Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

12 Eylül iddianamesi



Kenan Evren hakkında, darbe yaparak suç işlediği iddiasıyla ve cezalandırılması talebiyle iddianame hazırladığı için aforoz edilen, meslekten atılan ve avukatlık yapmasına dahi izin verilmeyen Adana eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu’nun, konunun takibi için basına çağrıda bulunduğu bir mektubunu geçen sene 30 Nisan’da bu köşede yayınlamıştık.

Kayasu, son günlerin mâlûm tartışmalarını vesile bilerek, hadiseyi tekrar gündeme getirmek için yeni bir mektup daha göndermiş.

Birlikte okuyalım:

“Son günlerde basında ve televizyonlarda, Evren’in söylediği eyalet sözlerinden dolayı bir infialin uyandığını ve cezalandırılması için harekete geçildiğini görüyorum.

“Ama asıl cezalandırılması gereken husus darbe yapmak suçudur. Buna itiraz edecek ve anayasanın onu koruduğunu söyleyecek kimseler de çıkacaktır. O zaman, 12 Eylül 1980 öncesi suçların anayasanın koruması altında olmadığını belirteyim. Anayasayı açıp bakın ve söylediklerimin doğruluğunu kontrol edin, doğru söylediğimi göreceksiniz. O zaman, 30. 8.1980 tarihindeki darbeye teşebbüs suçundan dolayı Evren yargılanabilecek demektir.

“Aslında anayasanın geçici 15. maddesi de sanıkları korumamaktadır. Bunu Tempo dergisinin 13 Eylül 2000 tarihli sayısında etraflıca izah ettim. Sayın Profesör Bakır Çağlar da 30.3.2000 tarihli gazetelerde yer alan beyanları ile bu maddenin sanıkların yargılanmasına engel olmadığını belirtti.

“Bunları şunun için söylüyorum:

“Eğer gerçekten Evren’in cezalandırılmasını istiyorsanız bu suçlardan yargılanması için harekete geçmelisiniz. Çünkü her iki suç için tanzim ettiğim iddianamem halen geçerlidir.

“Tanıdığınız ve güvendiğiniz bir hukukçuya ve hatta hukuk profesörüne sorun ve deyin ki: ‘Savcının iddianamesine takipsizlik kararı verilebilir mi?’ Hiçbir hukukçu, ‘Verilir’ demeyecektir. Yani iddianamem halen geçerlidir. Sadece mahkemenin önüne gelmesi engellenmektedir. Başsavcının takipsizlik kararı hukuken yok hükmündedir.

“Basın, halk ve siyasîler Evren’in yargılanmasını istiyorlarsa, fırsat önlerindedir. İddianamem ile zamanaşımı kesilmiştir. Ancak zaman hızla daralmaktadır. 2010’dan sonra darbeciler yargılanamaz. Bir an önce iddianamemin mahkemenin önüne gelmesi sağlanmalıdır.

“Size, geçici 15. maddenin niye kaldırılmadığını söyleyeyim. İddianamem yüzünden kaldırılamıyor. Yoksa Ceza Kanunundaki yirmi yıllık zamanaşımı geçeli yedi yıl oldu. Buna rağmen bu maddenin niye kaldırılmadığını düşününüz ve bir an önce darbecilerin yargılanması için toplumsal bir hareketin başlamasına önayak olunuz. Saygılarımla.”

***

Darbelerle hesaplaşma konusundaki düşüncelerimizi daha birkaç gün önce yine yazmıştık. Türkiye bu hesaplaşmayı önce kamuoyu zemininde başarmalı ve darbeler kamuoyu vicdanında mahkûm edilmeli. Kayasu’nun iddianamesi mahkemeye getirilmiyorsa, kamuoyuna sunulmalı. Bu durumda iddianame darbe sorgulamasında önemli bir işlev görebilir.

09.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.03.2007) - Boş tartışma

  (07.03.2007) - Tahrikler tutmuyor

  (06.03.2007) - Çankaya ve İSKİ

  (04.03.2007) - Mağduriyetler sürüyor

  (03.03.2007) - Ortak payda

  (02.03.2007) - Darbelerle hesaplaşma

  (01.03.2007) - Bu nasıl iş?

  (28.02.2007) - 28 Şubat bitti mi?

  (27.02.2007) - Son olsun

  (25.02.2007) - Günlük lâhika

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004