Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Cari açık kritik eşikte

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, cari açık konusunun çok kritik bir konu olduğunu belirterek, ‘’Bugün Türkiye’nin, yurt dışından gelen döviz nedeniyle bu açığı finanse ediyor olması, cari açık sorunun kritik öneme sahip olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz’’ diye konuştu.

Alkin, Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (ÇUGİAD) ‘’Türkiye Geleceğini Konuşuyor’’ toplantılarına katılmak üzere geldiği Adana’da, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gündeminde ‘’ekonomik kriz’’ bulunmadığını belirtti.

Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye’nin yeniden yapılandırılmış, sağlam bir bankacılık sektörünün bulunduğunu ve kriz beklentisinin söz konusu olmadığını söyledi. 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizlere bankacılık sektörünün sebep olduğunu hatırlatan Alkin, şöyle konuştu: “Türk halkının beklediği kriz eğer 1994 ve 2001’de yaşanan ise bu artık Türkiye’nin gündeminde yok. Artık, kriz sonrası yeniden yapılanmış çok sağlam bir bankacılık sektörümüz var. Bankaların neden olduğu krizler artık Türkiye’de imkansız. Tersine dünyada bankacılık sektörü kriz yaşarken, 2007 sonbaharında bizim bankacılık sektörümüz dışarıya para bile verdi. Türkiye’de krizlerin çıkmasının bir başka nedeni de kamu açığıydı.

Bugün açık vermeyen bir kamu var ve borçlanma ihtiyacı neredeyse ortadan kalkmış bir hazine var. Dolayısıyla hazine çok sağlam, kamu sağlam. Bu nedenle geçmişte bu krizlerin ortaya çıkmasına neden olan 2 unsur ortada yok. O halde özel sektör ağırlıklı bir problem ortaya çıkabilir, o problemde 1994 veya 2001 vari bir krize dönüşemez.’’

Alkin, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği projelerde dünya enerji koridoru üzerinde etkili bir konuma sahip olduğunu da belirterek, bu özelliğinin ise krizlerin çıkmamasında önemli rol oynayacağını kaydetti.

Türk Lirası’na olan güvenin sürmesi gerektiğini belirten Alkin, ‘’Dünya ekonomisinde dalgalanma söz konusu ise dövizle borçlanma anlamsız olur. Eğer böyle bir endişe söz konusu ise böyle dönemlerde risk almak yerine sabit faizli ve Türk Lirası cinsinden kredi kullanmak isabetli olur’’ dedi. 2000’de 9 milyar dolar olan cari açık 40 milyar dolara ulaştı Cari açık konusunun çok kritik bir konu olduğunu belirten Alkin, ‘’Bugün Türkiye’nin, yurt dışından gelen döviz nedeniyle bu açığı finanse ediyor olması, cari açık sorunun kritik öneme sahip olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz’’ diye konuştu. Türkiye’nin 2000’de 9 milyar dolar olan cari açığının 40 milyar dolara ulaştığını belirten Alkin, bu açığın kapatılmasında ise turizmin önemli bir rol oynayabileceğini bildirdi. Türkiye’ye gelen turist sayısında önemli artış olmasına rağmen, turizm gelirlerinde ise düşüş olduğunu vurgulayan Alkin, şunları kaydetti: ‘’Türkiye turist sayısını artırırken, turizm geliri düşüyorsa bu işte bir garabet var demektir. Türkiye’nin kişi başına turizm gelirini 700 doların altında değil, bin 500 doların üzerinde bir noktaya getirmesi gerekir. Türkiye turizm gelirini bir kaç yıl içinde 40 milyar dolarlara taşımanın yolunu bulmalı. Yoksa bu cari açık sorunu Türkiye için çok büyük bir tehlike arz edebilir.’’

/ ADANA

02.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cari açık kritik eşikte

  Ocak ayının zam şampiyonu yeşil fasulye

  İhracat Ocak’ta yarı yarıya arttı

  Yeni yılda borsa zarar ettirdi

  IMF'ye borç 7 milyar dolara geriledi

  Bakan Unakıtan: Paniğe kapılmanın gereği yok

  Özelleştirme işsizlerine geçici kadro verilecek

  Dünyada kriz derinleşirse, Türkiye’de etkisi büyük olur

  Tarımda su sıkıntısı

  İkinci el otoda beklentiler bahara kaldı


 Son Dakika Haberleri