Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

İngilizlerin teşeyyü politikası



İngilizlerin genel bir İslâm politikası olduğu gibi, aynı zamanda bir de Şiî veya teşeyyü politikası da vardır. İngilizler ve Amerikalılar ve onların arkasında kimi Yahudiler Irak’ta direnişin odağını Sünnî eksenli gördüklerinden dolayı teşeyyü politikası uyguladılar. Buna ağırlık verdiler. Sözgelimi, Türkiye’den bazı yazarlar ve kalemler de AKP hükümetini Irak’ta Sünnî politikası uygulamakla suçladılar. Oysa ki, kendileri de teşeyyü politikası (Şiileştirme) uyguluyorlardı. Amerikalı Neoconlar işgalin başlarında sürekli olarak bu tezi seslendirdiler. Bu meyanda ülkemizde Cengiz Çandar ve Soli Özel gibiler de bu sesi veya avazı Türk basınına taşımış oldular. Hatta bu kalemler Irak’ta teşeyyü, Lübnan’da da tesennün (Sünnîleştirme) politikasını seslendiriyorlardı. Irak’ta Şiî, Lübnan’da Sünniydiler. Kim işgal taraftarı ise onu alkışlıyorlardı. Amerikalılar ve İngilizler Irak’a gelmeden sekterizm veya taifiyye politikaları önceden ihraç etmişlerdi.

Irak’ta istenmeyen kişi ilân edilen Sünnî Hey’etü’l ulema Reisi Haris ed Dari’nin de dikkat çektiği gibi Ortadoğu için şöyle bir yanlış ezber vardı: Suriye’de Alevî (Nuseyri) azınlık Sünnî çoğunluğu yönetirken, tahakküm ederken Irak’ta ise Sünnî azınlık Şiî çoğunluğu yönetiyordu. Sürekli olarak Iraklı Şiiler için ‘baskı altındaki çoğunluk’ ifadesini kullanıyorlardı. Gerçekten de Şiiler baskı altındaydılar, ama azınlıklar da baskı altındaydı. Çoğunluk veya azınlık ayrımı gözetmeyen baskı vardı.

Saddam otoritesine veya Baas’a karşı çıkan herkes baskı altındaydı. Sünnî ve Hizb-i İslâmi’nin başkanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi sırf Baas’a üye olmadığı için genç yaşta orduyla ilişiği kesilmiştir. Baas rejiminin gölgesinde Irak’ta da YAŞ kararlarına benzer kararlar böyle uygulanıyordu. Hatta bini aşkın Sünnî subay darbe yapacakları korkusuyla Saddam döneminde ordudan atılmışlardı. Irak’ta Baascılığı yayanlar arasında Şiiler de önemli bir mevkii işgal ediyorlardı. Irak’ta Baas Partisinin Kurucusu Fuad Rikabi adlı bir Şiî mühendistir. Buna rağmen işgal valisi Bremer daha sonra suikast sonucu öldürülen Abdulaziz Hakim’in biraderi Muhammed Bakır Hakim’in yönlendirmesiyle Baas partisi kadrolarını devletten atmış ve temizlemiştir.

***

Haris ed Dari Irak’ta Şiilerin çoğunluğu teşkil ettikleri tezinin de uydurma ve bir efsaneden ibaret olduğunu söylüyor. Ona göre Sünniler çoğunluğu teşkil ediyor. Oranları en azından yüzde 50’yi aşıyor. Kimi verilere göre, yüzde 51, kimi verilere göre yüzde 54 kimilerine göre de yüzde 55’i buluyor. Dolayısıyla Şiilerin ülkenin yüzde 55 ile 65’ini teşkil ettikleri yönündeki değerlendirmeler Dari’ye göre ezberden ibaret ve gerçeği yansıtmıyor. Bunun arkasında da Amerikan Dışişleri Bakanlığının yayınladığı yıllık insan hakları raporları var. Bu raporlarda sürekli olarak Irak’taki Şiî çoğunluğun Sünnî azınlığın tahakkümü altında inim inim inlediği ileri sürülüyor ve böylece taifiyeciliğin altyapısı hazırlanıyordu. İngilizler Sudan’ın güneyini kuzeyine yabancılaştırmak için 20’inci yüzyılın ilk yarısında benzeri politikalar izlemişlerdi. İspanyol ve Fransızların bir zamanlar Fas’ta izledikleri politika da aynıydı. Taifiyye politikası, etnik veya mezhebî dağılımlara göre, ayrımcılığı körüklemektir.

Irak’ta buna çanak tutan işbirlikçilerin de rolü ve vebali büyüktür.

***

İngiltere ve ABD, işgal öncesi Irak’ta teşeyyü ve İstikrad (Kürtleştirme) politikasını devreye sokmuştur. Kürtler Saddam’ın Arapçılık yaptığını ileri sürerekten Kürtçülük yapmayı meşrû görüyor, Şiiler de Saddam’ın Sünnilik yaptığını söyleyerek teşeyyü politikasını meşrulaştırıyorlardı. Bu suretle olan Irak’a oldu. Bağdat’ın işgaline giden süreçte Londra Toplantısında muhalif ve sürgün Şiiler bir araya getirilerek aralarında koordinasyon sağlandı. Böylece işgalin altyapısı tamamlanmıştı. Londra toplantısında Bahru’l-ulum, Ahmet Çelebi, İyad Allavi gibi bütün Şiî ağır toplar hazır bulundu. Bunlar arasında Blair’e yakınlığıyla bilinen Abdulmecid Hoi de vardı. Muhammed Bakır Hakim gibi o da Irak’a dönerken öldürüldü. Irak işgalini kolaylaştıran Londra’daki teşeyyü ve İstikrad toplantısı olmuştur.

Dünya Şiilerini birleştirmek için de yine 6 Ağustos 2006 tarihinde aynı yerde (Londra) uluslar arası bir toplantı akdedilmiş. Bu toplantıda Dünya Şiî Konseyinin kurulması gibi meseleler ele alınmış. Elbette Şiilerin dinî zeminde bunu yapmaları yerden göğe kadar haklarıdır. Bunun ötesinde siyasî koordinasyon veya yapılanma ise Sünnilere veya başkalarına zarar vermedikçe meşrudur. Aksi takdirde siyasî alan çatışma alanına dönüşür. Irak’ta olan da budur. Bu politikayı İngiltere ve ABD planlamış ve kimi Şiiler de peşine düşmüş ve teşne olmuş ve Irak’taki fitne zemini bunun sonucu olarak yeşermiştir.

21.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.11.2006) - İngiltere'nin İslâm politikası

  (19.11.2006) - Kılık değiştiren mazlûmiyet

  (17.11.2006) - Malikî ve yeni Kissinger politikası

  (16.11.2006) - Başörtüsü ve laik detente

  (15.11.2006) - Mesafe pek derin

  (14.11.2006) - Baba Bush takımı ve Blair

  (13.11.2006) - Kırılma noktası

  (12.11.2006) - Stratejik arayış

  (10.11.2006) - Saddam’ın gizli ortağı da gitti

  (09.11.2006) - Saddam’ın dindarlığı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004