Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Örtülü savaş ve Ahvaz Cumhuriyeti



Geçtiğimiz günlerde Londra Belediye Başkanlığına seçilen ve Türk kanı ile birlikte Musevi kanı taşıyan Boris Johnson gibi McCain de GafCain olarak anılanlardan. McCain, Kongre’de yaptığı bir konuşmasında: “Öyle bir enerji politikam var ki; bir daha petrol için evlatlarımızı Ortadoğu’da savaşa göndermemize gerek kalmayacak” demişti. Bu sözler filhakika şuuraltı boşalması olarak algılandı ve derin bir itiraf olarak görüldü. Aslında bunu daha açıktan söyleyenler de var. Sözgelimi, bunlardan birisi de eski Irak Komutanı John Abizaid idi. ABD’nin bölgede üçlü bir politikası olduğunu söylemişti. ‘Petrol musluklarını açık, ucuz ve kelepir tutmak. ABD’nin çıkarlarını ve İsrail’in güvenliğini sağlamak...” Emekli Amerika Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan de benzeri sözler sarfetmişti. Bunlar şüphe müsellem gerçekler. Bunları zihnimizin bir köşesine not ettikten sonra Kasım Cindemir’in Hürriyet’te yer alan (5 Mayıs 2008) bir haberine gözatmakta yarar var. ‘Bush’dan İran’a örtülü savaş’ başlıklı habere göre, Rumsfeld hakkında bir kitabı bulunan Andrew Cockburn, Bush’un altı hafta kadar önce İran’a yönelik olarak örtülü bir savaş başlattığını ileri sürüyor. Basra’da Mukteda Sadr’a yönelik savaş bu örtülü savaşın parçalarından birisi olabilir. Kimilerine göre ise bu savaş dinî kurumları kontrol etme ve merciiler savaşıydı. Bu örtülü savaş sebebiyle midir bilinmez İran, Irak masasından kalkıyor. İran’a göre, Irak’ta bombardımanlar sürerken ABD’yle müzakere anlamsız. Kasım Cindemir’in haberinde başka bir ayrıntı daha var. Örtülü savaş bağlamında Amerikan yönetimi Ahvaz Araplarını da kışkırtacak. Bu önemli bir ayrıntı. Ayrıntı üzerinden iz sürmeye devam ettiğimizde karşımıza eski bir plan çıkıyor. Bağımsız Ahvaz Cumhuriyeti... Saddam’ın hedeflerinden birisi de İran’ı bölmek ve petrol zengini Ahvaz’ı ondan koparmak değil miydi? Ahvazlılar genel olarak Şiî olsalar dahi ayrımcılıktan şikâyet ediyorlar. Zaman zaman bu bölge Basra’daki olaylara misilleme olarak İngilizlerin örtülü operasyonlarına sahne oluyor.

***

Ahvaz meselesinin ayrıntılarını en iyi analiz edenlerden birisi Joe Lauria. ‘The Coming War with Iran: It’s About the Oil, Stupid’ başlıklı makalesi Amerika’nın tarihî ve derin planlarını açıkça ortaya koyuyor. ABD’nin gözünü diktiği dünyanın en büyük petrol havzası Teksas büyüklüğünde bir üçgende yeralıyor. Bu üçgen, Ahvaz ile başlıyor ve Irak ile Kuveyt, Katar ve BAE ile tamamlanıyor. Burasını ele geçiren güç hilâfsız dünya petrollerinin patronu ve efendisi olur. Dolayısıyla Irak’ı ele geçiren güç Ahvaz’ı da İran’dan kopardığında hedefine ulaşmış olur ve dünyanın petrol hakimi konumuna gelir. Bugünkü Batı medeniyeti de tamamen petrole bağımlı bulunuyor. Dick Cheney 1999 yılında Londra’daki konuşmasında bu planın ipuçlarını vermişti. Cheney bununla ilgili 2010 kehanetinde bulunmuştu. O tarih gelmeden galiba kehanet gerçekleşiyor. Irak’ı ele geçiren Amerikalılar şimdi İran’ı kuşatıyor. Son günlerde bölgeye yeni bir uçak gemisi gönderildi. Irak sınırından giren Amerikan güçleri 150 km İran içlerine ve derinliğine ilerleseler hedeflerine ulaşır ve sözkonusu petrol bölgesini ele geçirebilirler. Bu da İran’ı rejim olarak bitirir. İran bu tehlikeyi ancak Şah dönemindeki gibi Amerikan yanlısı kukla bir rejimi restore etmesiyle bertaraf edebilir. İran petrolleri Ahvaz veya Arabistan bölgesinde iken Suud petrolleri de Şiîlerin yoğunlaştığı bölgede yeralıyor. 1970’lerde Nixon ile Kissinger’in Suudi Arabistan’a ait bu bölgelerin işgaliyle ilgili bir plan hazırladıkları da biliniyor.

***

Ahvaz Devleti Planı, Kissinger’in 30 yıllık eski bir fikridir. Bu bölge Irak’ın, İran’ın derinliklerinde bir uzantısı gibidir. Burada yaklaşık 8 milyonluk bir Arap asıllı Şiî kitle yaşamaktadır. Burası İran petrollerinin yaklaşık yüzde 90’ına havidir. Burası İran’dan koparılırsa petrol açısından dımdızlak kalmaya mahkûmdur. 19’uncu yüzyılda burası bir dönem İngiliz mandası altında kaldı. Buradaki son Arap Prensi İngiliz müttefiklerinden Huza’l Kabi idi. Osmanlı İmparatorluğu yıkılınca İngilizler kendi yandaşları olan Şah’ın mevkiini güçlendirmek için burasını İran’a verdiler. Burası da Pakistan’ın Peşaver’i gibi ihtilaflı bir bölgedir. Sadece yüz yıllığına İran’a devredilmiştir. Bu yüzyıl 1925 ile 2025 yılları arasını kapsamaktadır. Yemen ile Suudi Arabistan arasındaki Asir bölgesinin durumu da böyle idi ama taraflar meseleyi tatlıya bağladı. Bununla birlikte, diğer hiçbir ihtilaflı bölge Ahvaz kadar stratejik ehemmiyete haiz değildir. Ancak, Ahvaz’ı ele geçirince dünya petrollerinin yüzde 60’ını ele geçirmiş olabilirsiniz de McCain’in de ifade ettiği gibi ABD bunun kan bedelini ödemeye hazır mıdır? İşte cevaplaması zor olan soru budur...

06.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.05.2008) - ‘Bizim çocuk Londra’yı ele geçirdi’

  (04.05.2008) - Vefa’nın cefası

  (28.04.2008) - Davudoğlu ve Temimi

  (27.04.2008) - Syria are ‘Iraq déjà vu’

  (26.04.2008) - Duvarların arkasından podyumun önüne

  (25.04.2008) - Güllerin efendisi

  (24.04.2008) - Birinci Dünya Savaşı’nın arslanları ve sırtlanları

  (23.04.2008) - Beyaz Türkler, AK Türkler ve Kara Fatmalar

  (22.04.2008) - Sabo ile Hako

  (21.04.2008) - ‘Kameriye Tarikatı’nın Kubilay aday adayı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT