Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Moody’s: Türkiye, dolardaki düşüşten etkilenir

Moody’s, dolarda keskin bir düşüş daha olması halinde Türkiye’nin bundan en çok etkilenecek ekonomiler arasında yer aldığını ancak başka sorunlar olmadığı takdirde buna dayanabilecek güçte olduğunu bildirdi.

Moody’s’in raporunda, ülkelerin finansman ihtiyaçları (cari işlemler dengesinin GSYİH’ye oranı) ve ABD ekonomisine bağımlılıklarını (toplam ihracat içinde ABD’ye yapılan ihracatın oranı) tanımlayan “kırılganlık” konusunda en önde gelen ülkelerin Türkiye ile Güney Afrika olduğu belirtildi. Raporda, “Türkiye’nin durumu daha karmaşık. 2007’de liranın dolar karşısındaki değer kazanması Euro’nunkini bile geçti ve 2008’de de devam etti. Ülkenin zaten büyük olan dış finansman ihtiyaçları dikkate alındığında yüksek cari açığı Türkiye’nin esas makroekonomik kırılganlığını oluşturuyor. Ayrıca, güçlü iç talep, daralan iç tasarruflar ve yüksek emtia fiyatları nedeniyle cari açık direnç göstermeye devam ediyor” denildi.

Ancak raporda Türkiye’nin dayanıklı yönlerine de işaret edilerek, “Türkiye’nin yaşamakta olduğu gerçek uyum, 2001 mali krizinden bu yana bütçe konsolidasyonunda gösterilen etkileyici performans ve ABD dolarının düşmesinin borç ölçümlerine olumlu etkileri dikkate alındığında (başka baskı etkenleri olmadığı takdirde), Türkiye ekonomisinin varsayılan bir ABD doları düşüşünün etkilerine dayanıklılık gösterebilmesi gerekir” denildi.

/ İSTANBUL

07.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kayıt dışına baskın

  Moody’s: Türkiye, dolardaki düşüşten etkilenir

  Doğudan ihracat ‘tanıtımla’ artacak

  Türkiye Genç İşadamları Güney Afrika’ya gidecek

  Açlık sınırı 940 YTL

  Ekmeğe zam gelebilir

  Deloitte: Avrupa ile ticaret, krizden korur

  Hurda kamyona başvuru yok

  Yumurtalık’ta tersane atağı

  Sakladı samanı, geldi zamanı


 Son Dakika Haberleri