Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Hani ‘7 çok geç’ idi?



Eğitimle ilgili sıkıntıları aşmak niyetiyle yola çıkan bazı sivil toplum kuruluşları, çocukların daha erken yaşlarda okulla/eğitimle tanışması için “7 çok geç” sloganlı bir kampanya yürütülüyor. Kampanyaya göre, çocuklarımız 7 yaşında değil, daha erken yaşlarda (5 ya da 6 yaşındayken) eğitim ‘sistemi’ne dahil olmalılar.

Eğitimin ‘anne karnında’ başladığına inanan bir anlayışın mensupları olarak, eğitim yaşının erkene çekilmesine ya da süresinin uzatılmasına prensipte itiraz ettiğimiz düşünülmesin. Ancak, ‘kesintisiz eğitim’ uygulamasında olduğu gibi bu uygulamalarda da ‘faydadan çok zarar’ görme ihtimali varsa ihtiyatlı yaklaşmak gerekir.

Meselâ, bazı eğitimciler lise eğitiminin 4 yıla çıkarılmasına itiraz ediyorlar. Diyorlar ki, “Mevcut sistemde zaten ‘işe yarar’ bilgiler verilemiyor. Bu haliyle eğitim süresini bir yıl uzatmak bir işe yaramıyor. Çünkü belli bir yaştan sonra gençlerin ‘lise ortamı’ndan istifade etmeleri imkânsız hale geliyor.”

Bu tesbite itiraz edenler de olabilir, ama vak’a ortada. Okullarımızda yaşanan ve medyaya yansıyan ‘çirkin’ hadiseleri hatırlatmaya bile gerek yok. Bu ‘çirkin’liklerin temelinde de ne kadar inkâr edilirse edilsin ‘karma eğitim’ anlayışı vardır. “Karma eğitim olmasın” demek neredeyse “vatana ihanet” gibi anlaşılıyor. Böyle bir teklifi gündeme getirenlere en son söz en önce söyleniyor. Oysa dünyanın pek çok ülkesinde, az da olsa bu konuda ‘örnek okul’lar var. En azından bu ülkelerde böyle teklifleri gündeme taşıyan ve tartışanları “onuncu köy”e kovmaya çalışmıyorlar! Bizde ise çocuklarımızı aynı sırada ‘karışık’ oturtmanın hesapları yapılıyor. Bir ‘veli’ olarak bu uygulamalara itiraz ediyoruz! (Evet, bu çağda bu kafa!)

“7 çok geç” kampanyasına destek veren idarecilerimize de bir hatırlatma yapmak istiyoruz: Dünyevî ilimleri öğenmek, ‘bale’ kursu görmek için 7 yaşına kadar beklemekle ‘geç’ kalınıyorsa, Kur’ân öğrenmek için 12 yaşını beklemekle geç kalınmıyor mu?

Mevcut uygulamaya göre, ilköğretim 5. sınıfı bitirmeyen çocuklarımızın yaz aylarında camilere gidip Kur’ân öğrenmesi ‘yasak’tır. Böyle bir yasak varken, “7 çok geç” kampanyası inandırıcı olabilir mi? Tamam, ‘A, B, C’yi öğrenmek için “7 çok geç” oluyorsa, “Elif, Be, Te”yi öğrenmek için 12 yaşını beklemek ‘geç oğlu geç’ olmaz mı? Böyle bir yanlışın devam etmesine göz yumulur mu?

“7 çok geç” tesbitine katılıyor ve aynı uygulamanın Kur’ân öğretimi için de geçerli olmasını hem Türkiye’yi idare edenlerden hem de bu yönde kampanya açan sivil toplum kuruluşlarından talep ediyoruz!

25.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.08.2007) - Zenginin çöpü, fakirin çilesi

  (21.08.2007) - “Küresel ısınma” ve yaylalar

  (20.08.2007) - “En sevdiğiniz spor hangisi?”

  (18.08.2007) - Ayakkabı, terlik, takunya

  (16.08.2007) - İşadamlarının beklentisi

  (14.08.2007) - Dünyayı nasıl kurtaralım

  (12.08.2007) - Sözde değil, özde sivil anayasa

  (09.08.2007) - Söz vermek yeter mi?

  (08.08.2007) - Vatandaşa zorluk çıkarın!

  (07.08.2007) - AB yolundaki engelleri aşmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri