Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Hz. Peygamber, gençlere güvende de örnekti

Peygamberimizin gençler ve çocuklarla muhatabiyetini anlatan Eğitimci-Yazar Murat Çiftkaya, “Hz. Peygamber Muhammed-ül emin olarak, en fazla güvenilen insan olarak gençlere de en fazla güvenen insandı” dedi.

Yeni Asya Vakfı tarafından düzenlenen “Peygamber (a.s.m.) Ahlâkı ve Gençlik” başlıklı konferansta konuşan Eğitimci-Yazar Murat Çiftkaya, Hz. Muhammed’in hayatının her safhasında gençlere verdiği önemin, onlara güveninin ne kadar büyük olduğunu örneklerle anlattı.

Milliyetçilik gibi dünyevî ideolojilerin menfi etkilerini gençler eliyle verdiğine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Murat Çiftkaya, dinlerin de gençler vasıtasıyla müsbet mesajlarını iletebileceğini, tesirlerini icra edebileceğini ifade etti. İslâmiyete belli bir tarz ile hizmet etmeye gayret eden insanların gençlerle ilgili ders alması gereken önemli hakikatler olduğunu söyleyen Çiftkaya, “Malûm bunda da bizim muallimimiz Hz. Peygamber. O Muallim-i Hakikî’nin en has talebesi olduğu için, Cenâb-ı Hakk’ın esmasına azamî mertebede mazhar olan zat olduğu için Rabbimizin bize muhatap oluşunun, bizi terbiye edişinin insan-insan ilişkisine yansımasının en güzel örneklerini o vermiştir” dedi.

BİZE ÖNEMLİ İPUÇLARI VAR

Yeni Asya Vakfı Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Hz. Peygamberin gençlerle ve çocuklarla muhatap oluşunun, bizim gençlerle ve çocuklarla nasıl muhatap olmamız gerektiğine dair çok önemli ipuçları taşıdığını belirten Çiftkaya, “Siyer okuyan herkes bilir ki Hz. Peygamber Mekke döneminde peygamberlikle, nübüvvetle şereflendirildiğinde ve örtüsünden sıyrılıp, kalkıp uyarmaya dâvet edildiğinde onun ilk ve en samimî takipçileri gençlerdi. Önce Hz. Hatice iman etti. Biliyorsunuz, ikinci kişi de Hz. Ali’dir. Şiîlere göre ilk erkektir, Sünnîlere göre ilk çocuktur Hz. Ali ve henüz 10-11 yaşlarındadır” şeklinde konuştu.

Hz. Ali’nin gençliğiyle beraber, Hz. Peygamberle ilgili hadiselerde oynadığı kilit roller dolayısıyla da ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Çiftkaya, “Hz Ali’nin, Hz. Peygamberin rahle-i tedrisinden geçmiş bir genç olarak aslında yine bize söyleyeceği çok şeyler var” dedi.

17 YAŞINDAKİ CESARETİYLE

1400 YILDIR YAŞIYOR

Peygamberimizin döneminde öne çıkan birçok genç olduğunu hatırlatan Çiftkaya, Erkam adlı sahabenin de bunlardan biri olduğunu ve Mekke kamuoyunun, ileri gelenlerinin en ağır baskılarla taciz ettiği Müslümanlara 17 yaşında bir genç olarak evini açtığını, Darül Erkam’ın da 1400 yıl yaşayıp bir sembol olarak bugünlere kadar geldiğini anlattı.

Hz. Mus’ab’ın 24-25 yaşlarında Medine’ye öğretmen olarak gönderildiğini, Zeyd bin Sabit’in 14 yaşında iken, Peygamberimizin diğer coğrafyalara göndereceği tebliğ mektuplarını yazabilmek için on yedi günde İbranice ve Süryanice öğrendiğini aktaran Çiftkaya, gençlerin nasıl hayra yönlendirilebileceğinin en güzel örneklerinin Hz. Peygamber tarafından verildiğinin altını çizdi.

ALTI ÇİZİLMESİ GEREKEN KELİME

Peygamberimizin gençlerle muhatabiyetinde ‘güven’ olgusunun dikkat çektiğine değinen Çiftkaya, “Bu saydığımız Mus’ablar, Hz Aliler, Hz Ayşeler bir kelimenin altını çizmemizi gerektiriyor, güven. Hz Peygamber Muhammedül emin olarak, en fazla güvenilen insan olarak gençlere de en fazla güvenen insan. Sorumluluklar veriyor. Hele hele Üsame, 18 yaşında bir mevali, yani başkasının himayesiyle ancak toplumda kendine yer bulabilen bir genç, en baba sahabelerin başında komutan oluyor. Yok mudur ondan daha ehliyetli olanlar? Allahü âlem vardır ama bir ders veriyor Hz. Peygamber, gençlere güvenildiği takdirde en güzel şekilde sorumluluklarını yapabilirler. Muhammedül eminin gençlere güvenmesi, sorumluluklar vermesi bence bize bugün için de önemli işaretler veriyor” şeklinde konuştu.

Rivayetlerde Hz. Peygamberin vahiy katiplerini gençlerden seçtiğinin belirtildiğini, Peygamberimizin müşriklerle yapılan savaşlarda, gençlerin öldürülmemesi yönünde emri bulunduğunu da konuşmasında aktaran Çiftkaya, Bediüzzaman Said Nursî’nin de hayatına bakıldığında etrafında hep gençler olduğunu vurguladı.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

01.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hz. Peygamber, gençlere güvende de örnekti

  Mevlânâ’yı anlatacaklar

  Tahran Kitap Fuarı’na bin 500 yayın

  Tarihî surları konuşacaklar

  Mersin’de Türk Müziği Günleri

  37. Salihli Şiir İkindileri faaliyeti yapıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004