Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

Namus ve kamus



“Kamus, namustur” diyen, boşuna söylememiş. Bu gün en büyük namussuzluk, insanlar arasındaki iletişimi sağlayan kelimelerin ve kavramların içini boşaltmak daha doğrusu onlara yanlış anlamlar yükleyerek bir kavram kargaşası oluşturmaktır. Bu sinsî ve şeytanî taktiğin nihâî hedefi fikir ve düşünce karmaşası sağlayarak, insan fıtratına yerleştirilmiş kerim ve hakperestane olan doğruya, iyiye, güzele tarafgirlik hasselerini yanlışa yönlendirmektir. Bu mânâda kavram kargaşası en büyük ahlâksızlıktır, diyebiliriz.

Artık öyle bir kavram kargaşası oluşturuldu ki, kamuslara (sözlük) baktığımız zaman kavramlar tam aksi anlamlarla yüklenmiş durumdadır. Hani şu “diktatörlüğe cumhuriyet, azgınlığa hürriyet, haramiliğe işbilirlik, dindarlığa teröristlik, teröriste vatansever” demek gibi bir ihanet içindeyiz. Bu, sadece bizde değil, bütün dünyada maalesef böyle. Güncelleştirmek istemem, ama geçen gün okuduğum bir haber bu konuyu akla getirdi.

Haberlerin birinde, Danimarka’da Müslüman olan çocukların annelerinin ‘Kökten Dinciliğe Karşı Durma’ gibi bir dernek kurmalarından bahsediliyordu. Anlatıldığına göre, İslâma giren gençlerin aileleri, bu gelişmeyi terörist olma, radikal dinî hareketlere girme şeklinde yorumlamışlar ve neticede bir karşı hareket kampanyasına başlamışlardı.

Danimarka’daki muhalif organizasyonun şikâyetlerinin ne derece hakikat payına sahip olduğu hususu konumuzdan varestedir. Biz, işin kavramlar yönüne bakarsak daha sağlıklı yolda yürümüş oluruz kanaatimce. Çünkü bütün bunların temelinde bir kavram anarşisi yatmaktadır.

Sokrates’i bilirsiniz. Milattan önce 430’lu yıllarda yaşamış, Atinalı meşhur filozofu hemen hepimiz tanırız. Hz. İsa (as) ile aralarında neredeyse 900-1000 sene var gibi. Sokrat, insanın dikkatini tabiattan, afakilikten alıp insana, enfüsî daireye yönlendirmesiyle tanınır. Ahlâk felsefesi konusunda bu günkü İslâm ahlâkına benzer, hâlâ tazeliğini koruyan güzel teorileri var. Dünyanın faniliğinden tutunuz da insanın erdemli davranışına, adaletli olmaktan tutunuz da insanın kendi ruhunu öğrenerek gerçeği bulmasına kadar bir çok konuda kalıcı görüşlerin sahibidir. Talebeleri, etrafında saygıyla ondan ders alıyorlar. Ahlâka, bilgiye dair istifade ediyorlar. Öğrencileri öğrendikleri bilgiler ışığında yaşadıkları toplumun süregelen sefahetini değil, Sokrat’ın erdemlilik görüşlerini yaşamaya başlıyorlar. O zamanki putperest, şehvet düşkünü Atina’daki aileler, “Sokrat, çocuklarımızın ahlâkını bozuyor, gençlerimizi zehirliyor” diye mahkemeye başvurup cezalandırılmasını istiyorlar. Neticede Sokrat, duruşmalar sonunda suçlu bulunup baldıran zehri içirilerek idam ediliyor.

İşin en ilginç yanı, Sokrat’ın anlambilimciliğe ilk kapı açan, anlambilimcilik konusunda teori geliştiren ve insanların kavramlarla oynamasının ne kadar büyük bir tehlike olduğunu ifade eden bir filozof olması.

Bugün ulusalcılık, milliyetçilik, çağdaşlık, vatanseverlik, gericilik, kökten dincilik, halkçılık başta olmak üzere yüzlerce önemli kavram öylesine bir karmaşa ve kaos içindedir ki insanlarımız konuşurken hangi kelime ile kime, neye taraftar veya muhalif olduğunu ifadeden aciz kalmaktadır. Olan da bütün bir insanlığa ve dünyamıza olmaktadır. Bu kaos ortamında insî ve cinnî şeytanlar kolayca at oynatmaktadır.

[email protected]

17.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.03.2007) - Andıç ve yandıç

  (03.03.2007) - Amasya'nın bardağı

  (24.02.2007) - Mehdiyyet meselesi

  (10.02.2007) - “Anlayana laiklik,” anlamayana zurna!

  (25.01.2007) - Direktman Dink mi?

  (18.01.2007) - Uzağı görememek

  (11.01.2007) - Asya münafıkları

  (04.01.2007) - Dünyevîleşme hırsı

  (03.01.2007) - Cumhurbaşkanını halk da seçebilir

  (28.12.2006) - Çanlar yarın için çalıyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004