Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Ümitsizlik, başka kapıya!



Maksadımız ‘vaaz-u nasihat’ etmek değil elbette. Sağolsunlar, ‘mescid’leri de sayarsak 100 bine yakın yerde ‘imam-hatipler’imiz her hafta cemaate ‘vaaz’lar veriyorlar.

Yaşanan bazı hadiseler, insanları ümitsizliğe sevk edebilir. Nitekim, cemiyette şahit olunan bazı bozulma emareleri bu cümleden sayılabilir. Hatırlanmasını dahi istemediğimiz bazı ‘çirkin mi çirkin’ fiillerin işlendiğine dair haberler, hadiseler, tartışmalar duyuyoruz. Ancak bütün bu çirkinliklerin bir ‘netice’ olduğunun da farkındayız.

Hatırlatıldığında rahatsızlık duyanlar olabilir, ama bütün çirkinliklerin tedavisi, çaresi ve hâl yolu; insanlara “doğru İslâmı ve İslâmiyete lâyık doğruluğu” anlatmak ve fiilen göstermekle mümkün olur. Çirkin hadiseleri görüp göz yummak elbette çare değil. Fakat bu çirkinlikler sebebiyle ümitsizliğe de kapılmamak lâzım. Malum, dünya globalleşti ve küçük bir ‘köy’e döndü. Bu bakımdan, dünyanın en ücra köşesinde yaşanan her hangi bir hadiseden, kapı komşumuzda yaşanan hadise gibi haberdar oluyoruz. Geçmiş yıllarda yaşanmasına imkân ve ihtimal vermediğimiz ‘çirkin mi çirkin’ hadiseler, artık ülkemizde, belki de mahallemizde de yaşanıyor. Önemli olan bu hadiseleri inkâr etmek değil, sebebini ve çaresini teşhis etmektir.

Özelde Türkiye’nin ve genelde İslâm dünyasının ‘mânevî bir buhran’ geçirdiği malum. Bu buhranın bir sebebi de, sahip olduğumuz değerlerin farkına varamamak ve görenek belâsıyla çirkinlikleri taklit etmek olsa gerek.

Vak’ayı yorumlayan bir değerlendirmede şöyle denilmiş: “(...) Çeşitli meşreblere mensup Müslüman seçkinler bir türlü bir araya gelip asgarî müştereklerde birlikte çalışamıyor. Her şey paraya, ranta endekslenmiş. Zavallılar, korkularından yüksek sesle ağlayamıyorlar bile. Şuur yok, azim yok, sabır yok, plan ve program yok...” (Mehmet Şevket Eygi, Milli Gazete, 3 Mayıs 2008)

Bediüzzaman, asrın başında bu hastalığı teşhis etmiş ve şöyle ikaz etmişti: “İşte Hint, düşman zannederek, halbuki pederini öldürmüş, başında oturmuş bağırıyor. İşte Tatar, Kafkas, öldürülmesine yardım ettiği şahıs, bîçâre valideleri olduğunu, [ba’de harabi’l-Basra] anlıyor. Ayak ucunda ağlıyorlar. İşte Arap, yanlışlıkla kahraman kardeşini öldürüp, hayretinden ağlamayı da bilmiyor. İşte Afrika, biraderini tanımayarak öldürdü, şimdi vâveylâ ediyor. İşte âlem-i İslâm, bayraktar oğlunu gafletle bilmeyerek öldürmesine yardım etti, valide gibi saçlarını çekip âh ü fîzar ediyor. Milyonlarla ehl-i İslâm, hayr-ı mahz olan sefer-i hacca şedd-i rahl etmek yerine, şerr-i mahz olan düşman bayrağı altında dünyada uzun seyahatlar ettirildi. ‘Fa’tebirû’ (İbret alınız!) (...) Fıtrî meyelan, mukavemet-sûzdur. Bir avuç su, kalın bir demir gülle içine atılsa, kışta soğuğa mâruz bırakılsa, meyl-i inbisat demiri parçalar. (...) Bununla beraber imanın mahiyetindeki hârikulâde şehamet, izzet-i İslâmiyenin tabiatındaki âlempesent şecaat, uhuvvet-i İslâmiyenin intibahıyla her vakit mucizeleri gösterebilir. Birgün olur elbette doğar şems-i hakikat / Hiç böyle müebbed mi kalır zulmet-i âlem?” (Sünûhat, s. 71-73 )

Risâle-i Nur, ‘hastalığa teşhis’ koyduğu gibi, çareleri de sıralıyor ve müjdeyi veriyor: “Ümitvâr olunuz: Şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sadâ İslâmın sadâsı olacaktır.”

O halde, ümitsizliğin içimizde yer almasına izin vermemeliyiz: Ümitsizlik, başka kapıya!

06.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.05.2008) - Madde değişti, sıra uygulamada

  (04.05.2008) - Hedefler değişirken

  (29.04.2008) - Önce ‘aile’, sonra yine aile

  (28.04.2008) - Sıradanlaşan zulüm

  (27.04.2008) - “Sanal darbe'nin yıldönümü

  (26.04.2008) - İki ‘ciddî’ uyarı

  (25.04.2008) - ‘Podyum’daki tesettür

  (24.04.2008) - Faiz, yedi bitirdi

  (23.04.2008) - Dürüst olmayan, başarı beklemesin

  (22.04.2008) - ‘Taş’ı bile yediler!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT