Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ÖNEMLİ BİR AÇILIM

Askerler ve muhalet tarafından tepkiyle karşılanan, bir liman ve bir havaalanının Rumlara açılması önerisine işadamlarından destek geldi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Avrupa Birliği Komisyonunun tavsiye kararına karşı hükümetin çözüm arayışında samîmî olduğunu göstererek doğru ve yapıcı bir adım attığını söyledi. Sabancı “Nitekim hükümet bir açılım yaparak, tartışma zeminini değiştirmeyi başarmıştır. Bu anlamda doğru ve yapıcı bir adım atmıştır” dedi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun tavsiye kararına karşı hükümetin çözüm arayışında samîmî olduğunu göstererek Türkiye’nin AB’ye yaptğı önerilerilerle doğru ve yapıcı bir adım attığını söyledi.

Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 10. Girişim ve İşdünyası Zirvesinin açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, AB Komisyonu tavsiye kararı ve gelinen nokta hakkında görüşlerin açıkladı. Konuşmasının büyük bir bölümünü AB ile sürdürülen müzakerelere ayıran Sabancı, AB, Komisyon’un tavsiye kararı yüzünden adeta ikiye bölünmüş durumda olduğunu kaydetti. Birlik içinde Türkiye’den yana önemli bir destek bulunduğuna dikkat çeken Sabancı, başta Kıbrıs olmak üzere, AB-Türkiye ilişkilerinin birçok yönünün bu günlerde masaya yatırıldığını ifade etti. Bu yüzden Türkiye’nin haklılığını anlatma konusunda bu birkaç gün içinde göstereceği çabaların çok önemli olduğuna işaret eden Sabancı şöyle konuştu:

“Nitekim hükümet dün (önceki gün) bir açılım yaparak, tartışma zeminini değiştirmeyi başarmıştır. Burada bütün mesele Türkiye’nin çözüm arayışında samimi olduğunu göstermek. Hükümet bu anlamda doğru ve yapıcı bir adım atmıştır.” Uzun ve meşakkatli bir yolun başında olunduğunu belirten Sabancı, Türkiye’nin önünde başka krizler de çıkacağını ve onlara da ancak kararlılıkla ilerlendiği takdirde çözüleceğini ifade etti. AB’nin Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargolar konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten Sabancı şunları kaydetti:

“Bunu yalnızca biz söylemiyoruz. Bu konu, Avrupa’daki birçok sağduyulu yorumcu ve politikacı tarafından da dile getiriliyor. Son olarak 5 Aralık’da İsveç ve Letonya’nın dış işleri bakanları, ortak olarak kaleme aldıkları ve Almanya’nın ‘Die Welt’ gazetesinde yayınlanan bir makalede görüşlerini aktardılar. Her iki bakanda AB’nin de ve Türkiye’nin de Kıbrıs’la ilgili olarak yerine getirmesi yükümlülükler olduğunu ileri sürdüler. Bakanlar, AB’nin 2004’teki Kıbrıs Türklerinin izolasyonuna son verme taahhüdünü yerine getirmek zorunda olduğunu dile getirdiler.”

MUHALEFETE ELEŞTİRİ

Mevcut hükümetin son bir yılda AB sürecini yavaşlattığını, ifade özgürlüğü gibi önemli bir reform alanında Türkiye’nin çağdaş normların gerisinde kalmasına sebep olduğunu belirten Sabancı, “Bu anlamda hükümet eleştirilerimize hedef oldu. Ama bu hükümetin, iktidara geldikten sonra, üç yıl içinde büyük mesafe almayı başarmış olduğunu da teslim ediyoruz. Buna karşılık muhalefetin de AB sürecinin ulusal çıkarlarla çeliştiğine toplumu inandırmaya çalıştığını ifade eden Sabancı, “Muhalefetin engelleme çabalarını gördük. Bu tutumun ülkeye zarar vermekten başka bir işe yaramayacağını düşünüyoruz.” dedi.

/ ADANA

09.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinlerden kötülüklere karşı işbirliği

  ÖNEMLİ BİR AÇILIM

  CHP: Sezer’in haberi var mı?

  Kıbrıs’ı masada vermeyiz

  ‘Papanın ziyareti faydalı’

  Terör zararları 3 ay içinde ödenecek

  Ortak dile ihtiyaç var

  Yargıtay: Basın gördüğünü yazar

  Ağar: İktidar, çalışmak isteyen emeklileri cezalandırıyor

  Kadir Topbaş: Trafikte çare toplu taşıma

  İstanbul’da yoğun sis

  Sigara içen memura "tecrit"

  Rapor yoksa evlilik de yok

  Öğrencilere ücretsiz çamaşırhane

  Baraj buz tuttu

  Erkek, eşinden itaat bekliyor

  Ağrısız bir doğum için düzenli egzersiz şart


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004