Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Atlar artık şahlanmıyor

Türkleri yüzyıllarca savaşlarda zaferlere taşıyan atlar, şimdi teknolojiye yenik düştükleri için artık Anadolu bozkırlarında başı boş dolaşıyor.

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mikail Bayram, yaptığı açıklamada, insanoğlunun binlerce yıl önce evcilleştirerek hizmetinde kullanmaya başladığı atın öyküsünün, oldukça ilginç olduğunu belirtti.

Atın evcilleştirilmesinin ardından ilk olarak, Mezopotamya uygarlıklarında arabaya koşulduğunu anlatan Bayram, Mısır medeniyeti başta olmak üzere o çağlarda arabaya koşulan atın savaşlarda kullanıldığını ve savaşların kazanılmasında belirleyici etki yaptığını vurguladı. Geçmiş yüzyıllarda ata verilen önemin, Mezopotamya uygarlıklarından kalan kaya kabartmalarında ‘’savaş arabalarına koşulmuş at’’ figürlerinde açıkça görüldüğünü ifade eden Bayram, atın öneminin 20. yüzyılın başına kadar hiç azalmadan devam ettiğini bildirdi.

SAVAŞ KAZANDIRIP, KAYBETTİRDİLER

Atı, üstüne binerek kullanma geleneğini, ilk kez Orta Asya’da yaşayan Türklerin başlattığını savunan Bayram, şunları kaydetti: “Özellikle Hunlar, atın üzerine binme tekniğini en etkili şekilde kullanan kavim oldu. Kısa boylu, zor iklim şartlarına dayanıklı atlarıyla Karadeniz’in kuzeyinden Avrupa içlerine kadar savaşarak ilerleyen Hunlar, büyük başarılar elde etti. Zaten bugünkü Macaristan ülkesinin insanları Hunların soyundandır. Hun atlarının yükselişini, Arap atları durdurdu.’’

GÖZDEN DÜŞÜNCE SALIVERİLDİLER

Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan atların çoğunluğunun Anadolu’nun yerli atları olduğunu dile getiren Bayram, şöyle devam etti:

“Buharlı makinenin bulunmasıyla başlayan ve motorlu taşıtların yaygınlaşmasıyla devam eden, günümüze kadar uzanan süreçte, dünyada olduğu gibi Anadolu’da da bu atlar iş hayatından uzaklaştırıldı, binek olarak kullanımı da asgarî seviyelere düştü. Bu sebeple artık beslenmez olunca da Anadolu’nun bozkırlarına salıverildi. Böylece pek çok bölgede ‘Yılkı Atları’ olarak adlandırılan sürüler oluştu. Bu atlar, bugün tabiatta yaşamaya devam ediyor. Karaman’da sayıları 500’den fazla olduğu bilinen bu atların en büyük sürülerinden biri Karadağ’da yaşıyor.’’

Bayram, bu atların tabiatta bundan sonra da kendi hallerinde yaşamaya devam edeceklerini, insanoğluna yaptığı hizmete karşılık vefa ve genetik özelliklerinin devamı gibi sebeplerle yaşatılmalarında da fayda olduğunu sözlerine ekledi.

/ KONYA

04.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Köşke o notu kim gönderdi?

  Çocuklara işkence ve kötü muamele

  İlkelliğe suç duyurusu

  DP, Ocakta olağanüstü kongreye gidiyor

  Bütçe maratonu başlıyor

  301’de iyileşme var, ama madde değişmeli

  Irkçılığa karşı hutbe okunacak

  AKP, acı tabloyu sadece seyrediyor

  Camiler dinî özgürlüğün ifadesi

  Eski TRT yöneticilerine dâvâ

  Babasının projelerini oğlu gerçekleştirecek

  Eruh'ta 2 terörist öldürüldü

  Toplu taşımada öğrenciye indirim

  Kaçak operasyonu

  Irgat çocuklar ABD’de ders konusu oldu

  Doğu Anadolu'da kutup soğukları

  Uluslar arası İzcilik Şûrâsı Bağcılar’da gerçekleştirildi

  Kyoto için karar tamam ama imza zamanı belirsiz

  Diyarbakır’a ILS cihazı kuruluyor

  Atlar artık şahlanmıyor

  İstanbullu uykusuz, İzmirli şeker hastası

  İnternette dolaşırken sağlığınızdan olmayın

  Yağışlardaki azalma, en fazla Ege’yi etkiledi


 Son Dakika Haberleri