçenek olabilir...” Bu bağlamda, topal ördek haline gelen Bush ile Nejad, Reagan ile Kaddafi rolünü yeniden oynayabilirler.

***

Son seçimler Amerikan siyasî atmosferinin tamamen değiştiğini gösteriyor. 1991 veya 2003 yılında Saddam’a deccal diyerekten savaş kışkırtıcılığı yapan Armageddoncuların veya dinî sağın ateşi tamamen düşmüş durumda. Kıyametçi anlayış gerilemiştir. Daha doğrusu tezleri itibarıyla, yenilmiştir. Dinin Amerikan seçimlerindeki yeri çok gerilere düşmese bile, eskisi gibi değil. Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında ‘Dinî mesafe veya Allah mesafesi’ denilen ‘God gap’ tamamen kaybolmasa bile gerilemiş ve daralmıştır (The God gap definitely didn’t disappear, but it narrow.) Dindarlar, blok olarak Cumhuriyetçilere oy vermediler. Onların oylarını Demokratlar da paylaştı.

Seçim profilinde Demokrat karakter de Cumhuriyetçi karakter de biraz değişmiştir. Demokratlar biraz Cumhuriyetçi veya muhafazakâr haline gelirken Cumhuriyetçiler de daha Demokrat bir yapıya bürünmüşlerdir. Bu dönemde siyasî karakterlerde kayma yaşanmıştır. Irak bozgunu Amerikan siyasî dengelerini de yeniden tadil etti ve ayarladı. Yeni Savunma Bakanı Gates, Neoconların selefidir. Geç kalmış bir Neocondur. SSCB için ortaya attığı Şer İmparatorluğu kavramı Soğuk Savaş sonrası halefleri olan Neocon ekip tarafından Şer Ekseni kavramıyla İslâm âlemine karşı uyarlanmıştır. Yeni sıcak savaştan Soğuk Savaşçıya kalan görev, Neoconların geride bıraktıkları enkazı temizlemekten ibarettir. ABD, savlet ve hamle gücünü geri dönülemez bir şekilde ve büyük çapta kaybetmiştir.

13.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.11.2006) - Stratejik arayış

  (10.11.2006) - Saddam’ın gizli ortağı da gitti

  (09.11.2006) - Saddam’ın dindarlığı

  (08.11.2006) - ‘Başı kestik sıra gövdede’

  (07.11.2006) - Saddam kararı

  (06.11.2006) - Iraklı Şiîler ve Bush

  (05.11.2006) - Osman ve Ebu Dıraa

  (03.11.2006) - Ölüm mangaları

  (15.10.2006) - Bir ödül, bir karar

  (13.10.2006) - Laiklik ve çoğulculuk

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004