Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Hedefe ulaşmak için



Ülkeler arası ‘yarış’ta arzu edilen seviyede olmadığımız biliniyor. Geri kalmış olmamızın ‘suç’u farklı zamanlarda farklı sebeplere bağlanmış olsa da Türkiye’yi uzun yıllar ‘idare edenler’ce milletin inandığı değerler sorumlu tutulmuştur. “Din terakkîye manidir” diyenler olmuş, ancak son yıllarda bu görüşleri beyan edenlerin sayısı şükür ki, azalmıştır.

Türkiye’yi hedefe ulaştıracak fikirler beyan edenler de var. Tempo dergisi (19 Temmuz 2007), örnek olması bakımından “Türkiye’yi sıçratacak 10 fikir”i kamu oyuyla paylaşmış.

* Toplumsal barış için ebru: “Türkiye, bir kültürler mozaiğidir” sözü yerine yeni slogan olarak ‘ebru’ benzetmesi tavsiye ediliyor.

* Türkiye’nin sivil güce ihtiyacı var: Dünyayı sadece asker sayısının fazlalığı etkilemez. Büyük devlet; kültür, ekonomisi ve müziğiyle de ‘büyük’ olmalı. Bizde bu potansiyel fazlasıyla var. Mesele bunu kullanabilmekte.

* Refahın anahtarı bilgide: Gençlerimize yeterli eğitim verebilirsek, bilişim sektöründe ciddî bir işgücü ve katma değer ortaya çıkarabiliriz.

* Daha sivil bir anayasa hak ediyoruz: Acı ama gerçek. Türkiye hâlâ 1980’de darbe yapan askerlerin dayattığı anayasa ile yönetiliyor. Herkes ‘değişsin’ diyor, kimse parmağını kıpırdatmıyor. Artık bu ihtilâl anayasasından kurtulmamız gerekir.

* Seçim barajı kaldırılsın: Türkiye’de rey kullananların yüzde 46’sı Meclis’te temsil edilmiyor. Nedeni, istikrar olsun diye uygulanan yüzde 10 seçim barajı. Daha fazla demokrasi için artık bu baraj yıkılmalı.

* Sosyal adalet ekonomiyi de büyütür: Ülkedeki gelir, âdil paylaşılmalı. Herkes sağlık ve eğitim hizmetine ulaşabilmeli. Yaşlılar yeterli bir emeklilik gelirine sahip olmalı. Kısaca, sosyal adalet sağlanmalı.

* Artık köylerine dönsünler: Terör hadiseleri köylerde yaşayanları şehirlere itti. Şimdi durum daha normal, ama mayın, korucu baskısı ve işsizlik hâlâ köye dönüşlere engel.

* Eğitime başlama yaşı olarak 7 çok geç: Çocukların kelime öğrenme becerisi, dil gelişimi ve sosyal becerileri 06 yaşına kadar gerçekleşiyor. Bu süreyi boşa harcamayın. Çocuklarımızı eğitmek için okula başlamalarını beklemeyin.

* 2013 hedefi 38 milyon turist olsun: Türkiye sadece kum ve denizden ibaret değil. Kültür, inanç, termal ve sağlık turizmlerini es geçmeyelim. Bunlara gereken önemi verirsek bu hedef hayal değil.

* Hidrojen enerjisini keşfedelim: Petrolü, kömürü, doğalgazı unutun. Enerji sektörünün yeni gözdesi hidrojen. Şimdi yola çıkarsak, 2060 yılında gelişmiş ülkeler liginde yerimizi alırız.

Bu tekliflerin ‘uçuk’ görüleni de olabilir, hemen uygulanabilir olanı da. Bilhassa, sivil anayasa, seçim barajının kaldırılması ve gelir dağılımının âdil olmasıyla ilgili teklifler önemsenmeli, mutlaka gereği yapılmalıdır.

Bütün bu teklifleri, “Avrupa bizi kağnı ile geçti, biz onları şimendifer ve balon ile yakalayacağız” meâlindeki tesbitlerin izahı olarak da görmek mümkün. Niçin dünya herkes için terakki dünyası olsun da, sadece bizim için tedenni dünyası olsun?

02.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.08.2007) - Kendi kendimize yetiyor muyuz?

  (30.08.2007) - Yeni dönemde, yeni görevler

  (29.08.2007) - Çay üreticisinin çilesi

  (25.08.2007) - Hani ‘7 çok geç’ idi?

  (23.08.2007) - Zenginin çöpü, fakirin çilesi

  (21.08.2007) - “Küresel ısınma” ve yaylalar

  (20.08.2007) - “En sevdiğiniz spor hangisi?”

  (18.08.2007) - Ayakkabı, terlik, takunya

  (16.08.2007) - İşadamlarının beklentisi

  (14.08.2007) - Dünyayı nasıl kurtaralım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri