Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Şaban DÖĞEN

Cemaatle namazın önemi



İki gündür Allah Resûlünün (a.s.m.) cemaatle namaz konusundaki hassasiyetini dile getirmeye çalıştık. Bu hassasiyet cemaat ruhunun teşekkülünde, tek vücut olmada büyük rol oynamıştı. Şu birkaç olay da Resûl-i Ekremin (a.s.m.) bu ruhun yerleştirilmesinde gösterdiği titizliğin bir ifadesidir.

Ebu Hüreyre’den rivayet edilen, Müslim’de yer alan bir hadis-i şerife göre birgün gözleri görmeyen Abdullah ibni Ümm-ü Mektum, Kâinatın Efendisine (a.s.m.) gelmiş, “Ya Resullallah, beni mescide götürecek bir kılavuzum yok” diyerek cemaate katılamamadaki özrünü belirtmiş, Resûl-i Ekrem de (a.s.m.) ona izin vermiş, ancak dönüp giderken, “Namaz için okunan ezanı işitiyor musun?” diye sormuş, o da, “İşitiyorum” deyince, “O halde icabet et” buyurmuşlardı.

Bazı âlimler bu hadise dayanarak cemaate katılmanın farz-ı ayn olduğunu ileri sürmüşlerdir. Cemaatin sünnet-i müekkede olduğunu söyleyen Hanefî mezhebi imamları ise Abdullah İbni Mektum’un cemaate katılmasının zorunlu değil, mendup olduğuna dikkat çekerler. Allah Resûlü (a.s.m.) onun sevaba iştiyaklı olduğunu bildiği için onun her hâlükârda cemaate katılabileceğini düşünerek böyle buyurmuşlardı. Yoksa can, mal, namus korkusu, cemaate katılamayacak derecede hastalık, v.s. gibi mazeretleri geçerli kabul etmişti. Âmâlık da bir özürdü.

İbni Mace, Darekutnî gibi hadis âlimlerince rivayet edilen, “Kim ezanı işitir de, cemaate gelmezse onun namazı yoktur. Özürden dolayı gelememesi müstesna” hadisinde dile getirilen “namazı yoktur” ifadesini ise âlimler, “Namazı kabul olmaz” anlamında değil, “O namaz mükemmel, ideal anlamda bir namaz değildir” tarzında anlamışlardır. Camide, mescidde olmasa bile evinde, işyerinde, şurda veya burda iki kişiyle de olsa cemaatle kılınan namaz yine yirmi beş kat cemaat sevabını kazandırır. Tabiî camide kılanan cemaat namazının, hele sayı daha fazla ise sevabı daha çoktur. Şu veya bu şekilde cemaate yetişememiş, birlikte cemaat olabileceği birkaç kişi de bulamamış, namazını tek başına kılmış kimsenin de şüphesiz namazı sahihtir, makbuldür. Ancak cemaat sevabından mahrum kalır, cemaatle hedeflenen kâmil namaz sevabını elde edemez.

Ahmed bin Hanbel’in rivayet ettiği bir hadis-i şerifte birgün namazı bitirdikten sonra cemaati içinde namaz kılmayan iki kişiyi gören Allah Resûlü (a.s.m.) onları yanına çağırmış, cemaate katılamadıkları için korkularından titreyerek gelen bu iki kişiye, “Sizi bizimle namaz kılmaktan meneden şey nedir?” diye sormuş, onlar da namazı evde kıldıklarını söylediklerinde, bir daha böyle yapmamalarını, camiye geldiklerinde imama uymalarını, evde kıldıklarının farz yerine geçeceğini, ikincisinin de nafile olacağını bildirmişlerdir. Bu da Resûl-i Ekremin (a.s.m.) cemaatle kılınan namaza verdiği öneme diğer bir örnektir.

İşte bu ve bunlara benzer teşviklerdir ki şiddetli yağmur, şiddetli soğuk, sıcak, hastalık, can, mal korkusu, sel; soğan, sarımsak yemek, v.s gibi mazeretler dışında Sahabe titizlikle cemaate katılıyor, cemaat ruhunu canlı tutuyorlardı.

13.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.06.2007) - Cemaat ruhu

  (11.06.2007) - Cemaatle namaz

  (10.06.2007) - Unutulmaz ziyaret

  (09.06.2007) - Dine olan ihtiyaç

  (08.06.2007) - Allah'a asker olmak

  (07.06.2007) - Rusya'da dine yöneliş

  (06.06.2007) - Namaza tahammülsüzlük

  (05.06.2007) - “Şevkiniz hiç bozulmasın”

  (04.06.2007) - Doğru yolda oldukça

  (03.06.2007) - Namazla kazandıklarımız

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004