Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ortak dile ihtiyaç var

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) düzenlediği “Türkiye’de ve Dünyada Yerinden Edilme” konulu sempozyumda konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne konuşmasında ‘ortak dil’in önemine işaret etti.

TESEV’in düzenlediği “Türkiye’de ve Dünyada Yerinden Edilme” konulu sempozyum, yerinden edilme sorununun çözümüne dair açılımlar ve engellerin tartışıldığı oturumla sona erdi. İki gün süren uluslar arası sempozyumun kapanış oturumunda Kürt meselesinin yeni bir döneme girdiğini belirten Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı Genel Başkanı Haşim Haşimi, soruna acil çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Haşimi, “Bu meselenin daha fazla gerginliğe sebebiyet vermemesi için devletin yaklaşımı, zihniyet değişimi önemli, bir de çok güçlü bir siyasî iradenin varlığını hissettirmesi lâzım. Sorun acil çözüm istiyor” dedi.

“ETNİK AYRIMCILIK ARTIYOR”

Konuşmasında ‘ortak dil’ in gerekliliğine değinen Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne de, “Birçok acı yaşandı, bu acıların elbette kalıcı izleri var. Ama geçmişi yargılamak, somut olarak işlenen suçları teşhir etmek, cezalandırmak lâzım. Ama yeni bir başlangıç da yapabilmek lazım. Bu da öncelikle ortak bir dile sahip olmakla mümkün. Ortak dil içinde de ezberlenerek tekrarlanan, anlamı üzerinde çok fazla düşünülmeyen, lâfın nereye gideceği, mevhum-u muhalifinin ne olacağı hakkında çok fazla kafa yormadan söylenen şeyleri yeniden düşünmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Türköne, ampirik bir delili olmayan “Türkiye’de etnik ayrımcılık derinleşiyor” sözlerinin de toplumda düşmanlığı teşvik ettiğinin altını çizdi.

“SORUNUN TEK KAYNAĞI VAR”

Toplumsal anlamda aslında Türk ile Kürdün bir sorunu olmadığını söyleyen MAZLUMDER Eski Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ise, devletin tek tipleştirici politikalarından vazgeçip tüm farklılıklara eşit uzaklıkta durarak herkesin haklarını, farklılıklarını koruyup, geliştirmesi yönünde teşvik etmesi gerektiğini belirtti. Ensaroğlu, “Bunu da bir lütuf olarak değil, bir sorumluluk olarak yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

09.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinlerden kötülüklere karşı işbirliği

  ÖNEMLİ BİR AÇILIM

  CHP: Sezer’in haberi var mı?

  Kıbrıs’ı masada vermeyiz

  ‘Papanın ziyareti faydalı’

  Terör zararları 3 ay içinde ödenecek

  Ortak dile ihtiyaç var

  Yargıtay: Basın gördüğünü yazar

  Ağar: İktidar, çalışmak isteyen emeklileri cezalandırıyor

  Kadir Topbaş: Trafikte çare toplu taşıma

  İstanbul’da yoğun sis

  Sigara içen memura "tecrit"

  Rapor yoksa evlilik de yok

  Öğrencilere ücretsiz çamaşırhane

  Baraj buz tuttu

  Erkek, eşinden itaat bekliyor

  Ağrısız bir doğum için düzenli egzersiz şart


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004