Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiyeli AB, dünya için kazanç olur

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye'nin AB üyeliğini değerlendirirken “Hep birlikte olmamız, bütün dünya için büyük bir değer olacak. Sadece Avrupa Birliği için değil, diğer pek çok Müslüman ülke için. Bunun olacağını görmek için sizi izliyorlar” şeklinde konuştu.

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye’nin AB’ye katılımının bütün dünya için büyük bir değer olacağını belirterek, “Sadece Avrupa Birliği için değil, diğer pek çok Müslüman ülke için. Bunun olacağını görmek için sizi izliyorlar” diye konuştu.

ABHaber’in sorularını cevaplandıran Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye’nin, geçtiğimiz yıl yaptığı iki büyük seçim sebebiyle müzakere sürecine yeterince odaklanmamış olsa bile bu yola, atacağı adımlarla devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda iyimser oluduğunu anlatan Filipi, hem AB ülkelerinin hem de Türkiye kamuoyunda şüphecilik olduğunu ifade etti. Filipi, şunları söyledi:

“Ben AB vatandaşlarının yeterince bilgili oldukları düşüncesinde değilim. İnsanlara, Türkiye’nin üyeliğinin pek çok yararlı yönü olacağını anlatmak gerekir. Avrupa Birliği’nde tanıtımınız çok önemli. Bunun üzerine çalışmamız gerekiyor. Tabii aynı şekilde ülkenizdeki olumsuz AB görüntüsü üzerinde de çalışmamız gerekiyor. Nedenlerini biliyoruz. Alman Merkel ve Fransız Sarkozy gibi liderler imtiyazlı ortaklıktan bahsetseler bile bu asla mümkün değil. Söz verdik ve üyeliğe giden yoldaki süreç devam ediyor. Bütün bu demeçler nedeniyle üzgünüm. Avrupa kapısını 40 yıldır çalıyorsunuz. Güvenilir olduğunuzu, güvenilir bir müttefik olduğunuzu, NATO’nun içinde 1952 yılından bu yana devam eden varlığınızla gösterdiniz. 50 yılı aşkın bir süredir, Batı uygarlığını komünizme karşı korudunuz. Şimdi bizim buna da bakmamız gerekir. Bu aynı zamanda etik bir husustur. Bu bölgenin stratejik olması, felsefi yanı olması ve tabiî ki uygulamalara yönelik bir mesele olması. Yani Türkiye’yi yanımızda görmek istiyoruz. Sizi söyleyebilirim ki Çek Cumhuriyeti’nin tutumu çok açıktır. Bize göre hem AB’nin Türkiye’ye hem de Türkiye’nin AB’ye gereksinimi vardır. Bir arada olmalıyız. Bu çerçevede de Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini destekliyoruz.”

Büyükelçi Eva Filip, Türkiye’nin AB’ye katılımının Avrupa’nın yararına olacağını kaydederek, şöyle devam etti:

“Yararlı olacağını gösteren pek çok unsur var. Pek çok iş adamı ve iktisadi yaşam içinde yer alan diğer pek çok kişi yararlı olacağını söyleyecektir. Birleşik Krallık, Türkiye’nin 2020 yılında Dünya’nın en büyük ekonomisi olacağını dile getiriyor. Yani iş dünyası ve iktisadi açılarından bakıldığında Türkiye oldukça cazip. Diğer bir öneminiz, yaşayanlarının çoğunun Müslüman olduğu bir ülke olmanız. Bence, Dünya’ya, dost olduğumuzu göstermek önemli. Fikrimce bu durum, felsefi açıdan da çok önemli. Aynı ilkeleri paylaşmak, demokrasi ve özgürlük içinde yaşamak. Gerçekten de bir şeyleri zorla kabul ettirmeye çalışmadan birlikte olmalıyız. Hep birlikte olmamız, bütün dünya için büyük bir değer olacak. Sadece Avrupa Birliği için değil, diğer pek çok Müslüman ülke için. Bunun olacağını görmek için sizi izliyorlar. Ayrıca coğrafi konumunuz var. İran’la, Suriye ile son derece tehlikeli sınırlarınız var. Hep birlikte olalım ve Türkiye’yi hep beraber koruyalım. Irak’ın istikrarsızlığı durumu var.” İstanbul / Yeni Asya

/ İSTANBUL

18.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiyeli AB, dünya için kazanç olur

  MHP 305’i de laikliğe bağladı

  Ergenekon Atabeylere uzanıyor

  Tüzmen, AB’den haksızlıklara son verilmesini istedi

  İHOP: 301 kaldırılsın

  Rektör aday seçimleri 18-19 Haziran’da

  Para isteyen tıp merkezi kapandı

  Nakit gişeleri kaldırılıyor

  Trafik polisinin iş yükü azaldı

  TBMM’den yalanlama

  Küpeli’de çatışma: 1 asker şehit

  Turgut Özal mezarı başında anıldı

  RTÜK'e ‘izdivaç’ tepkisi

  Cezaevleri tıka basa doldu

  Kutlu Doğum’da 2 milyar salâvat

  Nisan ortasında kar yağdı

  Şanlıurfa’da kuraklık endişesi

  Sunexpress uçağı acil iniş yaptı

  Dünya yaşlanıyor


 Son Dakika Haberleri