Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Hangi Atatürkçülük?



Çeyrek asırdır yürürlükte olan 12 Eylül darbe anayasasının 2. maddesine göre, cumhuriyetin “değiştirilemeyecek” temel niteliklerinden biri “Atatürk milliyetçiliğine bağlılık.”

Aynı madde ile atıfta bulunulan “başlangıç” kısmı ise, beş buçuk yıl öncesine kadar “hiçbir düşünce ve mülâhazanın Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliği karşısında korunma göremeyeceğini” ilân ediyordu.

Demokrasiyle bağdaşması imkânsız bu tekelci, dayatmacı ve tehditkâr ibarede, 2001 Ekim’inde güç belâ küçük bir değişiklik yapıldı.

“Düşünce ve mülâhaza” kelimelerinin yerine “faaliyet” kelimesi konuldu. Böylece, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliği ile bağdaşmayan düşünce ve mülâhazalar “korunmasız” bırakılma tehdidinden kurtuldu, ama “faaliyet”ler hâlâ aynı tehdidin muhatabı.

Öte yandan, yine 12 Eylül yönetimi, Atatürkçülükten ne anlaşılması gerektiğini ortaya koymak için üç ciltlik bir kitap da yazdırmıştı.

Demirel’in vaktiyle bize “Atatürk’ün ölümünden bu kadar yıl sonra böyle bir kitap yazdırılmasını taaccüple karşılıyorum” diyerek eleştirdiği bu kitabın Kenan Evren imzalı takdim yazısında, amaçlar şöyle ifade ediliyordu: “Gelecek nesilleri Atatürkçülükte bütünleştirmek, Atatürkçü ideolojiyi benimseyen birer vatandaş olmalarını sağlamak ve Atatürkçülüğü tüm faaliyetleri kapsayacak genişlikte açıklamak...”

Ders kitabı olarak da kullanılmak üzere kitap yazdırıldı, yayınlandı. Peki, Evren’in meydanlardaki konuşmalarında “Atatürkçülüğü herkesin kafasına çakacağız” sözleriyle de ilân ettiği “nesilleri Atatürkçülükte bütünleştirme” hedefine ulaşılabildi mi?

Çeyrek asır sonrasının Türkiye’sinde bu konuda nasıl bir tablo ile karşı karşıya olunduğuna ışık tutabilecek birkaç güncel örnek verelim.

AKP’nin ve hükümetin önde gelen isimleri Atatürk’ü ağızlarından düşürmez, Arınç devrimlerin millet desteğiyle yapıldığını iddia eden tuhaf mesajlar yayınlar, Erdoğan aynı minvalde bir çizgi tuttururken, bu partiyi takiyye yapmakla suçlayan karşıtları da pozisyonlarını Atatürk referansına dayandırarak açıklıyorlar.

Arada, Şerif Mardin gibi, AKP iktidarını Kemalizmin en büyük başarısı olarak görenler ve İsrailli diplomat Alon Liel gibi Erdoğanizmi Kemalizmin güncellenmiş versiyonu sayanlar var.

Ama genel görüntü, her ikisi de Atatürk’e yaslanan iki cephenin kıyasıya mücadeleye tutuştuğu bir manzara oluşturuyor. Sanki on sene önce “Atatürk yaşasaydı partimizde olurdu” diyen RP ile, Atatürkçülük adına ona bayrak açan 28 Şubatçıların kavgası yine tekrarlanıyor.

Öte yandan, kendi anlayışına göre Atatürkçülük tarifi yapanların da haddi hesabı yok.

Meselâ kimileri Atatürk’ün temel felsefesini millî bağımsızlık ve egemenlik olarak tanımlayıp, bu noktadan AKP iktidarını tavizcilikle suçlarken, kimileri “Atatürk dönemi dış politikasına en yakın parti AK Parti’dir’” diyor (Bkz. E. Albay Atilla Sandıkçı, Yeni Şafak, 5.2.07).

Örnekleri arttırmak mümkün. Ama en kestirme yorum “Derli toplu bir düşünce sistematiği olarak Atatürkçülük diye birşey yok. Kim güçlüyse onun yorumu Atatürkçülük oluyor” (Yeni Şafak, 12.3.07) diyen Fikret Başkaya’nınki.

16.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.03.2007) - Püf noktası

  (14.03.2007) - Yeni Asya ve akreditasyon

  (13.03.2007) - Sular tersine akmaz

  (11.03.2007) - Yeni Asya fotoğrafı

  (10.03.2007) - Başörtüsü ve Çankaya

  (09.03.2007) - 12 Eylül iddianamesi

  (08.03.2007) - Boş tartışma

  (07.03.2007) - Tahrikler tutmuyor

  (06.03.2007) - Çankaya ve İSKİ

  (04.03.2007) - Mağduriyetler sürüyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004