Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Meclis'ten notlar...



“Ya ya ya, şa şa şa, bizim parti çok yaşa…” Meclis grup toplantı salonları, artık bu sloganlarla inliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçim takviminin başlamasına 43 gün kaldı. Seçimler de erkene alınmazsa, Kasım ayı başında yapılacak. Ama Meclis’te sanki seçimlere bir ay kalmışcasına meydan mitinglerini andıran görüntüler yaşanıyor.

Parti gruplarını dolduran partililer, liderlerinin konuşmalarını sloganlarla keserken, genel başkanlar da bu durumdan pek sıkılmışa benzemiyorlar. Önceki haftaki seçim meydanı gibi görüntülere, başta TBMM Başkanı Bülent Arınç olmak üzere, bakanlar, milletvekilleri, parti yöneticileri dahi tepki göstermişti. Ancak bu tepkiler işe yaramamış olacak ki, Salı günü AKP, CHP ve ANAP’ın grup toplantılarının yapıldığı salon hınca hınç dolarken, liderlerine en fazla kim tezahürat yapacak yarışına dönüştü. Ziyaretçilerin sayısı her hafta artarak devam ediyor.

Dinleyicilerden milletvekilleri, hatta bakanlar dahi oturacak yer bulamazken, bulanlar da yerini kaptırmamak için “Lavaboya gidiyorum, geleceğim” veya “Kulisteyim sigara içip döneceğim” gibi notlar bırakarak yerlerini koruma telâşına düştü. Bunun üzerine bir de bütün gelenler, “Meclis’e gittik, yemek yemeden mi memlekete döneceğiz” diyerek Meclis lokantasına yönelince, hiç alışık olmadığımız şekilde uzun yemek kuyrukları oluştu.

Bir de, seyircilerin sloganlarından mıdır, liderlerin birbirini daha az konuşturmak istemesinden midir nedir, gruplar ya geç başlıyor, ya da konuşmalar uzuyor. Bu da partilerin Meclis televizyonunu kullanmasını sınırlandırıyor. Bu hafta da aynısı oldu. Başbakan Erdoğan geç gelip, konuşmasını da uzatınca, ANAP’lılar küplere bindi, “haklarının yendiğini” belirterek, masaları yumruklayarak başka bir salonda konuşan Erdoğan’ı protesto ettiler.

Bu curcuna içinde milletvekilleri de asıl görevlerini yapamadılar. Orası milletin meclisi, ancak, millette oraya gönderdiği vekillerinin çalışmalarını engellememeli. Zaten iş takibi, tayin, terfi, hastahane işleri ile bunalan vekiller, bir de böyle kalabalıklar olunca hepten bunalıyorlar.

Görünen o ki, bu sloganlı grup toplantıları uzun süre devam edecek…

* * *

Soruşturmalara rağbet kalmadı

Grup toplantılarından sonra Salı günü Meclis Genel Kurulunda anamuhalefet CHP’nin Başbakan Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu hakkında verilen soruşturma önergesinin ön görüşmeleri vardı.

Önergesinin konusu, “İçişleri Bakanlığı üzerindeki gözetme ve düzeltici önlemleri alma yükümlülüğünü yerine getirmeyerek görevinin gereklerine aykırı hareket ettiği, bazı asayiş olaylarındaki tutumuyla suç delilleri ve adil yargılamaya yönelik hükümlere muhalefet ettiği” iddiasıydı.

Önerge, sonucu önceden beklendiği gibi, reddedildi. Daha önceleri bu tip önergeler görüşüleceği zamanlarda Meclis kulisleri, basın locaları, dolup taşardı. AKP iktidarının sayıca çoğunlukta olması dolayısıyla, artık bir “esprisi” kalmadı ki, ajanslar haricinde basın mensupları takip dahi etmiyor. Koalisyon hükümetlerinde bir milletvekilinin oyunun dahi önemli olduğu görüşmelere şimdi pek rağbet olmuyor…

Ancak görüşmelerde, soruşturma konusu yapılan konuların yanında, karşı tarafı yıpratıcı konular da konuşuluyor. Böylesi bir görüşmeden ilginç bölüm aktarmak istiyorum:

Görüşmelerde bir horoz, ehliyetmetre, liyakatmetre tartışmaları yaşandı ki evlere şenlik…

AKP Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün’ün “Her atamaya karşı çıkan, size benzemeyen herkesi ehliyetsiz ve liyakatsiz sayan siz değil miydiniz?” sözüne sinirlenen CHP’li Atilla Kart’ın, “Tasarı getirmediniz ki” deyince Ergün, “Bütün ölçülerin doğrusu sizin elinizde mi? Herkesi ölçen, herkesin ehliyetini ölçen bir ehliyetmetreniz mi var? Herkesin liyakatini ölçen bir liyakatmetreniz mi var?” diye sordu.

CHP Antalya Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu, “Bizim elimizde… Halkın elinde var! Halk ölçecek sizi… Bekleyin, öyle bir ölçeceğiz ki sizi” diye çıkıştı. Bunun üzerine, Ergün, “Bazı horozlar, kendileri ötüyor diye sabah olur zannedermiş” sözü CHP’lileri çileden çıkardı.

Baloğlu, “Senden çok öten yok ki burada! Ama, sizde de hiç horoz kalmadı ya!” derken, Hatay Milletvekili Gürhan Durgun, “Horoza siz benziyorsunuz” diyerek tansiyonu iyice yükseltti.

Tartışmalar, böyle devam edip gitti. Bu ve buna benzer sataşmalar tartışmalara renk kattı. Ama, şimdi siz karar verin soruşturma önergesi ile bunların ne alâkası var diye…

* * *

Uçtu uçtu içtüzük uçtu

Meclis’ten son bir not olarak İçişleri Komisyonu’nda yaşanan içtüzük fırlatma olayını aktaralım.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde Ahmet Necdet Sezer ile Bülent Ecevit arasında yaşanan “Anayasa fırlatılması krizi”nin bir benzeri TBMM’de yaşandı.

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut’u keyfî yönetim uygulamakla suçlarken, üzerinde TC Anayasası ve TBMM İçtüzüğü yazan içi boş kitapçığı Akbulut’un önüne fırlattı. Bu davranış üzerine Akbulut, “Kem söz sahibine aittir. Burası kişisel hırsları sergileme, kavga etme yeri değil, kanun çıkarma yeri. Topluma örnek olmalıyız” diyerek çalışmalara devam etti.

Neyse ki, şu ana kadar bu fırlatma olayından sonra bir ekonomik kriz olmadı(!) Belki içi boş içtüzük kitapçığındandır, belki de mekândan…

04.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.03.2007) - Kaybolup gidenler

  (25.02.2007) - Boş tartışmalar

  (24.02.2007) - Modern hapishane...

  (18.02.2007) - Olmert'in ziyareti

  (17.02.2007) - Meğer ‘288 okul numaram değil’miş!

  (11.02.2007) - 301 ve laiklik

  (10.02.2007) - “Derin”lere “çomak” sokmak

  (04.02.2007) - Halk diyor ki...

  (03.02.2007) - Derin mevzuu

  (28.01.2007) - O gün hangi gün?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004