Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tarımda su sıkıntısı

Antalya’nın Alanya, Gazipaşa, Gündoğmuş ve Korkuteli ilçelerinde yeni sondaj yapılması ve kuyu açılmasının yasaklandığı bildirildi.

Soruları cevaplayan Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Ali Haydar Şahin, kararın, yeraltı su kaynaklarının korunması amacıyla alındığını ve 17 Ocak 2008 tarihinden bu yana uygulandığını söyledi. Son yıllarda, bölgede çok fazla kuyu açıldığını anlatan Şahin, kararın geçici bir tedbir olarak alındığını ve yapılacak yeni havza ölçümlerinden sonra yasağın kaldırılabileceğini bildirdi.

Yeni havza ölçümü çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Şahin, şunları söyledi: ‘’Antalya’da 3 ana havzamız, bölümleriyle birlikte toplam ölçüm yapılan 17 havzamız var. Son olarak 1970’li yıllarda bu havzaların ölçümü yapılmış ve bu ölçümlerde 13 havzanın su kapasitesinin sonuna gelindiği görülmüş. Ancak o yıldan bu yana kuyu açma ve sondaj vurma çalışmaları sürmüş. Çok sayıda kişiye yeni kuyu açma izni verilmiş. Bu durumu değerlendiren Genel Müdürlüğümüz de bölgede ne kadar kuyu bulunduğunu ve havzaların su durumunu ölçmek için çalışma başlatılmasına karar verdi. Bu çalışma tamamlanıncaya kadar da yeraltı su kaynaklarını korumak amacıyla 4 ilçenin tamamına yakın bölümünde kuyu açma ve sondaj yasağı getirdik. Şimdi yeniden bir havza ölçümü başlattık. Bu ölçüm tamamlandığında, kuyu açılmasıyla ilgili nihai karar verilecektir.’’

Amaçlarının çiftçiyi mağdur etmek olmadığının altını çizen Şahin, ‘’DSİ su kullanımını hiç bir zaman yasaklamaz, DSİ’nin görevi suyla çiftçiyi buluşturmaktır. Ama olmayan suyu da veremeyiz’’ dedi.

Ziraat Odası Alanya Şubesi Başkanı Turgut Musluoğlu da sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, yaz mevsimine kadar bu durumun düzeltilmemesi halinde büyük sorunlar yaşanacağını söyledi.

Musluoğlu, ‘’Bu karar, çiftçinin elini kolunu bağladı. Sulama olmadan tarım olmaz. Ziraatın temeli sudur ve bu karar yüzünden ben görevimi bırakabilirim. Çünkü, çiftçiye izah edebileceğim bir durum değil bu’’ dedi.

/ ALANYA

02.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cari açık kritik eşikte

  Ocak ayının zam şampiyonu yeşil fasulye

  İhracat Ocak’ta yarı yarıya arttı

  Yeni yılda borsa zarar ettirdi

  IMF'ye borç 7 milyar dolara geriledi

  Bakan Unakıtan: Paniğe kapılmanın gereği yok

  Özelleştirme işsizlerine geçici kadro verilecek

  Dünyada kriz derinleşirse, Türkiye’de etkisi büyük olur

  Tarımda su sıkıntısı

  İkinci el otoda beklentiler bahara kaldı


 Son Dakika Haberleri