Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Zenginin çöpü, fakirin çilesi



“Zenginin malı, fakirin çenesini yorar” misali, ‘çöp’leri de fakirlerin başlarına musallat oluyor. Küresel ısınma ve sahip olduğumuz tabiî kaynakların hızla tükenmesi, bütün dünyada alternatif kaynak arayışına sürükledi. İsraf, bütün dertlerin başı olduğu gibi; tasarruf da çarelerin en başında yer alıyor.

Bütün dünya, ‘çöp’lerden neleri kurtarabiliriz konuşunu tartışıp çare arıyor. Nitekim son yıllarda çöp dağlarından; enerji ve gübre üretimine kadar pek çok konuda istifade ediliyor. Zengin ülkeler tüketimde birinci oldukları gibi, çöp üretiminde de birincilikleri koruyorlar. Bu yolla, hem dünyayı tüketiyorlar, hem de ürettikleri çöplerle fakir ülkelerin başına bir anlamda ‘bela’ oluyorlar. Avrupa ve Amerika’da üretilen çöplerin büyük bir bölümü, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelere yollanmaya devam ediyor. Bu arada Türkiye’ye de geliyor mu bilmiyoruz. Geçen yıllarda ‘zehirli atık’larla dolu olan ‘fıçı’ların sahillerimize vurduğunu unutmayalım! Benzer şekilde, ‘şehirli gemi’lerin, sökülmek için limanlarımıza gönderildiğini de hatırlayalım. Eh, bunca işleri arasında ‘çöp’lerini de ülkemize göndermelerini beklemek lâzım!

Her şeyi maddî imkânlarla, para ile ölçen anlayıştan insaf ve iz’an beklemek haksızlık olur. Bir yandan ‘Çevreyi koruyalım’ derler, öte yandan çevreyi de yine kendileri kirletirler. Fakir ülkelere her türlü ‘baskı’yı yaparlar, ancak kendilerine ‘iğne’nin batmasına bile razı olmazlar. Çevreyi korumak için dünya ülkelerince karar altına alınan Kyoto Sözleşmesini en başta Amerika’nın imzalaması başka ne ile izah edilebilir?

Aynı şekilde, “1989 Basel Konvansiyonu”na göre, zehirli atıkların ihracı ve ithali yasaklanmış. Yasak var, ama dinleyen kim? Nitekim, geçen yıl Shantou Üniversitesi tarafından, ABD’den gelen bilgisayar atıklarının ayrıştırıldığı Guiyo kentinde yapılan araştırmada, altı yaşın altındaki çocukların yüzde 82’sinde kurşun zehirlenmesi belirtilerine rastlanmış. Hindistan ve Pakistan’daki araştırmalarda da benzer neticelere ulaşıldığı ifade ediliyor. (Vestel Vs. dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül, sayı: 23)

Son yıllarda israfı önlemek için çalışmalar yapan ve bu konuya dikkat çeken kişi ve firmaların sayısında da hayli artış var. Bunun için dernek ve vakıflar da kuruluyor. Gündemi meşgul eten ‘kuraklık’ konusunda bile çarenin ‘israfı önleme ve tasarruf yapmakta’ olduğu uzmanlarca ifade edilmiyor mu? Keşke israfın zararlarını anlamak için kuraklıkla imtihan edilir hale gelmeseydik.

Ülkemizde her yıl, 150 milyon YTL değerinde geri dönüştürülebilir malzemeyi düşüncesizce ‘çöp’e attığımız da bir vakıa. Bir yandan israf konusundaki liderliğini sürdüren Amerika, öte yandan ‘geri dönüşüm’ uygulamasıyla yılda 236 milyar dolar kazanıyor. Belki bizim ‘çöp’lerimizden bu kadar ‘para’ çıkmaz, ancak çıkması mümkün olanları niçin geri dünüştüremiyoruz?

Her şey bir yana, sadece okuduğumuz gazete, dergi ve okul kitaplarını ‘çöp’e atmak yerine ‘geri dönüşüm’le ekonomiye kazandırabilsek yetmez mi? Bu kolay yolu tercih etmeyip, ormanlarımız kesmeye devam mı edelim?

23.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.08.2007) - “Küresel ısınma” ve yaylalar

  (20.08.2007) - “En sevdiğiniz spor hangisi?”

  (18.08.2007) - Ayakkabı, terlik, takunya

  (16.08.2007) - İşadamlarının beklentisi

  (14.08.2007) - Dünyayı nasıl kurtaralım

  (12.08.2007) - Sözde değil, özde sivil anayasa

  (09.08.2007) - Söz vermek yeter mi?

  (08.08.2007) - Vatandaşa zorluk çıkarın!

  (07.08.2007) - AB yolundaki engelleri aşmak

  (06.08.2007) - Bu işlerde bir yanlışlık yok mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri