Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Seçim ve Çankaya



Seçime sayılı günler kaldı, ama daha evvelki seçimlerden hatırladığımız atmosfer hâlâ oluşabilmiş değil. Ne mitinglerin eski “tadı” var, ne de kampanyaların hissedilir bir coşkusu.

Bunun sebebi, meydan polemiklerinin mazot fiyatı, ip, Daltonlar düzeyine takılıp kalması mı; seçim sürecinin başlamasından bu yana medyanın yarışı AKP-CHP-MHP eksenine hapsetmesi mi; yoksa siyaset dışı faktörlerin süreçte hâlâ ağırlıklı bir şekilde hissediliyor olması mı?

Söz gelişi, sınırötesi operasyon meselesi alttan alta pişirilmeye devam ediyor. Evvelce “İçeridekileri halletmeden dışarıda ne işimiz var?” diyen Başbakan, Dolmabahçe buluşmasından ve Genelkurmay’a giderek aldığı terör brifinginden sonra sessiz sedasız tavır ve ağız değiştirdi.

Bir ara haftalarca çıkmadığı Çankaya’ya, geçen hafta rutin gününden iki gün önce çıkıp Sezer’le görüşmesi ise “Galiba tezkere geliyor” söylentilerine yol açtı. Hükümetle AKP yönetiminden gelen sinyaller ve Dışişleri Bakanının “Asker istesin, yarın Kuzey Irak’a gireriz” açıklaması da bunların boşuna olmadığını gösterdi.

Tabiî, hükümetin tezkereyi gündeme getirmeye kalktığı takdirde, neredeyse yarısı liste dışı kalmış milletvekillerini, seçime günler kala bu iş için toplayıp toplayamayacağı da ayrı bir bahis.

Ve konu büyük ihtimalle 22 Temmuz sonrasına kalacak. Ama seçim kararının alınmasından itibaren sınırötesinin sürekli gündemde tutulması, hattâ seçimi erteletme gerekçesi olabileceği söylentileri, seçime odaklanılmasını ciddî bir şekilde engelledi. Bu kesin.

Bir diğer konu cumhurbaşkanı seçimi. 22 Temmuz’da sandığa gitme kararının sebebi bu işin 27 Nisan’da 367 engeline takılmasıydı.

Anayasa Mahkemesinin, aynı anayasa ile evvelce yapılmış üç cumhurbaşkanı seçiminde aranmayan 367 şartını bu kez “olmazsa olmaz” sayması ile başlayan süreç işi buralara getirdi.

Ardından iktidar partisinin can havliyle çıkardığı anayasa paketinin şaşırtıcı bir şekilde aynı mahkemeden vize alması ise, ilk bakışta 367 kararıyla Meclisin elinden alınan inisiyatifin tekrar iadesi gibi görünse de, kararın zamanlaması paket için kararın, cumhurbaşkanı seçmesine izin verilmeyen şimdiki Meclise değil, 22 Temmuz’da oluşacak Meclise bırakıldığını gösteriyor.

Çünkü veda partisi bile yaparak milletvekillerini uğurlamış olan mevcut Meclisin, bu saatten sonra paketin hayata geçirilmesi bağlamında yapabileceği birşey yok. Farzımuhal, olsa olsa referandum süresini kısaltan ve Sezer’in veto ettiği yasayı tekrar kabul edip Köşke gönderebilir, ama bunu yapsa bile söz konusu yasanın seçimden evvel yürürlüğe girme şansı hiç yok.

Dolayısıyla, cumhurbaşkanı seçimi her halükârda 22 Temmuz sonrasına kalmış oluyor ve buna bağlı bir yığın senaryo havada uçuşuyor. Paketin yasama dönemi içinde sonuçlanmadığı için kadük sayılması gerektiği iddiasından, 11. cumhurbaşkanını halkın değil, Meclisin seçmesi icab ettiğine kadar bir sürü tez dile getiriliyor.

Bu tartışmaların sonucunu belirleyecek kilit faktörlerin başında ise, 22 Temmuz akşamı nasıl bir Meclis yapısının ortaya çıkacağı geliyor.

Neticede, 27 Nisan’dan itibaren krize dönüşen Çankaya meselesi, yolunu açtığı 22 Temmuz seçimi üzerindeki gölgesini hâlâ koruyor.

10.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.07.2007) - Yankılar

  (07.07.2007) - AKP ve merkez

  (06.07.2007) - Ağır vebal

  (05.07.2007) - Aynı tuzak

  (04.07.2007) - Küresel tuzak

  (03.07.2007) - Dolduruş

  (01.07.2007) - Teslimiyet belgesi

  (30.06.2007) - Erdoğan nereye?

  (29.06.2007) - AKP ve kadın

  (28.06.2007) - Yozlaşma

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004