Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kyoto için karar tamam ama imza zamanı belirsiz

Bölgesel Çevre Merkezi (REC Türkiye) İklim Değişikliği Proje Yöneticisi Yunus Arıkan, ‘’Türkiye’nin tartışması, Kyoto Protokolü’nü imzalayıp imzalamamak değil. Protokolü imzalamanın zamanlaması, nasıl olacağı tartışılıyor’’ dedi.

Arıkan, yaptığı açıklamada, ‘’Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü’nün, sürdürülemez hayat kalıplarının önündeki ilk ve en güçlü adım olduğunu’’ belirterek, Kyoto Protokolü’nün 2012’den sonra geliştirilecek, eksiklikleri giderilecek bir ruhu olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bugün protokole taraf olması durumunda, 2012 yılına kadar herhangi bir yükümlülüğünün olmayacağını belirten Arıkan, ‘’2012 sonrasında ise mutlaka bir yaptırım olacak ama Ek-b listesi dışında bir liste oluşturulabilirse ki bunun için Kore, Meksika gibi ülkelerin adı geçiyor, Türkiye şunu savunabilecek: ‘Ben daha esnek hedefler alarak, hem kalkınmama devam edip, hem de çevreyi koruyabilirim’’’ diye konuştu.

Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne katılma yönündeki tartışmalarını en üst düzeyde yürüttüğünü hatırlatan Arıkan, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’nin tartışması, Kyoto Protokolü’nü imzalayıp imzalamamak değil. İmzalamamak gibi bir senaryosu yok Türkiye’nin. Protokolü imzalamanın zamanlaması, nasıl olacağı tartışılıyor.

Kyoto Protokolü, 2013 sonrasında yeni ülkelerle genişleyecekse, ilk ülkeler arasında Türkiye gelecek. Türkiye, AB müzakerelerini Kyoto paralelinde yürütebilirse, karşılıklı fayda sağlanır.”

Kyoto Protokolü nedir?

1992 yılında Rio De Janeiro’da kabul edilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, 21 Mart 1994 tarihinde yürürlüğe girdi. Atmosferde tehlikeli bir boyuta varan insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının, iklim sistemi üzerindeki olumsuz etkisini önlemeyi ve belli bir seviyede durdurmayı amaçlayan Sözleşmeye ek olarak kabul edilen Kyoto Protokolü ise Aralık 1997’de Japonya’nın Kyoto şehrinde görüşüldü, 16 Şubat 2005 tarihinde yürürlüğe girdi.

/ ANKARA

04.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Köşke o notu kim gönderdi?

  Çocuklara işkence ve kötü muamele

  İlkelliğe suç duyurusu

  DP, Ocakta olağanüstü kongreye gidiyor

  Bütçe maratonu başlıyor

  301’de iyileşme var, ama madde değişmeli

  Irkçılığa karşı hutbe okunacak

  AKP, acı tabloyu sadece seyrediyor

  Camiler dinî özgürlüğün ifadesi

  Eski TRT yöneticilerine dâvâ

  Babasının projelerini oğlu gerçekleştirecek

  Eruh'ta 2 terörist öldürüldü

  Toplu taşımada öğrenciye indirim

  Kaçak operasyonu

  Irgat çocuklar ABD’de ders konusu oldu

  Doğu Anadolu'da kutup soğukları

  Uluslar arası İzcilik Şûrâsı Bağcılar’da gerçekleştirildi

  Kyoto için karar tamam ama imza zamanı belirsiz

  Diyarbakır’a ILS cihazı kuruluyor

  Atlar artık şahlanmıyor

  İstanbullu uykusuz, İzmirli şeker hastası

  İnternette dolaşırken sağlığınızdan olmayın

  Yağışlardaki azalma, en fazla Ege’yi etkiledi


 Son Dakika Haberleri