Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Gıdada artış sürüyor

Merkez Bankası, olumsuz arz şartlarının etkisiyle işlenmiş gıda fiyatlarında geçen yılın ikinci yarısından itibaren gözlenen yüksek artış eğiliminin Ocak ayında da sürdüğünü ve grup fiyatları yıllık artışının yüzde 13,36’ya ulaştığını bildirdi.

Merkez Bankası, enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün devam edeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Merkez Bankası’nın Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesine göre, elektrik ve doğalgaz tarifelerindeki yüksek artışa karşın, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmî düzeltme hareketi ve giyim-ayakkabı fiyatlarındaki belirgin gerilemenin etkisiyle, yıllık enflasyon düşüş gösterdi. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar, özel kapsamlı TÜFE göstergelerini olumsuz etkilemeye devam etti. Kiralardaki olumlu görünüm devam ederken, ulaştırma hizmetlerindeki fiyat artışları hizmet grubu enflasyonundaki iyileşmeyi sınırladı. Sonuçta enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün devam edeceği tahminine yer verildi.

DÜŞÜK KUR BORÇLARI HAFİFLETTİ

Merkez Bankası’na göre, 2007’deki 13.9 milyar YTL’lik bütçe açığına rağmen borç stokunda görülen iyileşmedeki temel belirleyici, döviz kuru gelişmelerinin olumlu etkisi oldu. Banka, ihracatçıların ve sanayicilerin tepkilerine yol açan düşük döviz kurunun, borç stokunu 2007’de 21.2 milyar YTL azalttığını hesapladı. Merkezi yönetim borç stoku, 2007 sonunda 2006’ya göre yüzde 3.4 azaldı ve 333.4 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.

Merkez Bankası, borç stoğu tespitlerinin yer aldığı enflasyon raporunda 2008 için uyarılarda da bulundu. 2008 bütçesinde 2007’ye göre bir iyileşme öngörülmediğini vurgulayan banka, fiyat istikrarı açısından 2008’de kamuda etkinliği artıracak mikro düzenlemelerin daha da önem kazandığına dikkat çekti.

YEREL SEÇİM UYARISI

Banka, geçen yıl seçim döneminde devreye sokulan gider artırıcı uygulamaların 2008 bütçe harcamalarına gecikmeli etkisi olacağını vurguladı, 2009’daki yerel seçimler için de uyardı. Banka, yerel seçimlerin 2008 bütçesine olumsuz etkisinin en aza indirilmesinin fiyat istikrarının yakalanması açısından önemine dikkat çekti.

/ ANKARA/İSTANBUL

06.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyüme yavaşladı

  6 yılda 27 milyon kredi kartı

  Gıdada artış sürüyor

  Çin, Türk yatırımcıları da çekti

  10 holding 18 bin eleman arıyor

  Döviz kuru ihracatçının belini büküyor

  Yabancılar borsada en yüksek kârını yazdı

  Dökme çay satışı yasaklanıyor

  Türkiye Finans’tan Ücretsiz Kambiyo Danışmanlığı

  Balık çiftlikleri taşınacak

  Eskişehir, termalde Avrupa’nın en iyisi olmaya aday

  Seralar tersine göçü tetikledi

  Çubuk turşusunu dünya tanıyacak


 Son Dakika Haberleri