Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Devrik cümle bolluğu



İnsanlar bir metnin anlaşılırlığını daha çok anlamı bilin(e)meyen kelimelere göre değerlendirirler. Meselâ bir kitap anlaşılamıyorsa, mutlaka anlamı bilinmeyen kelimelerden dolayı anlaşılmamıştır. Oysa ben bugünlerde farklı bir sebepten dolayı bazı metinleri, daha doğrusu çoğu metinleri anlayamama gibi bir problemle karşı karşıyayım. Özelikle insanı şaşırtmaktan, insana sadece hafif bir haz vermekten öteye gitmeyen ve bir bakıma, kerameti kendinden menkul bir anlam anarşisi içinde “yalancı” bir edebiyatı barındıran metinleri kastediyorum.

Rivayet olunur ki, köye yeni bir vâiz gelir. Vâiz kürsüye çıkar. Dilinden sureta endamlı kelimeler öylesine dökülür ki, kimi insanlar ağlamaktan kendilerini alamamış. Cemaat içinde bulunan bir âlim şaşırır. Namazdan sonra, gözü yaşlı birine, “Kardeşim, vâiz ne anlattı da bu kadar ağladın?” diye sorar. Yaşlı adam, “Vallahi bilmiyorum; ama anlattıkları beni çok ağlatıyor” diye cevap verir. Bence bu aralar nesirde yaşadığımız keşmekeşlik de bunu anlatıyor. Bir yazının hemen bütün cümlelerinde genelde ya başta ya da sonda bulunan yüklem, eğreti duruyor sanki. Ortalık devrik cümlelerin devirdiği anlam anarşisi içinde toza dumana karışmış. Çoğu zaman “Ne, kim, nerede, nasıl, niçin ne zaman” gibi soracak muhatabı aramak ve onları yerine oturtmakla geçiyor vaktim. Sanırım bir şiiri çözmek için mısraların kurallı cümle hâline getirilmesinin gerekliliği nesirde de boy gösterdi. Hem de daha karmaşık bir şekilde.

Baştan belirteyim. Bu tarz yazıların sahipleri ve okuyucuları “Sana ne kardeşim? Beğenmiyorsan okuma” gibi bir serzenişte bulunma hakkına sahiptir. Ancak dediğim gibi, ben böylesi bir çılgınlığın beğeni toplamasına akıl erdiremiyorum. Ve bu durum postmodernizmin ortaya çıkardığı edebiyat anlayışıyla ilgili bir şey olmasın? Söz gelimi “Dış dünyadaki gerçeklik algılanamaz, evrensel doğrular olamaz, her şey parçalı bulutludur, bütünlükten söz edilemez, dış dünya görecelidir, neyi tercih etmişsek bize göre doğru olan odur” gibi daha da uzatılabilecek “anlaşılamamazlık” yahut “anlayamama” üzerine kurgulu düşüncelerle bahsettiğim anlamı muğlak ve devrik cümlelerden kurulu yazılar örtüşmüyor mu?

Meselâ, tamamen “Hepsi narkoz altındalar da sanki bu derin uykudan birazdan uyanacak tüylerindeki ıslaklığı çırparak silkeleyip uçuverecekler ama, yalnız sandaldaki kanlı, sanki sadece ölü olan o… ya gözlerim bunca seferiyken düşlerimde hangi noktayı ülkem sayarım sığınmışken aşka!..” türünden cümlelerle kurulu bir yazı veya yazılarla kurulu bir kitap, kendinden başlayarak hemen her şeyi “anlamlandırma” çabası içinde olan insanoğluna ne verebilir ki? Bundan da öte insana geçici bir haz vermekten başka ne işe yarayabilir ki? Dahası, bir yazının hepten bu tarz devrik cümlelerle kurulu olması, anlamsızlığın ifadesi değil midir? Bu, “şaşkınlığın ve hayatın anlamsız olduğu düşüncesi”nin ortaya koyduğu anlamsız bir tablo değil de nedir? “O kadar ki, Türk ancak telâşlandığı, dili dolaştığı, acele konuşmak zorunda kaldığı, kısaca şaşırdığı zaman devrik cümleyle söyler. Zamanımızdaki devrik cümle bolluğu da böyle bir şaşkınlığın ifâdesidir” diyen Nihad Sami Banarlı ne kadar haklı!

Bir metinde elbette devrik cümle olacaktır. Ancak yerini ve haddini bildiği kadarıyla olmalı. Ancak kararında ve zamanında kullanılırsa, metne bir güzellik katar. Yoksa ortalığı anlamsızlığa boğmaktan öteye gitmez. Tabi mânâ gibi bir derdiniz yoksa, o başka… Öyle ya madem “her şey; ama her şey görecelidir” düşüncesinin sulandırılmışıyla, “Ben yaptım oldu” gibi bir moda cümleyle itiraz hakkı da var.

05.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.03.2008) - Öyle değil, böyle demeli!

  (15.03.2008) - Âsım'ın nesli idealinin neresindeyiz?

  (08.03.2008) - Sadeleştirme hezeyanları üzerine

  (01.03.2008) - Vatan sağolsun...

  (23.02.2008) - Yazar, ne(den) yazar?

  (04.08.2007) - What about God?

  (28.07.2007) - Yollardan bir yol

  (22.07.2007) - Hayır duâlarımız... Bedduâlarımız...

  (07.07.2007) - Bir ölüm analizi

  (30.06.2007) - Kitle(sel)leşmek üzerine düşünceler...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri